Ce s-ar întâmpla dacă tragedia din Colectiv s-ar repeta la Iași. Reacția DURĂ a unui medic: ”Sala de operații este o glumă”

Ce s-ar întâmpla dacă tragedia din Colectiv s-ar repeta la Iași. Reacția DURĂ a unui medic: ''Sala de operații este o glumă''
Publicat: 02/11/2015, 12:00

Dragoș Pieptu, care este fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, chirurg plastician la Institutul Regional de Oncologie, consideră că o tragedie precum cea de la București din Clubul Colectiv se poate întâmpla oricând la Iași.

„O tragedie de acest fel la Iași este oricând posibilă. Oricât ar părea de cinic, ce s-a întâmplat la București este un dezastru de mici proporții, care mai curând ar putea avea loc în orașe precum Iașiul. Un accident cu 146 de pacienți care trebuie disipați în spitalele din București nu ar trebui să pună probleme extrem de grave raportat la numărul de spitale de urgență și de secții de chirurgie plastică din Capitală. Iașiul nu este pregătit pentru așa ceva”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dragoș Pieptu.

El argumentează că, în eventualitatea unei astfel de tragedii, prima problemă ar fi la nivelul infrastructurii și al dotărilor, învechite și depășite.

Medicul explică faptul că, într-un astfel de caz, pacienții arși ar putea fi transportați la trei spitale ieșene care au unități de chirurgie plastică cu medici specialiști. La Spitalul de Urgențe „Sfântul Spiridon” există nouă astfel de medici, în timp ce la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” este unul și alți doi sunt la Institutul Regional de Oncologie, eventual și la alte spitale, prin deplasarea temporară a chirurgilor plasticieni.

În prezent, Iașiul are două unități în regim de urgență pentru pacienți arși, adulții fiind îngrijiți la „Sfântul Spiridon”, iar copiii la „Sfânta Maria”, însă aceste unități sunt obligate să trimită la București orice pacienți cu arsură profundă care depășește 20 la sută din suprafața corporală.

„Cel mai bun lucru pentru Iași în această situație rămâne aeroportul. Să nu credeți că a fost o decizie arbitrară venită dictatorial. Este o măsură înțeleaptă care reflectă starea de fapt. Centrul de Arși de la «Sfântul Spiridon» este o glumă: o sală de operație subdimensionată, cu ieșire pe hol și geam spre restaurantul Bucătăria Românească, în care nu există un dermatom decent cu care să se recolteze grefele de piele și în care aparatul cu care se expandează grefele de piele nu a intrat niciodată. Este standard de măcar 50 de ani, iar la «Spiridon» nu există”, spune Dragoș Pieptu.

El susține că este necesar ca lucrările de finalizare și utilare a Clinicii de Chirurgie Plastică cu centru de arși de la „Sfântul Spiridon” – care va avea șase paturi, bloc operator și terapie intensivă la nivelul anului 2015 – să se încheie, pentru ca, în cazul unei astfel de tragedii, la Iași să poată fi tratate mai multe victime.

Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași a precizat că lucrările la clinica respectivă – începute în urmă cu trei ani – nu s-au finalizat fiindcă banii au venit în tranșe de la minister, cu mai multe întârzieri, iar aceasta va putea fi funcțională cel mai devreme în toamna anului 2016.

Vineri seară, în clubul bucureștean Colectiv, 30 de persoane au murit, iar peste 180 au fost rănite, în urma unui incendiu declanșat de la artificii aprinse în fața scenei unde avea loc un concert al trupei rock Goodbye Gravity. Un număr de 146 de răniți au fost internați în 12 spitale din Capitală, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind în stare gravă sau critică, iar prognosticul medicilor în cazul acestora fiind foarte rezervat.

Un număr de 137 de răniți mai erau internați, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerului Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023