Câți români a evacuat MAE din Yemen

Câți români a evacuat MAE din Yemen
Publicat: 06/04/2015, 18:35

„În cursul nopții precedente și pe tot parcursul dimineții a fost derulată o acțiune de evacuare a doi cetățeni români din portul Al Hudaydah. Operațiunile s-au finalizat cu succes, cei doi cetățeni români aflându-se în prezent pe o navă maritimă aparținând Republicii Islamice Pakistan, cu destinația Djibouti”, precizează MAE, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Ministerul de Externe informează că, în afara celor doi cetățeni români, pe lista de evacuare de astăzi s-au aflat încă patru cetățeni români, dar aceștia din urmă au refuzat, din motive personale, îmbarcarea și evacuarea din portul Al Hudaydah.

„MAE rămâne, însă, în legătură cu cetățenii români care au refuzat îmbarcarea propusă astăzi”, se arată în comunicat.

Până la acest moment, numărul cetățenilor evacuați din Yemen ca urmare a deteriorării severe a situației de securitate, este de 24 de cetățeni români, la care se adaugă doi yemeniți și un cetățean al Republicii Moldova, care sunt membri de familie.

Totodată, Ministerul de Externe precizează că, în cursul dimineții de luni, membrii Celulei de Criză au avut o întâlnire cu șeful biroului din România al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), în cadrul căreia a fost reiterată necesitatea continuării „eforturilor conjugate pentru evacuarea în condiții de siguranță a tuturor cetățenilor români aflați în prezent în Yemen”.

Tot în cursul zilei de luni, consulul onorific al Republicii Yemen, acreditat de curând în România, a fost invitat la o discuție cu conducerea Departamentului Consular, ocazie cu care i s-a solicitat sprijinul în cadrul demersurilor de evacuare a cetățenilor români, acesta arătând întreaga disponibilitate pentru continuarea implicării în acțiunile aflate în derulare.

În egală măsură, MAE prin intermediul misiunilor diplomatice din regiune, menține legătura permanentă cu toate autoritățile implicate în acțiunile de evacuare.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reamintește că pe site-ul său a fost postat, încă din anul 2011, un avertisment ferm de călătorie pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă: „Pericol major – părăsiți imediat zona sau țara”!

„Această alertă de călătorie a fost adusă la cunoștința publicului larg în mod constant în tot acest interval prin intermediul celor două instrumente moderne de informare ale MAE – serviciul de alertă prin SMS «Un SMS îți poate salva viața!», lansat în luna octombrie 2012, prin intermediul căruia cetățenii români, odată ajunși într-un stat considerat de risc primesc coordonatele misiunii diplomatice române, respectiv prin intermediul aplicației «Călătorește în siguranță», lansată în anul 2014, care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone”, se mai arată în comunicat.

Cinci sute nouăsprezece persoane, majoritatea civili și 90 de copii, au fost ucise în ultimele două săptămâni de violențe în Yemen, a anunțat, joi, coordonatoarea operațiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citată de Associated Press.

În plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost rănite, iar alte zeci de mii și-au părăsit locuințele.

În acest context, Valerie Amos și-a exprimat, în special, îngrijorarea față de „siguranța copiilor, care sunt prinși la mijloc”.

Arabia Saudită a declanșat săptămâna trecută Operațiunea „Furtuna Determinării”, în scopul „apărării Administrației legitime” a președintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi. Avioane de vânătoare saudite bombardează poziții rebele din capitala Yemenului, Sanaa, și din nordul țării. La operațiuni participă și avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc și Sudan.

Milițiile șiite huthi, susținute de Iran, avansaseră spre sudul Yemenului, o țară aflată în anarhie după ce insurgenții au ocupat capitala, în septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt staționate în sudul țării, unde se afla președintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, susținut de Statele Unite. Președintele Yemenului a plecat în exil săptămâna trecută. În Yemen sunt active și celule ale organizației Al-Qaida în Peninsula Arabia și ale grupului Stat Islamic, două rețele teroriste sunnite.

Arabia Saudită, o țară preponderent sunnită, acuză Iranul șiit, principalul adversar regional, că alimentează conflictul interconfesional din Yemen prin susținerea insurgenților șiiți huthi. Arabia Saudită este unul dintre aliații strategici ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024