Câteva mii de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, înaintea scoaterii lor. „Am vrut să scăpăm de aglomerație”

Câteva mii de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, înaintea scoaterii lor. Am vrut să scăpăm de aglomerație
Publicat: 10/10/2013, 16:02
Actualizat: 01/02/2019, 18:32

Câteva mii de credincioși s-au închinat, joi, la moaștele Sfintei Parascheva, înainte ca acestea să fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iași, oamenii spunând că au venit mai devreme pentru a evita aglomerația din următoarele zile.

Joi la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, așteptau la rând aproximativ o mie de persoane, iar potrivit Jandarmeriei alte câteva mii de credincioși s-au închinat deja în cursul dimineții la racla cu sfintele moaște, aflate în incinta Catedralei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Iași au ajuns pelerini din mai multe județe ale țării, autocare cu număr de București, Galați, Neamț sau Suceava fiind parcate în centrul orașului.

„Am venit cu un grup de 30 de persoane, de la Galați. Am vrut să scăpăm de aglomerație, că suntem bătrâni și nu putem să stăm o noapte la rând”, a spus Maria Turlea, una dintre femeile aflate la rând în curtea Catedralei ieșene.

Moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din incinta Catedralei vineri dimineață, în cadrul unei procesiuni, urmând a fi depuse într-un baldachin special amenajat în curtea lăcașului de cult.

Autoritățile se așteaptă ca în zilele următoare rândul de pelerini care se va forma în jurul Mitropoliei ieșene să se întindă constant pe o lungime de peste un kilometru și jumătate.

Peste 1.200 de polițiști și jandarmi vor asigura ordinea publică pe perioada pelerinajului religios de la Iași.

Peste 250.000 de pelerini din întreaga țară sunt așteptați în următoarele zile la Iași.

Joi seară, vor ajunge la Iași și moaștele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, ce vor fi aduse de la Mănăstirea Neamț, acestea urmând a fi depuse alături de moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, spre închinare pelerinilor.

De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iași, a icoanei Maicii Domnului – Prodomița, aflată la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusă și așezată spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane. Este vorba despre icoana de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos.

Pentru prima dată, Sfânta Liturghie, programată luni, 14 octombrie, se va desfășura în fața Catedralei, pe pietonalul Ștefan cel Mare, și nu în curtea instituției de cult ca în anii precedenți.

Vineri seară, pe străzile din centrul orașului, este programat pelerinajul Calea Sfinților, racla cu sfintele moaște urmând a fi purtată pe umeri, de către preoți, pe o distanță de câțiva kilometri.

Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioșilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaște le vor fi oferite de către autorități, dar și de către Mitropolie, ceai cald și pachete cu mâncare.

În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării au stat și câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Bradul de Crăciun: natural sau artificial. Cum să păstrezi prospețimea pomului natural
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...