Câți maidanezi au fost adoptați în ziua în care eutanasierea a devenit legală. Reportaj în adăpostul Pallady

Publicat: 25/09/2013, 21:07
Actualizat: 23/10/2014, 11:00

Adăpostul Pallady, strada Drumul Lunca Jariștei din Sectorul 3 al Capitalei , ora 14.00, la puțin timp după ce Curtea Constituțională a declarat că legea eutanasierii maidanezilor, adoptată de Parlament pe 10 septembrie, este constituțională.

Când intri pe stradă nimic nu-ți dă de bănuit că la capătul drumului este singurul adăpost din București pentru câinii maidanezi deținut de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Însă, pe măsură ce te apropii de gardul albastru auzi lătratul tot mai pronunțat al câinilor. „Trebuie să așteptați dacă ați venit pentru câine, că mai este cineva”, ne întâmpină portarul care stă „la zăvor”.

În fața porții așteaptă un pensionar. A venit să-și caute câinele pe care hingherii l-au ridicat de lângă bloc. „Le-am spus că nu a făcut nimic, că e sterilizat, că îl am în grijă, dar nimic”, a spus bărbatul. Spune că nu vrea să-și dea numele pentru că vecinii lui nu sunt de acord cu maidanezii și nu vrea să mai aibă probleme. „Atâta răutate ca în zilele astea n-am văzut! Acum o să-l duc la cineva într-o curte să fie în siguranță”, mai spune bărbatul, care locuiește în sectorul 6.

În curte, cei câțiva angajați de la ASPA nu vor să se vorbească despre decizia care tocmai a fost luată de CCR . „Noi nu contăm. Cine ține de părerea noastră? Dar eu mă întreb dacă copilul acela se îneca ce făceam? Secam lacul? Au fost cazuri chiar în parc când s-au electrocutat copiii în parc și cine a fost de vină? Ce am făcut atunci am tăiat stâlpii?”, se întreabă angajatul.

„Dacă fiecare bucureștean de la curte ar adopta n-am fi în situația asta”

Dintr-una din încăperile unde sunt adăpostiți câinii iese o doamnă însoțită de un bărbat cu un câine negru în brațe. „Stau la casă în satul Corbeanca și am doi cățele de rasă. Am venit să mai iau un câine. Dacă fiecare bucureștean care stă la casă ar adopta un câine n-am mai fi avut situația asta”, spune Maria Oltean, care adaugă că a venit și a ales câinele în urmă cu câteva zile împreună cu fiica ei. „Îl va chema Oz, fiica mea ia pus numele. Am încercat să iau un câine sănătos, l-am ales și la recomandarea angajaților de aici”, a mai spus femeia.

O cușcă are 4-5 câini

Câinii sunt ținuți în două încăperi tip vagon. În partea dreaptă, într-o singură cușcă stau câte patru-cinci câini. De cum intri în încăpere te ia un miros pestilențial, greu de suportat, iar câinii încep să latre. „Asta este spațiul. În partea asta e mai strâmt. În cealaltă începere au și ieșire afară”, ne explică unul dintre hingheri.

În încăpere intră un domn care spune că ar vrea să vadă un câine pentru a-l adopta. „Am venit și săptămâna trecută, dar era prea coadă și n-am văzut nimic. Eu am doi câini acasă, eu am biroul la o sută de metri mai sus pe strada asta. Dar m-am gândit să mai iau o femelă”, spune Horia Tamaș. Bărbatul îi arată îngrijitorului că vrea să vadă o cățelușă din prima cușcă, de culoare maro cu alb. I se spune că trebuie mai întâi castrată. „Aceasta astăzi a fost adusă. Dacă nu vine nimeni după ea în două zile, atunci e a dumneasvoastră”, îi spune angajatul ASPA. „Și cum facem? Dacă după ce o castrați vine cineva și o ia?”, întreabă Horia. „Noi îl punem deoparte și dacă vine îi explicăm că dumneavostră îl luați și aveți grijă de el”, îl asigură îngrijitorul.

În curtea ASPA intră un două doamne între două vârste care spun că au venit după „Niculae”, maidanezul de la bloc. „L-a lăsat cineva la bloc și noi am avut grijă de el. Dar hingherii l-au adus aici”, spune prima doamnă, care precizează că stă chiar în Lacul Tei. „Acum am vorbit cu o doamnă doctor care are un spital particular și care îi primește în curte, că la bloc nu poți să-l mai ții”, continuă doamna. Prietena ei se duce să-l caute pe Niculae. Nu trec zece minute și doamna iese cu câinele în lesă.„Vedeți ce agitat e? Nepoțelul meu îi dă să mânânce de când era mic!”, spune doamna.

Cele două duc cățelul la mașina, unde îl pun pe bancheta din spate. „Stai liniștit aici că acum ajungem la doamna doctor!”, îi spune stăpâna.

Angajații ASPA spun că în adăpostul are 200 de locuri. Alte 800 de locuri sunt în cel de-al doilea adăpost deținut de primărie la Mihăilești.

Miercuri, în ziua în care Curtea Constituțională a dat undă verde eutanasierii, doar 25 de persoane au venit „la vizită”.

Programul pentru adopție la adăpostul din strada Drumul Lunca Jariștei este luni, miercuri și vineri între orele 9 și 15.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”