Ce loc ocupă România în topul puterii Armatei la nivel mondial

Ce loc ocupă România în topul puterii Armatei la nivel mondial
România este devansată de țări precum Etiopia, Algeria, Columbia sau Peru într-un top al puterii armatei realizat de Global Firepower, care ține cont de numărul brut de armamente, dar și de populația aptă de mobilizare sau de structura geografică a țărilor. România ocupă astfel poziția 43 din 126 de țări, cea mai puternică armată din lume fiind desemnată cea a SUA, iar cea mai slabă a Republicii Centrafricane.

România ocupă locul 43 într-un top al puterii armatei la nivel mondial, între 126 de țări, conform unui index realizat de Global Fire Power.

Cele mai puternice armate din lume sunt considerate cele ale SUA, Rusiei, Chinei, Indiei și Franței. România este devansată de țări precum Etiopia, Algeria, Columbia sau Peru, dar și de alte 13 state membre NATO.

Nu este clar pe ce algoritmi de calcul își bazează autorii acest top, însă ei specifică faptul că au ca surse CIA Worldbook sau Wikipedia. Autorii susțin că scorul pentru fiecare țară este determinat pe baza a peste 50 de factori, care permit țărilor mai mici, dar mai avansate tehnologic, să concureze cu cele mai mari, dar mai puțin dezvoltate. Topul ține cont de diversitatea armamentelor, de factori geografici, de resurse naturale, de industria locală sau de forțele umane aflate la dispoziția fiecărei națiuni. Statele NATO primesc un mic bonus pentru că se presupune că își împart resursele.

Astfel, România este creditată cu o populație de 21,66 milioane de locuitori și cu o forță disponibilă pentru mobilizare de 11 milioane de oameni. Dintre aceștia, 9 milioane sunt apți pentru armată, ceea ce situează România pe locul 48 în lume. Personalul Armatei este de 75.000 de persoane, iar rezerviștii sunt în număr de 80.000 conform sursei citate.

Indexul atribuie României 875 de tancuri, o cifră destul de mare, care situează România pe locul 25 în lume la numărul de tancuri, Rusia conducând la mare distanță topul, cu peste 15.000 de tancuri. Autorii indexului mai creditează Armata Română cu 1.456 de vehicule blindate, 413 piese de artilerie remorcată și 188 de sisteme de lansat rachete.

La forțele aeriene, România stă și mai slab, fiind creditată totuși cu 125 de aeronave. Indexul vorbește, fără a preciza sursa, de 26 de avioane de luptă (interceptoare) și 26 de avioane de luptă cu aripă fixă, de 78 de aeronave de transport, 24 de avioane de antrenament, 86 de elicoptere. De asemenea, indexul spune că România nu are elicoptere de atac, deși există în dotarea Forțelor Aeriene elicopterele Puma Socat.

Forțele Navale românești sunt în număr de 48, conform indexului citat: trei fregate, 7 corvete, 20 de ambarcațiuni de apărare a coastei și 5 ambarcațiuni de minare/deminare.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o 'maladie' și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Mihai Trăistariu, distrus din punct de vedere financiar. Gestul extrem făcut de artist: ”Nu mai...
×
Inchide