Ce spune Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, după ce Comisia Europeană a blocat fonduri de 10 MILIARDE DE EURO pentru România

Ce spune Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, după ce Comisia Europeană a blocat fonduri de 10 MILIARDE DE EURO pentru România
Publicat: 25/10/2012, 17:08
Actualizat: 03/02/2019, 03:48

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, cu privire la decizia Comisiei Europene de presuspendare parțială sau integrală a trei programe operaționale, să sistemul românesc are nevoie de timp să se rodeze și să producă rezultate vizibile.

„Din decembrie 2011, partea română a luat mai multe măsuri legislative, instituționale și procedurale, dar este nevoie de un anumit interval de timp pentru ca sistemul să se rodeze, iar rezultatele să fie vizibile și să se poată reflecta corespunzător în constatările Autorității de Audit române și ale auditorilor Comisiei Europene”, afirmă Orban.

El a reiterat că absorbția fondurilor europene în România se confruntă cu dificultăți și efecte negative care decurg din „arhitectura sistemului” de management, așa cum a fost acreditată la începutul exercițiului financiar 2007-2013.

„După cum am precizat în repetate rânduri, ne confruntăm însă și cu dificultăți și efecte negative decurgând din probleme de arhitectură ale sistemului instituțional de gestionare a fondurilor structurale și de coeziune acreditat cu ani în urmă, la începutul actualei perioade de programare 2007-2013, a cărui modificare nu mai este fezabilă”, a subliniat ministrul Leonard Orban.

El a menționat că din decembrie 2011 s-au luat măsuri cum ar fi crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achizițiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achiziții publice la nivelul autorităților de management, susținerea procesului de standardizare a documentațiilor de atribuire în sectoare relevante pentru fondurile europene, uniformizarea procedurii de achiziție publică la nivelul beneficiarilor privați pentru evitarea unor abordări diferențiate de la un program operațional la altul și reducerea în acest fel a riscului unor nereguli în achizițiile publice derulate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene.

Potrivit acestuia, MAEur a inițiat și în octombrie 2011 o serie de inițiative „pentru înlăturarea unor blocaje și remedierea neajunsurilor care grevau procesul de implementare a instrumentelor structurale”.

De asemenea, potrivit MAEur, Comisia Europeană intenționa inițial presuspendarea a patru din cele cinci programe operaționale ale României gestionate de DG REGIO, însă în cele din urmă nu a mai considerat necesară o decizie de acest gen pentru Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu).

„Autoritatea de management de resort a demonstrat Comisiei Europene că a implementat măsurile necesare în vederea îmbunătățirii mecanismului de verificare și control și prezintă credibilitate în ceea ce privește aplicarea noilor proceduri pe viitor, oferindu-se astfel garanții că disfuncționalitățile întâmpinate vor fi remediate și evitate”, precizează MAEur.

Totodată, ministerul menționează că pentru Programul Operațional Asistență Tehnică (PO AT), care funcționează în coordonarea MAEur, procesul de transmitere a declarațiilor de cheltuieli la Comisia Europeană nu a fost întrerupt la 1 iulie 2012 și continuă și în prezent.

CE a informat, joi, autoritățile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității economice”, România având la dispozizie două luni pentru remedierea deficiențelor.

CE a precizat că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE și a modalităților de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleași norme și standarde pentru toate statele membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații