Cazul jurnalistului turc Kamil Demirkaya: MOTIVELE pentru care Curtea de Apel București A REFUZAT extrădarea

Cazul jurnalistului turc Kamil Demirkaya: MOTIVELE pentru care Curtea de Apel București A REFUZAT extrădarea
Publicat: 28/02/2019, 15:33
Actualizat: 25/03/2019, 20:31

„Din înscrisurile existente la dosar rezultă numeroase aspecte din țara de origine a persoanei solicitate legate de măsurile luate de autorități față de instituțiile și persoanele considerate că ar susține mișcarea lui (Gulen, n.r.), considerată de autorități ca fiind o organizație teroristă, din pricina opoziției politice pe care guvernul a apreciat că ar exercita-o această organizație față de măsurile sale.

Curtea reține, de altfel, că autoritățileturce au prezentat constant măsurile luate împotriva acestei organizații, destituirile și arestările operate în rândul militarilor, intelectualilor și funcționarilor statului sub acuzația de apartenență sau simpatizare cu mișcarea lui (Fethullah Gulen), numărul acestor arestări, așa cum rezultă și din înscrisurile depuse la acest dosar de către persoana solicitată, aspecte care de asemenea nu pot fi ignorate”, se arată în motivarea deciziei de respingere a cererii de extrădare a lui Kamil Demirkaya.

Judecătorii Curții de Apel București arată că nu pot ignora nici împrejurarea că înTurcia continuă măsurile represive, iar autoritățile prezintă, în mod constant, numărul persoanelor simpatizante ale acestei mișcări care au fost arestate preventiv.

Totodată, instanța a aprecita ca fiind relevante aspectele relatate de cei doi ziariști audiați în cauză cu privire la situația actuală dinTurcia, mai exact, închiderea unor publicații, dar și tratamentul la care sunt supuși ziariștii care au fost arestați preventiv sau condamnați.

„Toate aceste probe îndreptățesc instanța să considere că în cauză se poate stabili într-o măsură rezonabilă că extrădarea cetățeanului (Kamil Demirkaya) este solicitată în scopul urmăririi sau pedepsirii pe motive de opinii politice ori de apartenență la un anumit grup social, împrejurare care face ca în cauză să fie incident un motiv obligatoriu de refuz al extrădării.

(…) În ceea ce privește susținerile persoanei extrădabile în sensul că ar fi pe nedrept acuzat pentru fapte pe care nu le-au săvârșit sau că la dosarul cauzei nu există probe de vinovăție, Curtea apreciază că aceste aspecte nu pot fi verificate în procedura extrădării, întrucât instanța română nu este chemată să se pronunțe asupra aspectelor menționate de apărare, ci trebuie să stabilescă numai în ce măsură sunt îndeplinite condițiile pentru a se putea dispune extrădarea persoanei solicitate”, mai arată instanța.

În motivare se mai arată și intervenția din ședința de judecată a reprezentantului Ministerului Public care a precizat că solicitarea autorităților din Ankara de a fi extrădat jurnalistul contravine prevederilor legale.

„Examinând conținutul cererii de extrădare și documentele anexate, precum și înscrisurile depuse la dosarul cauzei, (procurorul. n.r.) precizează că există motive temeinice de a se considera că extrădarea este solicitată în scopul urmării persoanei pentru motive în legătură cu opiniile sale politice sau ideologice, solicitare ce contravine limitelor de acordare a extrădării, prevăzute de art. 3 din Convenția Europeană de Extrădare din 13.12.1957″, se arată în document.

Magistrații Curții de Apel București au respins, la mijlocul lunii decembrie, cererea autorităților de la Ankara de extrădare a jurnalistuluiturcKamil Demirkaya, decizia nefiind definitivă.

Jurnalistul, angajat al publicației Zaman România, a fost reținut pe 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informației publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de autoritățile judiciare române.

Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018, el și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

În ziua reținerii sale, Zaman România anunța că la ordinul președintelui turc, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, jurnalistul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri