Ce DISPUTĂ a avut al doilea candidat la șefia DNA cu Laura Codruța Kovesi

Ce DISPUTĂ a avut al doilea candidat la șefia DNA cu Laura Codruța Kovesi
Publicat: 23/08/2018, 17:29
Actualizat: 26/03/2019, 02:13

Procurorul militar Nicolae Lupulescu și-a depus, joi, candidatura pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, a confirmat, pentru Mediafax, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Generalul-maior Nicolae Lupulescu activează în cadrul Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General din 14 martie 2016, când a fost detașat pentru o perioadă de trei ani.Lupulescu a candidat și pentru șefia DIICOT, după ce Alina Bicaa fost arestată, însă nu a fost admis.

Lupulescu e unul dintre procurorii care au sfidat-o pe Kovesi. După tragedia din clubul Colectiv, șefa DNA a emis o ordonanță în care solicita cercetarea șefului ISU Bacău. Procurorul Nicolae Lupulescu, cel care a clasat dosarul, a mers în instanță și a pledat împotriva redeschiderii cerute de Kovesi.

Tribunalul Militar din Iași a judecat redeschiderea urmăririi penale în procesul prin care șeful ISU Bacău, colonelul Ioan Mihalache, fusese cercetat pentru sponsorizările pe care inspectorii de pompieri din subordinea sa le solicitaseră firmelor din Bacău.

La termenul din11 decembrie 2015 din partea DNA apare generalul Lupulescu, cel care, potrivit unei mărturii a Gazetei Sporturilor, prezintă Ordonanța în instanță, dar nu pledează pentru redeschiderea dosarului cu sponsorizări. El își apără fosta soluție, susține în fața judecătorului că „cele două clasări au fost legale” și încheie spunînd: „Las instanța să se pronunțe în privința redeschiderii”.

Și Paula Tănase, procuror în Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, și-a depus candidatura, în urmă cu câteva zile, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit calendarului anunțat de ministerul Justiției, lista candidaților care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor se vor afișa la sediul ministerului și se vor publica pe pagina de internet a acestuia pe 29 august 2018, urmând ca procurorii participanți la selecție să susțină, în perioada 03 – 05 septembrie 2018, un interviu cu Tudorel Toader, iar pe 6 septembrie să fie anunțate rezultatele selecției.

Este cea de-a doua campanie de selecție demarată de instituția condusă de Tudorel Toader pentru conducerea DNA, după ce ministrul Justiției a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați înscriși în prima rundă nu întrunește condițiile necesare.

Cei patru candidați înscriși pentru postul de procuror-șef DNA și care au fost respinși de Tudorel Toader au fost Florentina Mirică, procuror-șef serviciu la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror șef adjunct la Secția urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror șef adjunct al DNA și Elena Grecu, procuror șef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Foto: Hepta