Ce aduce Ziua Europei în București. „Urmează stația Belgia, cu peronul pe partea dreaptă”

Ce aduce Ziua Europei în București. Urmează stația Belgia, cu peronul pe partea dreaptă
Publicat: 07/05/2014, 12:47
Actualizat: 27/03/2019, 19:30

Astfel, Primăria sectorului 6, în parteneriat cu Orchestra Simfonică București, va organiza vineri, la AFI Palace Cotroceni, un concert dedicat Zilei Europei. Concertul va începe cu un flashmob pe acordurile „Odei Bucuriei” și va fi urmat de 45 de minute în care vor fi intepretate cele mai cunoscute piese de muzică simfonică europeană.

Tot vineri, în intervalul 16.00 – 19.00, 28 de stații de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Călătorii vor fi întâmpinați în stațiile de metrou cu momente artistice de muzică și dans, vor putea viziona expoziții și vor avea ocazia să participe la degustări de vinuri și alte specialități. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din București. Evenimentul este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Metrorex, ambasadele și institutele culturale ale țărilor membre UE.

De asemenea, în perioada 9 – 15 mai, peste 15.000 de cinefili sunt așteptați să vizioneze proiecțiile din cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Filmului European, ce va avea loc la cinematografele Studio și Elvira Popescu. Vineri, la gala de deschidere a festivalului, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul „Miss Violence”, în regia lui Alexandros Avranas. Festivalul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și ambasadele și institutele culturale ale statelor membre UE, precum și ale țărilor candidate.

Totodată, vineri, începând cu ora 12.00, în sala de festivități a Institutului Cultural Român din București și la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea vor avea loc vernisajele Salonului Internațional dedicat Zilei Europei. Cu această ocazie, la sediul Institutului Cultural Român din București va avea loc lansarea oficială a ediției a treia a Festivalului European de Fotografie, organizat de Asociația „Euro Foto Art” în parteneriat cu ICR și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii.

Și Sibiul va sărbători Ziua Europei. Astfel, vineri, Piața Mare din Sibiu va fi gazda unei expoziții de artă și a unor concerte susținute de elevi ai liceului de artă din oraș. De asemenea, tot în Piața Mare, vor fi arborate steagurile statelor membre ale Uniunii Europene și bannere dedicate Zilei Europei.

Sâmbătă, Reprezentanța Comisiei Europene în România va participa, prin intermediul Spațiului Public European, la ONGFest, un eveniment cu tradiție organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Alegerile europarlamentare vor constitui principala temă de discuție pentru vizitatorii standului Spațiului Public European. ONGFest se va desfășura în perioada 9 – 11 mai în parcul Herăstrău din București și va reuni în jur de 180 de expozanți din mediul nonguvernamental.

Totodată, duminică, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul centrului InfoEuropa, parcul Cișmigiu din București va găzdui reprezentanți ai statelor membre UE, care vor oferi informații trecătorilor de la standurile special amenajate în centrul parcului. Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European vor participa, de asemenea, la eveniment prin intermediul Spațiului Public European și vor pune accent pe viitoarele alegeri europarlamentare în informațiile oferite.

Pe 16 mai, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România (sala Titulescu) va avea loc festivitatea de premiere a celor mai bune activități organizate de unitățile de învățământ cu prilejul Zilei Limbii Materne. La eveniment vor fi invitate echipele unităților de învățământ selectate și vor fi rostite discursuri ale inițiatorilor proiectului, partenerilor și invitaților.

De asemenea, tot pe 16 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în România va sprijini conferința organizată de Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană pe tema provocărilor cu care se confruntă familiile europene în contextul crizei economice actuale. Cu acest prilej, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, va susține discursul introductiv al evenimentului, la care sunt așteptați să participe și reprezentanți ai direcțiilor generale pentru afaceri sociale și politică regională din cadrul Comisiei Europene.

În plus, pe tot parcursul lunii mai, centrele Europe Direct din București și din țară vor organiza o serie de evenimente, majoritatea fiind dedicate Zilei Europei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7