Cazul de sclavie din Maramureș | Noi detalii cutremurătoare în dosarul care a șocat România: Tinerii germani erau legați cu funii și înhămați la căruță

Publicat: 03/09/2019, 17:03

Tinerii germani din centrul de la Vișeu de Sus, județul Maramureș, erau legați cu funii, înhămați la căruță alături de animale sau ținuți intenționat în ger și în frig sau în ploaie, se arată în motivarea Tribunalului Maramureș de arestare a cinci persoane. La controale, copiii erau sedați.

Potrivit motivării Tribunalului Maramureș de arestare a cinci persoane de la centrul din Vișeu de Sus unde s-a derulat proiectul „Projekt Maramureș” transmisă, marți, corespondentului Mediafax, tinerii germani erau legați cu funii, înhămați la căruță alături de animale sau ținuți deliberat în ger și în frig sau în ploaie.

„Tinerii sunt excluși de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale, în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară, și sunt supuși unor metode dure și brutale de așa-zisă educație, promovate de S.B.S. (cetățean german – n. a.) în baza unor convingeri educative personale. Acestea presupun, în realitate, aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea și ținerea acestora în condiții de veritabilă sclavie, fiind exploatați prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacitățile lor, și îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă – bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un așa-zis , exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinței lor și în ignorarea voită a unor consecințe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruță alături de animale, ținerea deliberată a minorilor în ger și în frig sau în ploaie – și verbală, constând în umilințe și acte specifice torturii”, se arată în motivare.

Magistrații au susținut că toate actele la care au fost supuși minorii germani au fost de natură să creeze grave traume psihice și fizice acestora, unii dintre ei având intenții suicidale din această cauză.

„Membrii grupului infracțional au continuat exploatarea persoanei vătămate și după data împlinirii vârstei majoratului de către aceasta prin supunere la muncă forțată, au lipsit persoanele vătămate de libertate prin interzicerea acestora de a comunica cu familiile din Germania, prin reținerea actelor de identitate și a oricărui mijloc de comunicare la distanță (telefon mobil, tabletă, acces la internet) în condițiile în care aceste persoane, majoritatea minore erau cetățeni germani necunoscători de limbă română, unii fiind suferinzi de afecțiuni de natură psihică”, se mai arată în motivare.

De asemenea, potrivit declarației unuia dintre tineri, rezultă că acesta a fost supus unor munci forțate, uneori fiindu-i impuse cu regim de pedeapsă, cu titlu, de exemplu, „mutarea de bolovani foarte mari cu mâinile goale, într-un ștraf, la cărat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci executate de dimineața de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica”.

„Totodată, partea vătămată precizează că de mâncare «numai pâine cu slănină sau unsoare la finalul zilei», fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC”, se subliniază în documentul Tribunalului Maramureș.

Din declarație mai rezultă că tânărul a fost pedepsit timp de 3 luni, iar în acest interval nu avea voie să vorbească cu ceilalți copii din centru, nu a primit tratament medicamentos și nu a fost înscris într-un program de școlarizare

„Aspecte relevante cu privire la exploatarea de către inculpați a părților vătămate cazate în centrul Projekt Maramureș rezultă și din declarația altei persoane vătămate, care precizează că a avut chiar o tentativă de suicid din cauza tratamentului la care a fost supusă, arătând, totodată, că inculpatul S.B. a avertizat-o, în sensul de a nu îndrăzni să se plângă despre condițiile din centru persoanelor care vizitează centrul, chiar din partea autorităților germane, partea vătămată arătând, în plus, că mereu s-a simțit vulnerabilă pentru că nu avea buletinul sau vreun act asupra sa și pentru că nu vorbea limba română”, menționează judecătorii maramureșeni.

În motivare se mai arată că banii pentru funcționarea centrului erau asigurate de statul german, aceștia fiind însușiți de către membrii grupului infracțional, care au utilizat mai multe metode ilicite pentru a asigura o aparență de legalitate. În plus, magistrații au reținut și faptul că liderii grupului infracțional și-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorități locale – poliție, primărie, asistență socială, care le-au facilitat accesul la informații în legătură cu controalele și verificările efectuate periodic de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, astfel încât atunci când se făceau astfel de controale, copiii erau sedați, nu erau lăsați singuri niciodată cu inspectorii și erau supravegheați strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, inclusiv în cazul vizitelor unor oficiali din Germania.

Cele cinci persoane arestate preventiv sunt acuzate că au traficat mai mulți tineri de naționalitate germană cu vârste cuprinse între 10 – 17 ani, ulterior deveniți majori, sub paravanul desfășurării unor activități autorizate de servicii educative vizând recuperarea și reintegrarea socială, în baza unor programe și proiecte derulate de fundații coordonate de cetățenii germani S.B.S. și S.B..

„Este vorba de serviciul social intitulat Projekt Maramureș fondat și coordonat de numitul S.B.S. (cetățean german), al cărui furnizor acreditat este o asociație din Baia Mare, din datele deținute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv. Nu se cunoaște deocamdată modalitatea de funcționare și desfășurare a activităților acestui proiect pe teritoriul României înainte de data obținerii licenței, deoarece datele existente în cauză au relevat faptul că proiectul își desfășoară activitatea în zona Vișeu de Sus din jud. Maramureș încă din perioada 2006 și posibil chiar anterior”, se precizează în motivarea Tribunalului Maramureș.

În cadrul centrului de la Vișeu de Sus erau aduși în scop de reabilitare și reintegrare socială loturi de adolescenți germani având comportamente antisociale și ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate – părinți divorțați, narcomani, alcoolici, dar nu numai, sau care din, cauza unor afecțiuni grave, depresie, psihoză, dependență de droguri, au devenit instabili emoțional și prezintă comportamente dezordonate.

Cinci persone, printre care și liderul grupării, cetățeanul german Schumann Bert Sieghard, au fost arestate preventiv pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane și lipsire de libertate în mod ilegal, în dosarul „Projekt Maramureș”, în care o grupare condusă de o familie de germani este acuzată că a ținut în sclavie mai mulți tineri germani, pe care i-a pus să execute munci în locuințele unor localnici, pretextul oficial fiind cel al unui „program de reeducare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?