Ce spune președintele BCE despre ieșirea Greciei din zona euro

Ce spune președintele BCE despre ieșirea Greciei din zona euro
Publicat: 19/04/2015, 14:20

Vorbind într-o conferință de presă în timpul unor întâlniri organizate de Fondul Monetar Internațional, Draghi și-a susținut punctul de vedere exprimat în urmă cu trei ani, potrivit căruia moneda euro este ireversibilă, iar statele din regiunea euro nu se vor întoarce la monedele naționale, relatează Wall Street Journal.

„Nu există întoarcere la liră, drahmă sau orice altă monedă. Este inutil să pariezi împotriva euro. Este inutil să vinzi euro anticipând că se va deprecia”, a afirmat șeful BCE în august 2012.

Sâmbătă, Draghi a declarat că astăzi ar face „exact aceleași afirmații”.

Remarcile lui Draghi au fost făcute în contextul accentuării temerilor în piețele internaționale privind un eventual eșec al Greciei de a ajunge la un acord cu partenerii internaționali pentru continuarea programului de reforme și accesarea de noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro semnat în 2010 cu UE, FMI și BCE, fără de care țara ar putea intra în incapacitate de plată.

Draghi a refuzat să comenteze în privința reacției BCE în cazul falimentului Greciei, spunând că nu dorește să se gândească la un asemenea scenariu.

„Cu toții vrem ca Grecia să reușească. Soluția este în mâinile guvernului elen”, a spus Draghi.

Grecia a reluat sâmbătă discuțiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din împrumutul de la FMI, UE și BCE.

Statul mai poate accesa o tranșă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar, însă creditorii țării au condiționat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul condus de Alexis Tsipras refuză să le implementeze pentru a nu împovăra și mai mult populația.

Deși mai mulți oficiali eleni au avertizat în ultimele săptămâni că Grecia ar putea rămâne în scurt timp fără lichidități pentru onorarea obligațiilor financiare, negocierile pe tema programului extern de asistență financiară se desfășoară într-un ritm încet, iar mai mulți miniștri de Finanțe din zona euro și-au exprimat frustrarea în legătură cu stadiul discuțiilor.

Un oficial al FMI a declarat vineri că negocierile dintre creditori și Grecia ar putea să mai dureze câteva săptămâni, în pofida cererilor Greciei de a ajunge la un acord cât mai curând pentru a-și putea plăti datoriile scadente în iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase