Ce se întâmplă cu Liceul „Floria Capsali” din Capitală. Unde vor învăța elevii

Ce se întâmplă cu Liceul Floria Capsali  din Capitală. Unde vor învăța elevii
Publicat: 28/01/2014, 18:44
Actualizat: 14/10/2014, 20:40

Reprezentanții Primăriei Sectorului 4 (PS4) au declarat că Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a decis comasarea liceelor Capsali și Lipatti, inclusă în planul de reorganizare a rețelei de învățământ din sector, trimis anual de ISMB spre aprobarea consiliului local.

Reprezentanții primăriei au spus că au primit de la ISMB proiectul de reorganizare a rețelei de învățământ la nivelul Sectorului 4, ca în fiecare an, incluzând și măsura comasării Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” cu Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”.

Pe de altă parte, inspectorul general de la București a declarat pentru gândul că elevii vor învăța tot în clădirea în care învață acum. „În prezent, liceul funcționează ca Liceul Capsali în clădirea Liceului Dinu Lipatti. De la toamnă elevii vor învăța tot acolo. Se va pierde numai personalitatea juridică”, a spus Constantin Trăistaru.

Acest plan este suspus aprobării Consiliului Local, astfel că PS4 întocmește un proiect de hotărâre ce include și o expunere de motive care, legal, la rândul său, trebuie semnată de un reprezentant al primăriei.

Astfel, viceprimarul Sectorului 4 a semnat expunerea de motive a proiectului de hotărâre, pe care a trimis-o pe data de 11 decembrie 2013 ISMB.

Inspectoratul a emis, pe 16 decembrie, avizul conform în vederea reorganizării rețelei școlare pentru anul 2014 – 2015 pentru Sectorul 4, ca urmare a propunerii de reorganizare primite de la PS4 în 11 decembrie, potrivit unui document al ISMB obținut de Mediafax.

Documentul „nu reprezenta o propunere proprie, ci era, în fapt, expunerea de motive pentru introducerea pe ordinea de zi a proiectului, în urma propunerilor transmise anterior de la inspectorat”.

„Autoritatea locală Sector 4 nu poate interveni în modul de organizare și funcționare a unităților școlare, în modul în care se desfășoară procesul educațional, ci poate doar susține inițiativele inspectoratului, plecând de la premisa că acestea reprezintă rodul unor consultări succesive, cu aportul și acordul tuturor factorilor implicați. Eventualele disensiuni legate de inițiativele inspectoratului nu pot fi imputate autorității locale, care este doar un administrator”, se mai spune în comunicat.

Totuși, în urma consultării cu reprezentanții comitetului de părinți, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a retras de pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Consiliului Local, programată în 30 ianuarie, proiectul privind aprobarea reorganizării rețelei de învățământ Sector 4, „recomandând totodată factorilor responsabili asumarea deciziei, o comunicare mai eficientă, nemijlocită și inițierea unor discuții care să conducă la rezolvarea situației”, mai arată reprezentanții primăriei.

„Este singura măsură pe care autoritatea locală Sector 4 o putea adopta în sprijinul elevilor de la Liceul «Floria Capsali», în baza atribuțiilor legale ce îi revin”, conchid aceștia.

În ianuarie, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a comunicat Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” că urmează să fie desființat și comasat cu Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”.

Elevi, părinți, profesori, dar și foști elevi, în prezent dansatori în teatre sau la operă, s-au mobilizat pentru a împiedica desființarea unității de învățământ. Printre ei sunt personalități precum Simona Șomăcescu, coordonatorul companiei de balet a Operei Naționale București, și Sergiu Anghel, coregraf și profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).

Duminică, aproximativ 150 de elevi, părinți și profesori s-au strâns în fața liceului, pentru că nu au avut acces în curtea instituției, pentru a protesta față de comasare, protestul luând forma unui spectacol de dans pe stradă, în zăpadă, susținut de eleve în tutuuri.

Ca reacție la protest, într-un comunicat dat duminică publicității, primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a arătat că autoritatea locală „nu are niciun fel de implicare” în ceea ce privește adoptarea deciziei de comasare, răspunzând strict de administrarea clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ pe care le are în subordine.

„Inițiativa aparține Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care a emis pe data de 16 decembrie 2013 o hotărâre privind comasarea liceelor vocaționale «Floria Capsali» și «Dinu Lipatti». Am înțeles că se invocă realizarea unei așa-zise «economii», nu știu la ce s-a referit inspectoratul școlar când a opinat astfel, în schimb, aș vrea să precizez că pentru noi, ca administratori, indiferent de numărul elevilor sau de cel al cadrelor didactice, cheltuielile rămân aceleași, nu scade sau crește factura la utilități în funcție de acești parametri”, arăta Piedone, în comunicat.

Edilul mai spunea că împărtășește personal opinia comitetului de părinți și că a decis ca, „până la cristalizarea situației”, să retragă de pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Consiliului Local proiectul de hotărâre privind aprobarea planului de învățământ la nivelul Sectorului 4 pentru anul în curs.

Contactat luni de Mediafax. , inspectorul general al ISMB, Constantin Trăistaru, a declarat că inițiativa comasării celor două unități a fost a Primăriei Sectorului 4, care a trimis în decembrie inspectoratului o cerere în acest sens, care a fost aprobată.

Un document emis de ISMB în 8 ianuarie, către Direcția resurse umane din Ministerul Educației, arată că PS4 a transmis inspectoratului, în 11 decembrie 2013, propunerea de reorganizare a rețelei școlare pentru Sectorul 4, care a fost avizată de ISMB în 16 decembrie 2013.

Pe de altă parte, încă de anul trecut, părinții elevilor de la Capsali au trimis o petiție la Primăria Sectorului 4 în care au solicitat un sediu adecvat pentru liceu. „Copiii au nevoie de săli mari, înalte, care nu se regăsesc în actualul sediu. Sunt obligați să se deplaseze la Operă, la Tinerimea Română, unde sunt spații închiriate, fac naveta, pierd timp pe drum”, a explicat pentru MEDIAFAX mama unei eleve, Mirela Olărescu, precizând că actualul sediu al Liceului „Floria Capsali” aparține Colegiului de Arte „Dinu Lipatti”, care își desfășoară activitatea în altă clădire, în aceeași curte.

Ca răspuns la solicitarea unui sediu adecvat, a venit decizia comasării, a mai arătat părintele.

O altă nemulțumire a părinților elevilor de la Capsali este legată de faptul că liceul a rămas fără manager, din 20 ianuarie, și nu a fost numit un interimar. ISMB a decis, în 17 ianuarie, încetarea detașării Adrianei Ciorcău în funcția de director, din 20 ianuarie, pentru deficiențe în activitatea managerială, constatate în urma inspecției generale.

Părinții au cerut ca Anca Nițescu, profesor de pian și fost director al liceului, să preia conducerea instituției, iar la inspectorat au fost asigurați că aceasta va fi directorul interimar până la încheierea acestui an școlar, a mai spus Olărescu.

Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar se organizează de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare, prevede Legea Educației.

Potrivit Legii nr. 1/2011 a educației naționale, „unitățile de învățământ de stat au personalitate juridică dacă se organizează și funcționează, după caz, astfel: a) cu minimum 300 de elevi; b) cu minimum 300 de elevi, preșcolari și antepreșcolari; c) cu minimum 150 de preșcolari și antepreșcolari; d) cu minimum 100 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special” (articolul 19, alineatul 1).

În petiția înaintată luni la ISMB și PS4, părinți și alți susținători ai Liceului Capsali, care numără 260 de elevi, cer menținerea organizării acestuia „ca unitate de învățământ cu personalitate juridică”.

Ei își întemeiază cererea pe articolul 19, alineatul 3, din Legea Educației, care prevede că, prin excepție de la ceea ce se stipulează în alineatul 1 privind organizarea unităților de învățământ cu personalitate juridică, „în funcție de necesitățile locale, se organizează, la cererea părinților sau tutorilor legali și în condițiile legii, grupe, clase sau unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu predare în limba română”.

Totodată, ei precizează că nu au fost consultați în legătură cu decizia comasării și invocă articolul din Legea Educației, potrivit căruia „toate deciziile majore (în învățământul preuniversitar, n.r.) sunt luate prin consultarea reprezentanților beneficiarilor primari, respectiv a Consiliului Național al Elevilor sau a altor asociații reprezentative ale elevilor, și prin consultarea obligatorie a reprezentanților beneficiarilor secundari și terțiari, respectiv a structurilor asociative reprezentative ale părinților, a reprezentanților mediului de afaceri, a autorităților administrației publice locale și a societății civile”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală