Câți români pun bani deoparte pentru copii

Câți români pun bani deoparte pentru copii
Publicat: 02/06/2015, 15:42

„Modul de gândire cu privire la susținerea copiilor nu este unul pe termen lung, printr-o investiție care să îl ajute pe copil peste ani. De multe ori, părinții fac eforturi pentru a cumpăra copilului un calculator sau o tabletă. Nu putem vorbi despre o educație financiară modernă, ci mai degrabă de una cu rădăcini în tradiția noastră rurală”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Adina Nica, sociolog și director general al companiei de cercetare Open-I Research.

Principala sursă de educație financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporție de 95%, în timp ce școala deține un procent de 9%, iar băncile doar 5%, potrivit studiului Erste, realizat de către IMAS International.

Acesta mai relevă că tinerii cu vârste de 14-25 de ani din România cheltuiesc, în medie, 33 de euro lunar pe haine, încălțăminte și alte accesorii asociate, cu mult peste media celorlalte țări din estul și centrul Europei, fiind întrecuți doar de austrieci, care cheltuie 57 de euro. Cehii și slovacii alocă 21 euro, ungurii – 17 euro, croații – 22 euro, iar sârbii – 18 euro.

România are, cu excepția Austriei, cei mulți tineri din grupa de vârstă 17-19 ani care dețin un telefon de tip smartphone.

Atunci când sunt întrebați de unde provin banii, tinerii românii au cea mai mică rată de răspuns la categoria „joburi part-time sau full time”, de 76%, pe când cehii au o rată de 99%, austriecii de 98%, slovacii și croații de 97%, iar ungurii de 82%.

Potrivit rapoartelor analiștilor BCR, produsele de economisire au înregistrat o creștere cu 35% în prima parte a anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Circa 1% din valoarea totală a depozitelor atrase de la clienții BCR este pe numele copiilor. Jumătate (53%) dintre copiii titulari ai produselor de economisire au peste 14 ani, sunt băieți (51%) și economisesc pe termen lung (52% pe o perioadă de 1 an sau mai mult).

„Economisirea copiilor reprezintă 40-41 de euro pe lună, mult sub Austria, unde se economisește de cinci ori mai mult, iar la cehi sau alte țări mai apropiate se situează la circa 60 de euro pe lună. Când întrebăm care este sursa veniturilor, mulți copii (până în 18 ani – n.r.) spun că îi ajută părinții, însă în alte țări copiii intră deja în joburi part-time și învață să se adapteze unei vieți sociale”, a afirmat Dana Demetrian, vicepreședinte Retail și Private Banking BCR.

Ea a arătat că, potrivit profilului clientului care economisește, acesta nu are venituri foarte mari, ci undeva la 2.500-3.000 de lei sau chiar mai puțin, considerând că orice sumă pusă deoparte este importantă pentru că se formează o disciplină financiară.

BCR are circa 5.400 de contracte de economisire pentru copii, cele mai multe conturi deschise fiind deschise pentru încasarea alocației, în care se acumulează câteva sute de lei. Pe lângă depozite și conturi de economii, părinții optează pentru economisirea pe termen lung, prin contracte de economisire-creditare de tip bauspar.

„Economisim în lei sau euro? Majoritatea în lei, datorită surselor de venituri, undeva la peste 80%. Avem circa 66% economisire în lei pentru copii, incluzând și alte forme decât depozite”, a mai spus Demetrian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
BANII AU INTRAT deja în conturi. Informația a fost deja confirmată oficial
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani