Ce schimbări aduce noul an școlar pentru elevi și pentru profesori

Publicat: 13/09/2015, 19:56

Cu toate schimbările anunțate de Ministerul Educației în privința structurii anului școlar, elevii vor învăța după aceleași manuale vechi și după aceeași programă școlară încărcată. Cu toate că Ministerul Educației este obligat să modernizeze curriculumul pentru gimnaziu și liceu, după ce a modificat curriculumul din învățământul primar, acest lucru nu s-a întâmplat pentru acest an școlar.

Ministrul Educației spune că poate la începutul anului școlar următor elevii vor avea programă școlară nouă. „Ca să avem curriculum gata pentru clasele V, VI, VII, VIII, IX în septembrie 2016 trebuie sa avem planurile-cadru aprobate. Termenul cel mai târziu pentru planurile cadru este noiembrie 2015. Aici avem o mare problemă: toată societatea, toată lumea e de acord că avem o programă școlară mult prea încărcată. Marea majoritate a disciplinelor sunt cu o oră pe săptămână, ce să-i ceri elevului într-o oră pe săptămână? Toată lumea spune că e prea încărcată. Asta până în momentul în care pui degetul pe disciplină. în acel moment, din partea colegilor profesorilor, din partea sindicatelor va începe evident o demonstrație foarte puternică cum că în acea disciplină stă întreg universul”, a declarat Sorin Cîmpeanu la sfârșitul lunii august la o dezbatere despre educație, precizând că planurile cadru vor fi gata în noiembrie 2015.

Aceleași manuale la clasele a III-a și a IV-a

Cu toate că programele școlare pentru ciclul primar au fost schimbate, elevii care intră în clasele III-a și a-IV-a în anul școlar 2015/2016 vor învăța după aceleași manuale ca până acum. Asta pentru că au existat multe contestații la licitația pentru aceste manuale, iar Uniunea Editorilor din România a acuzat ministerul de haos la licitația pentru manuale de clasa a III-a. Ministerul Educației a spus că pentru anul școlar 2015/2016 va retipări 15% dintre cărțile deja existente, iar manualele școlare noi vor fi amânate pentru pentru anul școlar 2016-2017.

Ce discipline noi studiază elevii

În anul școlar 2015/2016, Ministerul Educației introduce patru noi discipline opționale după cum urmează: „Joc și mișcare” la clasele pregătitoare, I și a II-a, „Educație pentru prevenirea riscului rutier”, în învățământul primar, „Educație pentru dezvoltare” și „Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”, la liceu. Ministerul Educației arată că disciplina „Educație pentru prevenirea riscului rutier” urmărește pregătirea elevilor pentru viață prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulație pe drumurile publice. Pentru liceu, „Educație pentru dezvoltare” propune o abordare de tip inter și transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/dezvoltarea durabilă sau cetățenia globală.

Școli fără autorizație de funcționare

La capitolul dotări școlile din România nu stau mai bine. Datele de la Ministerul Educației arată că peste 100.000 de elevi vor învăța în anul școlar 2015-2016 în 28.000 de clădiri care nu au autorizație de funcționare, mare parte din ele având probleme cu toaletele. Ministerul Educației spune că 4% din numărul de copii vor învăța zilnic în astfel de clădiri, după cum gândul a scris aici.

Sorin Cîmpeanu a declarat că aproximativ 800 de clădiri ale unităților de învățământ sunt, încă, în curs de renovare la 15 septembrie. „Este vorba despre aproape 800 de clădiri, nu de școli, în curs de renovare, încă, la acest moment, pentru că avem 19.000 de școli în total, 7.000 cu personalitate juridică, restul fără personalitate juridică, care au în patrimoniu un numar mai mare de cădiri”, a declarat ministrul Educaței.

În schimb, elevii de clasa a XI-a și a XII-a primesc în premieră bani pentru manualele școlare. Legea educației prevede că manualele sunt gratuite în învățământul obligatoriu, adică până la 16 ani. Guvernul a alocat 120 de milioane de lei pentru manualele din ultimele clase de liceu, iar fiecare elev putea cumpăra manuele de 55 de lei de pe piața liberă, iar apoi va putea deconta banii.

Profesorii așteaptă mărirea salariilor

În luna august, profesorii au cerut ca salariile lor să se mărească la fel ca la medici. Atunci sindicaliștii din educație au spus că dacă nu vor primi mai mulți bani vor declanșa proteste ample în cazul în care Guvernul nu va ține seama de cererile lor. După ce ministrul Educației le-a răspuns că prin noua lege a salarizării salariile profesorilor vor crește cu procente cuprinse între 70 și 177%, în funcție de pregătire și formă, profesorii au spus că nu vor mai face grevă. În urma negocierilor dintre sindicaliștii din Educație și Ministerul Educației salariile profesorilor ar urma să crească cu 34 % până la finalul anului 2017.

Structura anului școlar schimbată în ultimul moment

Anul acesta, ministrul Educației le-a făcut elevilor o surpriză în privința structurii anului școlar 2015/2016 și cu patru zile înainte ca elevii să se întoarcă în clase a modificat structura anului școlar 2015-2016. Astfel, elevii vor avea o săptămână de vacanță de iarnă în plus. Ei se vor întoarce la clasă pe 10 ianuarie 2016, și nu pe 3 ianuarie 2016, așa cum era prevăzut inițial în ordinul semnat de ministrul Educației la începutul lunii august. Prelungirea vacanței de iarnă a decalat și celelalte vacanțe ulterioare vacanței de iarnă.

Ce spun elevii

În urma acestei măsuri elevii au spus că ei sunt mulțumiți. Consiliul Național al Elevilor a trimis Ministerului Educației un punct de vedere în care spune că susține vacanța de iarnă de trei săptămâni, având în vedere că până acum cursurile erau reluate imediat după sărbătorile de iarnă, când nu-și demonstrau randamentul și consideră că data de la care să înceapă vacanța de vară trebuie să rămână în discuție.

Elevii susțin că o vacanță de iarnă de trei săptămâni aduce și un fond suplimentar bugetului școlilor, nefiind necesară încălzirea acestora, fond care poate fi utilizat în alte investiții în beneficiul elevilor și al școlii. „Mai mult, condițiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente în buna funcționare a actului educațional, având din păcate localități cu accesibilitate scăzută la unități de învățământ și școli nedotate corespunzător”, se arată în comunicatul elevilor.

Schimbarea strcuturii anului școlar în ultima clipă i-a nemulțimit pe românii care și-au antamat vacanțele în perioada de iarnă. Reprezentanții companiilor de turism susțin că săptămâna în plus de vacanță, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanță din luna februarie, respectiv zilele în plus de școală din iunie, stabilite de Ministerul Educației prin ordin de ministru, aduce deservicii atât românilor care și-au cumpărat biletele de vancanță în avans, cât agențiilor de turism, cât și hotelierilor. În această situație s-ar afla aproximativ 10.000 de români care au contractat deja sejururi pentru perioada vacanței de iarnă.

STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2015/2016

Semestrul I

14 septembrie 2015 – 18 decembrie 2015 – cursuri

31 octombrie – 8 noiembrie 2015 – vacanță pentru copiii de la grădiniță și din clasele pregătitoare – a IV-a

19 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016 – vacanța de iarnă( cu o săptămână mai mult decât în 2014/2015)

11 ianuarie 2016 – 5 februarie 2016 – cursuri

6 februarie 2016 – 14 februarie 2016 – vacanță intersemestrială

Semestrul al II-lea

15 februarie 2016 – 22 aprilie 2016 -cursuri

23 aprilie 2016 – 3 mai 2016 – vacanța de primăvară

4 mai 2016 – 24 iunie 2016 – cursuri

25 iunie 2016 – 11 septembrie 2016 – vacanța de vară

Săptămâna Școala Altfel are loc în săptămâna 18-22 aprilie 2016

Ordinul de ministru privind structura anului școlar arată că tezele de la finalul fiecărui semestru vor fi date în aceleași perioade ca și până acum.Astfel, tezele școlare din semestrul I al anului scolar 2015-2016 vor fi susținute de regulă, până la data de 11 decembrie 2015. De asemenea, tezele din semestrul al II-lea al anului școlar 2015-2016 vor fi susține, de regulă, până la data de 20 mai 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee