Ce l-a surprins pe Nicușor Dan în campania electorală

Publicat: 10/12/2016, 13:02

„Sunt și oameni care ne înjură, spun că suntem slugile lui Soros. (…) A fost un domn căruia am vrut să-i înmânez un pliant și care a zis nu vreau să mă ating de dracu'”, a declarat liderul USR, Nicușor Dan, LIVE la „Votez cu mine!”. Totuși, „campania merge bine, chiar foarte bine. (…) Sunt mulți oameni care ne recunosc, care vin la noi, sunt alții care nu vor să audă de politică și care, dacă au răbdare să le explici că e altceva, poate ți-ar da o șansă”, a mai spus acesta care s-a declarat mulțumit că există o pătură care e sătulă de clasa politică, dar care încă mai speră că se poate face o schimbare. Despre viitorul Guvern, Dan a precizat că USR nu va solicita poziții de ministru, iar „logica este că îi vom lăsa premierul atributul de a selecta cea mai bună persoană din România pentru o funcție”. Totuși, pe celelalte posturi de ministru partidul va avea un cuvânt de spus, a punctat Nicușor Dan: „Nu veți vedea un guvern susținut de USR care să aibă figuri controversate”, a punctat acesta. Liderul USR a fost invitat luni, de la ora 15:00 la „Votez cu mine”, acolo unde a răspuns întrebărilor legate de primul sondaj publicat în campania electorală, de provocările luptei pentru Parlament, dar și de planurile post-electorale ale partidului.

Liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a fost invitatul lui Clarice Dinu, redactor șef al Gândul, luni, la „Votez cu mine!”. Acesta a vorbit despre modul în care decurge campania electorală, arătând că în secțiile de votare din țară există un grad de ocupare de aproximativ 50% cu reprezentanți ai USR și s-a declarat mulțumit că partidul a reușit să capete mai multă notorietate prin faptul că oamenii care candidează au mers personal să stea de vorbă cu alegătorii.

Despre susținerea pe care Uniunea o va oferi noului Cabinet, Nicușor Dan a declarat că aceasta nu va fi condiționată de primirea unor posturi de ministru, dar că, oricum ar fi, partidul va avea un cuvânt de spus, în sensul în care nu va gira candidați cu probleme penale.

„Nu vom solicita poziții de ministru în Cabinet, logica este că îi vom lăsa premierul atributul de a selecta cea mai bună persoană din România pentru o funcție, cred că e o dovadă de deschidere. Și am mai spus că dacă acea persoană considerată cea mai bună va fi în USR, nu ne vom opune. Pe celelalte funcții de ministru, vom avea un cuvânt de spus. Nu veți vedea un guvern susținut de USR care să aibă figuri controversate.” Liderul USR a mai spus și că este convins că Liviu Dragnea și-ar dori să facă parte din noul Guvern, dar că, momentan, este împiedicat de o lege care îi interzice acest lucru.

10 condiții pe care USR le vrea transformate în proiecte pentru a susține noul Guvern

Reprezentanții Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, Cristian Ghinea, Florina Presadă, Cătălin Drulă și Dan Barna au prezentat luni un set de 10 măsuripe care USR a anunțat că le propune viitorului Executiv, în schimbul susținerii pe care formațiunea ar putea să i-o ofere. Este vorba despre proiecte concrete pe care Uniunea le vrea incluse în viitorul programl de guvernare, de la utilizarea fondurilor europene la bani pentru antreprenori, susținerea educației și a dezvoltării mediului rural, până la fonduri speciale pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic și reorganizarea procedurilor pentru dezvoltarea infrastructurii.

1: Crearea unui fond unic de dezvoltare care să reunească banii europeni de dezvoltare și banii naționali. Cristian Ghinea a declarat, în cadrul unei conferințe de presă că, în ciuda faptului că „fondurile europene, sunt controversate, mulți spun că sunt birocratice și chiar sunt, pe alocuri, dar sunt, totuși, transparente. La Ministerul Dezvoltării avem două fonduri de dezvoltare, create de doi miniștri foarte puternici și nefaști în istoria recentă a țării: Elena Udrea și Liviu Dragnea. (…) Cele două instrumente sunt aproape ca valoare de fondurile europene, dar știm foarte puțin despre modul în care sunt cheltuiți acei bani. Există un raport al Curții de Conturi care nu a fost publicat, în care se vorbește despre o lipsă totală de transparență”, a mai spus fostul ministru al Fondurilor Europene.

