Ce face acest preot militar în biserică a impresionat România. Imagini inedite

Redactor:
Mihaela Stoica
35 de elevi învață română într-o biserică de lemn din Focșani, nu pentru că nu au unde studia, ci pentru că aici beneficiază de meditații gratuite pentru examenul de Bacalaureat. Autorul acestei acțiuni este un preot militar.

35 de elevi învață română într-o biserică de lemn din Focșani, nu pentru că nu au unde studia, ci pentru că aici beneficiază de meditații gratuite pentru examenul de Bacalaureat. Autorul acestei acțiuni este un preot militar, care a participat la patru misiuni în teatre de operații externe – Kosovo, Irak și Afganistan. El a pus la dispoziția elevilor și a cinci profesori voluntari biserica de lemn în care slujește, pentru al doilea an consecutiv.

Preotului militar Ionel Vrînceanu i-a venit ideea de a organiza meditații gratuite pentru o parte dintre elevii de clasa a XII-a după ce a văzut rezultatele de acum doi ani de la examenul de maturitate. „Văzând rezultatele, am spus că trebuie să facem ceva. Noi am vrut ca ceea ce facem să fie mai discret. Nu este nimic spectaculos, e ceva normal. Prima dată am cooptat copii de la casele de copii din Focșani și din familiile fără posbilități materiale. Important este ca acești elevi să și dorească să învețe. Sunt unii de la care nu prea ai ce scoate din ei”, afirmă el, contactat de gândul.

În acest proiect este ajutat de Mihaela Tătaru, contabil la unul dintre liceele din Focșani.

„La început credeam că nu o să găsim nici profesori, nici elevi, pentru că lumea este refractară, dar nu din răutate, de multe ori din cauza lipsei timpului. Însă, spre bucuria mea, toate persoanele pe care le-am contactat și rugat să mă ajute în acest proiect au acordat sprijin”, afirmă ea.

Satisfacțiile au venit și pentru preot și pentru profesori. Un număr de 19 tineri dintre cei 25 care și-au suplimentat anul trecut cunoștințele în biserica de lemn au luat Bacalaureatul, iar 14 dintre ei au intrat la facultate. „Ceilalți șase nu aveau șanse. La facultate, avem o fetiță care este la Academia de Poliție. Doamnele, pe care i-au văzut că sunt foarte silitori, i-au mai pregătit și separat fără un sfanț. Sunt elevi care ar fi vrut să învețe, au sclipiri, dar nu îi ajută nimeni. La clasă ora este mică”, consideră preotul Ionel Vrînceanu.

„Avem un băiat de la Casa de Copii care ne-a luat 10 la BAC la matematică. Este în București la aeronautică, la spațială sau așa ceva. Când ne sună și ne mulțumesc, simțim că am realizat ceva”, adaugă el cu emoție în glas.

O altă mândrie a grupelor de meditații de la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanu”, din incinta Unității Militare 282 Mecanizată „Unirea Principatelor” – Focșani,  o reprezintă o tânără care a fost acceptată la o universitate din Marea Britanie, la Bristol.

„Am avut elevi care într-un an- doi de curs nu au ieșit la tablă. Însă  aici, doamna de matematică îi scoate pe rând pe fiecare și le explică. Unii au fost luați de la zero și au avut rezultate deosebite. Nici părinții și nici profesorii nu se așteptau la asta”, mai spune preotul militar.

Copiii fără posibilități materiale care au venit anul trecut la meditații în biserica unității militare din Focșani au avut parte și de mici surprize din partea preotului și a profesorilor. Una dintre ele a constat într-o excursie de o săptămână la mânăstirile din Neamț.

Icoanele îi inspiră pe elevi

Mulțumit de rezultatele obținute anul trecut, preotul Ionel Vrînceanu, în vârstă de 47 de ani, a prins curaj să continue proiectul. Astfel că, de anul trecut din noiembrie, a pus din nou la dispoziția elevilor și a cinci profesori mica bisericuță din lemn, pentru meditații zilnice la română, matematică, istorie, geografie și biologie.

În grupa din acest an, sunt și foști elevi din anul trecut care nu au reușit la examenul de Bacalaureat. Meditațiile se desfășoară pe parcursul a cel puțin două ore, de luni până vineri, cu pauză marți.
Părintele Ionel Vrînceanu a vrut să le găsească elevilor un spațiu mai adecvat învățăturii, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, însă majoritatea acestora au refuzat ferm, susținând că se simt mult mai bine în biserica de lemn ce a fost construită în anul 2002 în stil maramureșean.  „Învață altfel, probabil datorită icoanelor”, crede Ionel Vrînceanu,  primul preot din România care a  plecat în misiuni în teatrele de operațiuni din străinătate.

În aceste condiții, preotul a dotat biserica cu două table noi, de 400 de lei, moderne, pe care le-a cumpărat de pe internet, „cu sprijinul unui sponsor”. „Tablele sunt necesare la orele de matematică. Am avut una împrumutată de la garnizoană. Dar astea noi sunt mult mai bune și ajung pentru toți. Doamna de matematică e mulțumită de ele”. Totodată, el a cumpărat și scaune rabatabile, pe care le folosește și la slujbe, și mese care se extind, astfel încât toți elevii din acest an care „vin să învețe pentru BAC” să aibă loc.

„I-am conștientizat de la început că este foarte important să acorde atenție BAC-ului. Că e păcat ca părinții lor să se chinuie pentru ei timp de patru ani de zile. Am zis să le facem un orizont, un viitor. Noi avem și o fundație și, în măsura posibilităților, să îi ajutăm în viitor cu bani. Este greu”, mai spune preotul.

La rândul ei, Mihaela Tătaru a afirmat, pentru gândul, că în condițiile în care grupa de meditații din acest an, cu efectiv mărit la română, se va dovedi a fi interesată de învățătură, va găsi o soluție pentru pregătirea tuturor pentru examenul de Bacalaureat. „În acest moment există o zi liberă de meditații, marțea. Luni se face matematică, miercuri istorie, joi română, vineri biologie. Geografie încă nu am început. Dacă va fi cazul vom împărți copiii la română în două grupe și vom face în două zile pentru a-i ajuta pe toți, pentru a le acorda fiecăruia câte o șansă. Trebuie, însă, să dovedească că ei merită acest lucru. Îmi este milă, dacă mai vine un elev, nu poți să îi spui poftim ieși afară”.

Unii dintre elevii care vin la meditații nu sunt din Focșani, astfel că efortul lor este considerabil. „Vin dimineața și mai pleacă seara, însă rămân pentru aceste ore pentru că sunt încântați. La biologie, anul trecut, doamna profesoară putea să facă cu ei doar de la 5 la 7 seara, astfel că elevii trebuiau să rămână peste noapte în oraș”, mai spune Mihaela Tătaru.

Fost profesor de matematică: „Ce fac acum mă împlinește”

La început, o parte dintre tinerii care veneau la meditații nu erau încântați să arate acest lucru. „Anul trecut nu voiau să fie văzuți, le era jenă că o să râdă colegii de ei și de faptul că învață într-o biserică. Le-am spus că rușine trebuie să le fie doar dacă fură”, adaugă Mihaela Tătaru.

Florin Corodeanu este unul dintre cei care anul trecut a mers la meditațiile de la biserică. Cu o situație materială nu tocmai bună, Florin este acum student Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnica din București. Anul trecut, fostul elev al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani a obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat. „ Pentru mine având în vedere că am învățat, meditațiile au contat cam 30% pentru BAC-ul de la matematică. Mi-au plăcut, însă, foarte mult”, afirmă Florin Corodeanu.

La meditațiile de anul trecut de la biserică a ajuns și Andreea Lupu, printr-o prietenă. „Eu am făcut doar la istorie. La școală făceam clasicul model teoretic de învățare și la aceste meditații puteam să dezbatem probleme, să înțelegem exact ce s-a întâmplat. A fost ca o aprofundare. Mediul a contribuit foarte mult la concentrarea noastră. Dacă la școală aveam tentația de a mai vorbi de a mai face și alte lucruri, acolo chiar eram serioși. Era o liniște care ne intra până în suflet”, spune ea. Cu media de 9,10 pe care a obținut-o la Bacalaureat, ea a intrat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA.

În acest an școlar, Ioana Neagu, o tânără care își dorește să ia Bacalaureatul și să se pregătească apoi pentru a deveni educatoare, a aflat de proiectul preotului Ionel Vrînceanu de la diriginta ei.

„De când le-am început mi-am făcut și câțiva prieteni, plus că facem o echipă pentru că avem acelaș țel. Toți vrem să luăm BAC-ul și ne ajutăm unii pe alții. Faptul că suntem, înconjurați de icoane parcă ne dă putere. Aștept cu nerăbdare să vină zilele de meditații, parcă primesc un cadou completat și de bucuria întâlniri cu colegii”, mai spune Ioana, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”.

Ajutorul oferit Ioanei și tuturor celorlalți elevi veniți la biserică să învețe reprezintă pentru Gherghina Felea, profesor de matematică, ieșită la pensie de mai mulți ani, o mare bucurie. „Eu iubesc foarte mult matematica și tot ce am făcut până acum a fost din pasiune și la școală și peste tot. Mai mult, întotdeauna la școală am făcut multe, multe ore suplimentare. Așa că ce fac acum mă împlinește”, a afirmat Ghergina Felea, pentru gândul, adăugând că speră că și în acest an va obține rezultate bune cu elevii.

„Eu felicit și profesorii lor. Noi completăm ceea ce fac ei la școală pentru că acolo sunt puține ore și profesorii oricât de bine intenționați sunt nu au timpul necesar”, adaugă meditatoarea, a cărei ședință de predare durează cel puțin două ore și jumătate.

La 47 de ani, Ionel Vrînceanu,  primul preot din România care a plecat în teatrele de operațiuni militare din străinătate – are cinci misiuni la activ, una în Kosovo, două în Irak și două în Afganistan, speră ca proiectul său să fie preluat și de alți.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Irina Begu, luată peste picior înaintea meciului cu Venus Williams! Ce s-a scris despre prietena...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide