Ce spun medicii despre decizia Guvernului de a transfera răniții din Colectiv în străinătate. „Dacă se întâmplă lucruri în străinătate, nu mai există suspiciune că nu s-a făcut tot posibilul”

Ce spun medicii despre decizia Guvernului de a transfera răniții din Colectiv în străinătate. „Dacă se întâmplă lucruri în străinătate, nu mai există suspiciune că nu s-a făcut tot posibilul
Publicat: 10/11/2015, 00:11

Trei medici implicați în gestionarea și tratamentul victimelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv, contactați de gândul, au explicat cum au decurs lucrurile în privința deciziei de a transfera o mare parte din pacienții arși către spitale din străinătate. Unul dintre cei trei medici a dorit să își păstreze anonimatul.

În primul rând, toți cei trei medici – Ioan Lascăr de la Floreasca, Cătălin Cârstoiu de la Universitar și un doctor specialist de la Spitalul de Arșisunt de acord că răniții de la Colectiv erau imposibil de transportat în primele trei zile de la tragedie, fiind instabili. De altfel, nici acum transportul lor nu este lipsit de probleme, pentru că starea lor evoluează absolut imprevizibil, putându-se schimba de la o oră la alta – vezi cazul cel mai recent al toboșarului de la Goodbye to Gravity, întors din drumul către Elveția, pentru că a intrat în stop cardiac în timpul zborului. Astfel, o decizie privind transportul lor în străinătate, luată înainte de luni, ar fi fost irelevantă. Medicii nu neagă că această decizie trebuia luată la un moment dat, însă arată că pentru pacienții arși, momentul oportun de transport era acum, la o săptămână de la tragedie. Astfel că dacă decizia a fost luată tardiv sau nu devine irelevant pentru pacienți.

Totuși, a existat haos în lanțul de decizie, dă de înțeles unul dintre medici, pentru că decizia de a trimite pacienții în străinătate pare să fi fost luată mai degrabă pentru a nu trezi suspiciuni, în haosul și isteria existente. Dacă inițial a fost vorba doar de echipe de medici din străinătate care veneau și alegeau ce pacienți pot prelua, de vineri seară „s-a dat verde”: toți pacienții au devenit transferabili către străinătate. De altfel, abia vineri s-a aflat, de la un purtător de cuvânt al Comisiei Europene care a vorbit cu Hotnews, că România a cerut încă de joi ajutor european de la Bruxelles. Informația că România a cerut ajutor de la Bruxelles, fără însă să declanșeze Mecanismul de Protecție Civilă al CE a fost confirmată din nou duminică de Comisia Europeană,însă a fost ținută ascunsă de autoritățile române până acum, nu se știe din ce rațiuni.

„E foarte dificil în caz de dezastre, pacienții erau în 12 spitale la început, e foarte greu de făcut… Noi nu avem această știință de a face o coordonare generală. Dacă era o decizie din start, că pleacă toți sau cei care sunt pe terapie intensivă, se punea altfel problema: cine e transportabil din secția de terapie intensivă? Hai, pe ăștia, ca să nu existe suspiciuni, hai să plece”, este de părere un doctor specialist de la Spitalul de Arși, care a dorit să-și păstreze anonimatul, dar care a fost implicat direct în gestionarea tragediei de la Colectiv.

Specialistul dă însă de înțeles că decizia de a cere oficial ajutorul din străinătate este posibil să fi fost luată mai degrabă sub imperiul grijii autorităților de a se acoperi: dacă mor pacienții la străini, noi suntem acoperiți.

„Noi suntem un spital specializat, am avut nenumărate accidente colective, desigur nu de această amploare. La noi statistica arșilor foarte mari este relativ asemănătoare – deși nu poți să spui că spitalul nostru se compară – cu marile centre de arși din Belgia, Elveția sau altele. Vorbesc ca spațiu și ca personal, nu vorbesc de dotările pentru un ars mare, pentru că slavă Domnului, noi am avut întotdeauna, nu ne-a lipsit ceva.

În momentele astea de haos și emoție, există tot felul de suspiciuni la diverși oameni. Probabil că a fost o decizie la un moment dat să mai elibereze, să mai transfere în străinătate, pentru că dacă Doamne ferește se întâmplă lucruri acolo, nu mai există suspiciune că nu s-a făcut tot posibilul. Dar lucrurile în privința arșilor gravi nu ar fi stat cu mult mai bine în străinătate„, mai spune doctorul de la Spitalul de Arși, contactat de gândul.

Specialistul de la Arși a explicat cum a funcționat lanțul de decizie privindu-i pe pacienții de la Colectiv, care să fie transferați în străinătate.

„În momentul în care vin medicii din străinătate și îi evaluează, până fac turul spitalelor, până îi evaluează, până se gândesc ce e în spitalele lor, cine îi poate prelua, până se fac demersurile de la minister, se pierd niște zile. Cei din străinătate decid ce pacienți iau. Acum, în ultimele zile, mai multe spitale și-au acordat disponibilitate și atunci s-a luat decizia de autorități că cine vrea să plece, să plece. Desigur, în condițiile în care e stabil și rudele vor, nu în orice situație. S-a dat verde, acum noi suntem doar executanți. Până acum, erau echipele respective de medici care au venit și și-au ales ce au vrut. Acum, sunt mult mai multe disponibilități în afara țării. Noi evaluăm acum doar din punct de vedere al stabilității, nu decidem noi cine pleacă, nu zicem vreau să plece pacientul cutare. Noi dăm situația de la noi, de acolo se ocupă autoritățile. După știința mea, cam de vineri seară, sâmbătă dimineață, a început să funcționeze acest sistem„, a explicat doctorul de la Arși, pentru gândul.

În primele trei zile, arșii de la Colectiv nu puteau fi mutați

Toți cei trei medici contactați de gândul sunt de acord că în primele trei zile de la tragedia din Colectiv, deci până luni, pacienții arși nu puteau fi transportați, chiar dacă s-ar fi dorit acest lucru.

„Primele trei zile sunt necesare în tratamentul arșilor pentru echilibrarea hidroelectrolitică și hemodinamică. În perioada aceasta nici nu se pune problema de transport. Din punct de vedere medical nu puteau fi gândiți ca mobilizabili imediat. Chiar și în momentul de față, cea mai mare parte a pacienților de la mine sunt într-o stare care nu permite transportarea lor. Trebuiau stabilizați, trebuiau pregătiți. Urma ca în timpul următor să putem să apreciem ce este de făcut”, a declarat pentru gândul profesorul doctor Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Urgență Floreasca.

La Floreasca, au sosit vineri, în noaptea tragediei de la Colectiv, 56 de pacienți arși, din care medicii au reținut la Floreasca 14, cazurile cele mai grave, pe restul direcționându-i către alte spitale. „Aceia, dacă nu erau intubați imediat, ar fi decedat în următoarele ore”, spune Lascăr. Unul dintre arși a sosit în stare critică, în stop cardio-respirator. „Era mort la venire și a fost reînviat”, explică specialistul de la Floreasca.

La Spitalul Universitar, de asemenea unitate de primiri de urgențe, au sosit în noaptea de vineri 25 de arși, din care unul a decedat chiar la sosire. Managerul spitalului, doctorul Cătălin Cârstoiu, consideră că abia acum, la o săptămână după tragedie, a fost momentul oportun în care unii pacienți puteau fi transportați în străinătate.

Cel puțin pacienții mei nu au fost transportabili. Era exclus să poată fi transportați aerian. Sub nicio formă. Din punctul meu de vedere, ăsta era momentul oportun, de-aia ne-am și zbătut să fie transportați acum. Pentru că ei sunt foarte fragili. Ei pot fi transportați astăzi, dar mâine să aibă o situație instabilă. De asta, când se ia decizia transferului, ei trebuie să fie și duși când sunt prinși într-un moment de posibilitate. Altfel, este un hazard. Discutăm că ar fi putut fi transportați mai devreme? Din punctul meu de vedere, cei de la Universitar nu permiteau un transport aerian„, a declarat doctorul Cătălin Cârstoiu, pentru gândul.

În primele două-trei zile, pacienții sunt în stare de șoc și trebuie stabilizați. După perioada aceasta, teoretic putem să vorbim de vreo trimitere. Pacientul, ca să plece, trebuie să fie stabil. Am avut cazul acela care era stabil la 2 jumate-3 și la 9 jumate-10, când a venit avionul din Israel, nu mai era stabil. Lucrurile se pot schimba de la oră la oră”, a explicat doctorul de la Spitalul de Arși, pentru gândul.

S-a apelat prea târziu la ajutorul internațional? Medicii consideră că nu

După părerea mea, conexiunile internaționale au fost foarte rapide. Medicii din Franța au fost luni aici, împreună am vizitat toate spitalele și am stabilit dacă, când, cum, unde pot beneficia pacienții de cea mai bună asistență. Cu francezii s-a stabilit că urmau să mai vină câteva echipe din Franța, ca utilizând infrastructura noastră, să ajute pacienții transportabili. Luni era la 48 de ore de la accident. Au fost experți de la Lille, au evaluat toți pacienții. Suntem țară în spațiul european, mi se pare firesc să reacționeze toți în secunda doi. Nu s-a prea întâmplat lucrul acesta, dar mă rog… Au reacționat până la urmă„, a explicat profesorul doctor Ioan Lascăr.

Cătălin Cârstoiu, managerul de la Universitar, de unde au plecat sâmbătă trei pacienți, iar alți doi sau trei urmează să plece duminică, este de aceeași părere: ajutorul a venit la momentul oportun.

Noi am asigurat tratamentul în fază acută și zic eu că l-am asigurat destul de eficient. Oricum, pacienții de la mine – noi nu avem o unitate de arși – trebuiau duși unde să aibă un tratament adecvat, ca pentru arși. Că era în România sau în afară, cred că asta e mai puțin important. S-a făcut asta. Cât mai repede? Păi asta e discutabil. Din punctul meu de vedere, este corect ce s-a întâmplat, cel puțin pentru pacienții mei. Nu are rost să îi mai țin, pentru că acum ei au nevoie de un tratament specific, iar la Universitar eu nu aveam, este spital de urgență. Eu nu știu ce e în celelalte spitale, dar în privința pacienților mei, este momentul oportun”, a explicat Cârstoiu pentru gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani