Ce se va întâmpla cu BACALAUREATUL în 2016

Ce se va întâmpla cu BACALAUREATUL în 2016
Publicat: 19/09/2015, 11:11

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat din 2016, prima sesiune va avea loc în perioada iunie – iulie, candidații putând să se înscrie în perioada 30 mai – 3 iunie. Cursurile la clasele a XII-a și a XIII-a se vor încheia în 3 iunie 2016.

Examenul de bacalaureat din 2016 va începe în 13 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susținută până în 15 iunie. În perioada 15-17 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 21-24 iunie de proba de evaluare a competențelor digitale și în 27 iunie – 1 iulie de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susținute în 4 iulie la limba și literatura română și în 5 iulie la limba și literatura maternă. Testarea va continua în 6 iulie cu proba obligatorie a profilului și în 8 iulie cu proba la alegere a profilului și specializării.

Rezultatele vor fi afișate în 12 iulie, până la ora 16.00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 16.00 și 20.00. Rezultatele finale vor fi afișate în 16 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 până în 22 iulie.

În 16-17 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 17-19 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională și în 18-19 august – evaluarea competențelor digitale.

Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba și literatura română, urmată în 23 august de limba și literatura maternă, 24 august – proba obligatorie a profilului și 26 august – proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestațiile vor fi depuse între orele 16.00 și 20.00. În 30-31 august vor fi soluționate contestațiile, iar în 1 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

Comisia Națională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susținere a probelor de evaluare a competențelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrărilor scrise sau de afișare a rezultatelor, precum și reducerea perioadei de afișare a rezultatatelor, la solicitarea comisiilor de bacalaureat județene sau a municipiului București ori din proprie inițiativă, potrivit Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat din 2016.

Bacalaureatul din 2016 se desfășoară în conformitate cu Metodologia de organizare și desfășurare a examenului – 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educației nr. 4799/2010.

Lista disciplinelor la care candidații susțin examenul de bacalaureat în cele două sesiuni din 2013 rămâne cea aprobată în 2010 prin ordinul ministrului Educației.

Comisiile de bacalaureat județene și cea a municipiului București trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfășoară probele examenului, în sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și în sălile în care se preiau și se depozitează lucrările scrise.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen.

Lucrările scrise ale candidaților la bacalaureat pot fi corectate în alte județe decât cele în care se susține examenul, prin decizie a Comisiei Naționale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un județ în cel desemnat și aducerea lor înapoi, precum și consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obținute de candidați se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Națională de Bacalaureat.

Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaților le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiți în examen.

De asemenea, candidații nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceștia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu persoane din exterior.

Candidații care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Aceștia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
LEGEA pe care o așteptau extrem de mulți ROMÂNI. S-a decis azi, 28 martie: Așa...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?