Ce se va întâmpla cu fântâna de la Universitate. Răspunsul arhitectului șef al Capitalei

Ce se va întâmpla cu fântâna de la Universitate. Răspunsul arhitectului șef al Capitalei
Publicat: 27/07/2012, 17:16
Actualizat: 27/07/2012, 17:16

Arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a declarat la o dezbatere privind înlocuirea Fântânii Dunărea de la Universitate cu una „săltătoare” că nu a primit nicio solicitare de autorizare pentru proiect, de care a aflat din presă, în condițiile în care au început lucrările în zonă.

Grupul de inițiativă SOS Fântâna, creat odată cu apariția în presă a informațiilor privind desființarea fântânii de la Universitate, ce ar urma să fie înlocuită cu jeturi de apă care țâșnesc direct din asfalt, potrivit imaginilor proiectului, a organizat, joi seară, o dezbatere, la care a participat și arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

Lucrări de reasfaltare în jurul fântânii sunt în desfășurare de la începutul lunii. În zonă au fost puse garduri, cu meșe cu fotografia noii fântâni și numele firmei Tehnologica Radion, care desfășoară lucrările. Activiștii au chemat poliția când au văzut că s-a început schimbarea dalelor, fiind ridicate ulterior și băncile de piatră din jurul fântânii, dar nu se știe până în prezent în baza cărei autorizații și-a început firma proiectul anunțat în imaginea de pe meșe. Aceeași imagine cu fântâna săltătoare care ar urma să fie amplasată în Piața 21 Decembrie au apărut și în presă, de la sfârșitul lunii iunie, ca sursă a lor fiind indicată Primăria Municipiului București.

Reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul patrimoniului, dar și arhitecți au protestat față de lipsa de comunicare privind acest proiect din partea Primăriei Municipiului București.

Gheorghe Pătrașcu a fost de acord cu ceilalți participanți la dezbatere,respectiv că „este o lipsă de comunicare de neimaginat”, imputând-o Administrației Străzilor, instituție a Primăriei Capitalei, care a demarat acest proiect. Este vorba despre un proiect mai amplu, de reabilitare, în șase zone de pe Bulevardul Magheru, suma totală alocată fiind de 1,7 milioane de lei.

În cazul Pieței 21 Decembrie de la Universitate, unde se află Fântâna Dunărea, celebru loc de întâlnire al Capitalei, care ar urma să fie demolată și înlocuită cu un alt tip de fântână, în cadrul proiectului de reamenajare a zonei, arhitectul-șef al Capitalei nu a primit niciun proiect și nicio solicitare de autorizare.

„Mie, personal, acea fântână, ca obiect estetic, nu-mi place, nu pot să zic că-mi place nici proiectul, dar nici că este lipsit de valoare”, a spus Pătrașcu, precizând că a aflat despre acest proiect din presă.

La cererile reprezentanților societății civile și arhitecților prezenți la dezbatere privind organizarea unui concurs de arhitectură pentru reamenajarea zonei, în locul intervenției unei firme de construcție de drumuri cu un proiect al cărui autor nu este cunoscut, Pătrașcu a precizat că a dorit organizarea unui astfel de concurs, însă procedurile sunt foarte complicate și durează foarte mult, iar „cineva a fost mai rapid”.

„Să nu credeți că mie-mi convine să-mi văd proiectul de a organiza concursuri minat, dar durează atât de mult și procedurile sunt atât de complicate”, le-a mai spus arhitectul-șef celor aflați la dezbatere. „Eu am inițiat de doi ani proceduri (pentru concurs, n.r.)”, a mai precizat el.

Totodată, la solicitările de consultare a cetățenilor privind proiectul fântânii de la Universitate, Pătrașcu a spus că, legal, nu există nicio obligație a autorității să facă o astfel de consultare a opiniei publice. „Nu zic că este bine”, a adăugat el, fiind de acord să îi transmită însă mesajul participanților la dezbatere – de suspendare a lucrărilor până când va fi organizat concurs, iar proiectul va fi supus consultării publice – primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Pe de altă parte, lucrările la pavaj pe care le-a executat firma desemnată de Administrația Străzilor nu necesită vreo autorizație. Băncile de piatră care au fost ridicate sunt, la rândul lor, „mobilier urban”, nefiind nevoie de autorizație pentru înlăturarea lor, decât dacă a fost autorizată inițial amplasarea lor, a explicat Pătrașcu.

Astfel, lucrările efectuate de Tehnologica Radion ar fi deocamdată în legalitate, deși în zonă au fost amplasate garduri cu meșe pe care este prezentată imaginea noii fântâni ce ar urma să fie amplasată pe locul Fântânii Dunărea.

Nu există însă o placă de identificare a șantierului, așa cum cere legea pentru un astfel de proiect, cu numele autorității care îl derulează și numărul autorizației emise.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei nu ar putea desființa Fântâna Dunărea și schimba aspectul Pieței 21 Decembrie fără un aviz de la Ministerul Culturii, dat fiind că fântâna se află în zona de protecție a două monumente istorice – Universitatea București și Universitatea de Arhitectură.

„Aceste lucrări se pot face fără autorizație, dacă e vorba de întreținerea carosabilului. În momentul când se depășește zona asta… restul lucrărilor necesită autorizație cu avizul Ministerului Culturii”, a spus Pătrașcu, precizând că el va acționa „în spiritul respectării legislației”, după ce Ministerul Culturii dă un aviz.

Președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), filiala București, Mircea Ochinciuc, nu a fost însă de acord cu această soluție, remarcând că oricine poate merge să ceară un aviz de la Ministerul Culturii, pe când un astfel de proiect ar trebui să facă parte dintr-o strategie de urbanism.

Totodată, el a atras atenția că nu se cunosc nici autorii proiectului de reamenajare a Pieței 21 Decembrie, ce include fântâna săltătoare. „Trebuie clarificat cine sunt aceste fantome și apoi să vină în fața opiniei publice și comisiilor de avizare”, a mai spus Ochinciuc.

„Cineva își permite să facă în orașul ăsta ce are chef. (…) Nu este posibil să existe un contract cu o firmă care să execute ceva fără să fie un proiect avizat”, a mai declarat Ochinciuc.

OAR București solicită Primăriei Capitalei să se facă un concurs de proiecte pentru întreaga zonă a Pieței Universității, unde urmează să se mai desfășoare lucrări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani