Ce spune Victor Ponta despre acordul cu FMI. Ce se va întâmpla cu deficitul bugetar

Ce spune Victor Ponta despre acordul cu FMI. Ce se va întâmpla cu deficitul bugetar
Publicat: 15/09/2014, 19:41
Actualizat: 01/10/2018, 21:53

„Nu! La fel, la întrebarea cu deficitul, nu! În afară de cei 0,2% pe care i-am solicitat pentru cheltuieli militare, cheltuieli pentru Ministerul Apărării Naționale. Deci, în afară de cei 0,2%, nu, și nici nu avem nevoie. Problema noastră în acest moment este că n-am prea cheltuit banii, nu că nu ne ajunge deficitul”, a spus Ponta după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă are în vedere încheierea acordului cu FMI înainte de termen, precum și creșterea deficitului bugetar la viitoarea rectificare.

Reprezentanții Guvernului și cei ai BNR merg în această săptămână la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE și Banca Mondială, discuțiile având loc în premieră în afara țării și fără participarea Președinției, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului.

Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părți înțelegând ca discuțiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuții tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc”, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Spre deosebire de misiunile de la București, care se întindeau pe o perioadă cuprinsă între zece zile și două săptmâni, discuțiile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, de marți până vineri.

Delegația FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE de către Istvan Szekely, iar delegația Băncii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de țară pentru Romania și Ungaria.

Guvenrul României va fi reprezentat la nivel de miniștri. Banca Națională a României va fi reprezentată la nivel de conducere de către guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu și viceguvernatorul Cristian Popa.

Negocierile din primele două zile se vor purta la nivelul staffurilor tehnice și vor privi exclusiv execuția bugetară de până în prezent și cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va include și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu 1 octombrie.

Joi, 18 septembrie, vor începe discuțiile la nivel de miniștri, printra care se numără ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu și ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

În ultima zi figurează o întâlnire la nivel de conducere executivă a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, urmată de o discuție amplă pe rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redevențele) și prognozele privind evoluția încasărilor ANAF.

O altă temă importantă a ultime zile o reprezintă reforma în sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Autoritățile române intenționează să amâne cu doi ani calendarul de liberalizare a prețului la gazele naturale furnizate populației, negociat în cadrul acordului cu FM, CE și BM.

Misiunea FMI a plecat din România la finele lunii iulie fără a-și da acordul pe măsurile promovate de Guvern, principala discuție vizând reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar dacă fusese amânată de la 1 iulie la 1 octombrie.

Misiunea comună a arătat în acele discuții că planurile autorităților sunt nerealiste, mai ales din perspectiva execuției bugetare de până atunci, dar și în ceea ce privește bugetul pentru 2015, când trebuie realizată o nouă reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu creșterea cheltuielilor pentru apărare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Un fost campion național s-a stins din viață în accidentul de la Corbu. Apropiații sunt...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Decizie pentru absolut toate FEMEILE din România. Dreptul le va fi garantat prin lege
Claudia Pătrășcanu, poze în costum de baie. Cât de pregătită este pentru vară
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc...
×