2: Promovarea grupurilor de acțiune locală ca principal instrument de intervenție publică pentru dezvoltarea satului românesc. Programul USR are în centru ferma familială și agricultura de nișă și propune intrumente prin care statul român să-i asiste pe fermieri. Aceste grupuri sunt finanțate din fonduri europene, premierul Dacian Cioloș a dublat bugetul pentru aceste grupuri, iar rata de absorbție a fost de 97%, a precizat Ghinea.
3: Cea de-a treia măsură propusă de USR este un fond de reabilitare a clădirilor cu risc seismic. „175 de clădiri din București reprezintă pericol public și vorbim despre un exemplu de iresponsabilitate uluitoare a clasei politice: din 2001 au fost reabilitate doar 26 de clădiri. Am făcut un calcul, în ritmul în care s-au mișcat politicienii ar fi nevoie 108 ani pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic de gradul I, 1.400 de ani pentru a reabilita clădirile înalte din perioada interbelică”, a explicat fostul ministru al Fondurilor Europene.
4: Fondul „Libertatea” pentru Republica Moldova. „România a făcut o greșeală uriașă încercând să întrețină relații cu diverși oligarhi de la Chișinău. Trebuie să facem un fond, nu din alți bani, ci din cei care au fost deja folosiți, nu trebuie să întoarcem spatele fraților din Republica Moldova (…) vor fi niște minime granturi pentru susținerea societății din Republica Moldova, acordate în sesiuni transparente de două ori pe an”, au explicat reprezentanții USR.
5: USR își dorește, de asemenea, și continuarea programul „Școală după școală”, inclus în pachetul mai mare denumit „Școala pentru toți”, implementat de Guvernul Cioloș. Candidații Uniunii au vorbit despre un program care ar trebui să cuprindă aproape 350.000 de copii și măsuri privind incluziunea socială și reducerea ratei abandonului școlar.
6: Partidul lui Nicușor Dan propune și măsuri pentru sprijinirea antreprenorilor, concret, „crearea unui singur fond centralizat prin care antreprenorulsă primească bani, pe toată perioada de implementare, (…) folosirea experienței bune a antreprenorilor străini și reflectarea aceastei bune practici și în antreprenoriatul național. Fondurile alocate până acum au avut un succes cel mult moderat. Problema a fost abordarea statului de a folosi finanțarea pentru antreprenori: le dăm banii, nu ne mai pasă deloc ca stat, așteptăm să greșească pentru ca, ulterior, să aplicăm corecții apoi nu-i mai ajutăm cu nimic, abordând antreprenorul ca pe un beneficiar de bani publici”, a precizat Dan Barna.
7: Odată cu proiectul „Știința pentru toți”, cei de la USR doresc să elimine Academia de Științe ale Securității Naționale și Academia Oamenilor de Știință, pentru că, spun aceștia, banii folosiți acolo pot merge la inițiativa prin care în fiecare județ ar ajunge, cu ajutorul granturilor anuale, cele mai mare descoperiri ale științei.
8, 9, 10: În ceea ce privește infrastructura, USR vrea stabilirea unui cadru financiar, o bugetare multianuală veritabilă a proiectelor de infrastructură, schimbarea fluxurilor financiare cu fonduri europene, pentru ca autoritățile de management să gestioneze direct aceste fonduri. Reprezentanții Uniunii au transmis și că își doresc eliminarea hățișului legislativ care a făcut ca, la 27 de ani de la Revoluție, România să nu aibă nicio autostradă care să treacă munții. În plus, USR a declarat că susține Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), „dacă va angaja experți de vârf, va fi operaționalizată în termen de 6 luni. În CNIR va fi echipă de elită, care va realiza completarea rețelei de drumuri, se pot începe imediat, propuneri foarte concrete. Noi suntem realiști, va dura până se vor vedea aceste rezultate și în 5-10-15 ani, vom putea completa această rețea de drumuri”, a spus candidatul USR, Cătălin Drulă.

Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale lui Nicușor Dan

„Doamna Firea mai are o lună să rezolve problema traficului din București, îi mai lăsăm o lună.”

„Vă spun sincer că, după Sorin Oprescu, nu credeam că cineva poate să mintă mai mult și, din nefericire, această doamnă pe care inițial am creditat-o, reușeșete să mintă mai mult decât Oprescu. (…) Pe chestiile importante, fie n-a făcut nimic, fie ce a făcut a fost prost.”

„Nu știu dacă știți că există o notă internă semnată de doamna Firea prin care se stipulează că eu, consilier, nu am acces la anumite documente fără acordul doamnei Firea. (…) Dacă se continuă în ritmul ăsta, probabil vom ajunge la litigiu în instanță. Discuțiile pe care le avem le avem în Consiliul General, nu întotdeauna președintele de ședință este de la PSD, nu întotdeauna avem intervalul de discuție. S-a intrat într-o spirală din asta de populism, noi am devenit dușmanul și mi-e greu să cred că va mai fi dialog.”

„Noi am recurs la acest artificiu perfect legal cu USB-USR și, înainte de a depune listele pentru alegeri, era programat procesul de fuziune, era o formalitate, dacă judecătorul ar fi decis, s-ar fi făcut fuziunea, USB și USR erau același lucru, iar oamenii și-ar fi putut continua mandatele.”

„Acum, din punct de vedere legal, noi suntem în două partide. Deci ei ne-au întârziat fuziunea și acum ei vin și spun că lipsim de la ședință.”

„Dacă în urmă cu un an v-aș fi pus întrebarea ‘Ar fi bine ca în România să apară un nou partid și să nu aibă nicio treabă cu vechile partide?’. Probabil toată lumea ar fi răspuns că da, ce bine ar fi. Acum că există, cum suntem noi latinii, începem să căutăm nod în papură.”

„Am implicat oameni și de stânga și de dreapta, pentru că problemele României în momentul ăsta sunt dincolo de stânga și de dreapta.(…) Sunt chestiuni care țin de fundamentul democrației din România și pentru care toți oamenii din USR militează. Sunt puține lucruri care ne despart și sunt lucruri care mai târziu vor fi teme de dezbatere.”

„Campania merge bine, chiar foarte bine. Sunt onorat că atâta lume vine la noi, am mers prin orașe. (…) Sunt mulți oameni care ne recunosc, care vin la noi, sunt alții care nu vor să audă de politică și care, dacă au răbdare să le explici că e altceva, poate ți-ar da o șansă. Important e că există încă o pătură care e sătulă de clasa politică, dar care încă mai speră că se poate face o schimbare.”

„Sunt și oameni care ne înjură, spun că suntem slugile lui Soros. (…) A fost un om căruia am vrut să-i înmânez un pliant și care a zis ‘vreau să stau departe de dracu'”.

„Am strâns cam 300.000 de euro din mici donații, cam ca la alegerile locale. Mulți dintre oamenii care ne-au donat sume considerabile la locale au fost împiedicați de legislație, au donat suma maximă și legea nu le-a mai permis să mai doneze o dată.”

Cam câți bani ar mai trebui?

„Oricât, oricât. Am avut cheltuieli obligatorii pe campania de strângere de semnături, corturile montate, tipăriturile, flyere, dar am avut foarte puțini bani pentru online, în condițiile în care la algerile locale din București am pus numai pe online 100.000 de euro.”

„În primul moment când am auzit la telefon 30% vă spun sincer că am tras adânc aer în piept, pentru că este o responsabilitate deja. Ăsta este unul din atuurile noastre, că pur și simplu candidații și oamenii lor merg și vorbesc cu oamenii, nu promoteri, și e mult mai autentic. Am deplină încredere în sondaj, firma care l-a făcut e o firmă internațională, nu ne-am permite nici noi, nici ei să spunem cifrele incorecte.”

Cât v-a ajutat asocierea cu premierul Dacian Cioloș?

„Cele două sondaje nu ne permit să spunem, eu cred că oamenii au apreciat că vorbim în termeni realiști despre problemele din România.”

„Dacă alegerile ar fi la sfârșit de noiembrie, așa cum a fost făcut sondajul, PSD și ALDE ar face majoritatea, ceea ce ar fi o nenorocire pentru România. Eu sper în continuare ca oamenii să înțeleagă importanța acestui vot. (…) Pare că am trăit un an de normalitate și cumva noi am uitat niște lucruri, cum s-a dus ministrul Educației să desființeze Comisia de plagiat, par că s-au întâmplat acum 100 de ani, dar ele s-au întâmplat în timpul mandatului domnului Ponta.”

„Trecerea la o guvernare a bunului plac, cum face Robert Negoiță la Sectorul 3 – ‘nu vă dau nicio hârtie, că nu vreau eu’ – este foarte reală și sper ca oamenii să-și dea seama de asta.”

„Aceleași îndoieli existau și înainte de alegerile locale din București, dar am văzut că mulți oameni au ieșit și au votat USB-ul de atunci. Mergând prin țară, am văzut motivare și speranță la mulți oameni și chiar cred că ei vor ieși la vot. Pe de altă parte, spre deosebire de alegerile locale, chiar dacă suntem la nivel național, gradul nostru de ocupare în secțiile de votare este mai mare decât am reușit să-l facem în București. Avem județe unde sunt peste tot, în toate secțiile, reprezentanți USR. În total, avem un grad de ocupare cam de 50%.”

„La domnul Dragnea e penibil că acuză fraudarea alegerilor când este condamnat penal pentru fraudarea alegerilor. Cred că domnul Iohannis a avut cea mai bună replică din ultimele luni, cu umorul specific președintelui.”

„Am venit azi cu 10 propuneri concrete pentru programul de guvernare, sunt chestiuni care sunt în același spirit al programului lansat de noi, dar și al celui lansat de Dacian Cioloș.”

„Nu vom solicita poziții de ministru în Cabinet, logica este că îi vom lăsa premierul atributul de a selecta cea mai bună persoană din România pentru o funcție, cred că e o dovadă de deschidere. Și am mai spus că dacă acea persoană considerată cea mai bună va fi în USR, nu ne vom opune. Pe celelalte funcții de ministru, vom avea un cuvânt de spus. Nu veți vedea un guvern susținut de USR care să aibă figuri controversate.”

„Sunt convins că Liviu Dragnea vrea înapoi în Guvern, dar momentan este o lege care îl împiedică.”

Trei propuneri principale ale USR pentru viitorul program de guvernare

„Demararea unui program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Aici iar ne opunem doamnei Firea, care a zis că rezolvă problema înființând un departament în Primărie. (…) Ce este de făcut: 1 – să ai fonduri pentru consolidare; 2 – umblând la legea care permite unui proprietar dintr-o clădire să se opună reabilitării. (…) Este fezabil economic pentru că proprietarilor le crește valoarea de piață a imobilelor. Dacă au încredere și pot plăti cu dobândă 0 acest lucru se poate face.”

„Al doilea proiect se referă la programul ‘Școală după școală’, pentru integrarea copiilor din familii defavorizate. (…) Obiectivul este să reducă în special în mediul rural, rata foarte mare a abandonului școlar.”

„Și al treilea proiect – comasarea acelor fonduri de dezvoltare pentru orașe și comune cu fondurile europene, în așa fel încât să se facă o alocare transparentă (…), să existe încrederea că nu se fură.”

Veți vota pentru revizuirea articolului din Constituție în sensul că familia este formată din bărbat și femeie?

„Eu reprezint un partid în care oamenii au păreri contrare despre acest aspect și am asumat acest lucru. Tocmai pentru a păstra un echilibru, nu o să mă pronunț public pe acest subiect. Cred că nu trebuie dezbătut acum acest subiect (…), dezbaterea trebuie făcută după alegerile parlamentare.”

„Dacă trei milioane de oameni au semnat o petiție, dezbaterea acestui proiect este necesară, dar consider că ea nu trebuie să interfereze cu această campanie electorală.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația