Cea mai tânără bunică din lume este o româncă de 23 de ani

Cea mai tânără bunică din lume este o româncă de 23 de ani
Publicat: 29/05/2018, 15:13
Actualizat: 03/10/2018, 00:21

„Stăm prost la consumul de alcool și la utilizarea mijloacelor de contracepție, adică prevalența sarcinilor nedorite, pentru că în procente, creșterea este foarte mare. (…) În 2016, consumul de alcool a fost cu aproape 20% mai mare decât în 2009, ceea ce este foarte mult. (…) O chestiune care pe mine mă îngrijorează foarte mult este prevalența sarcinilor nedorite. În 2013, la elevele de 15-19 ani din România a fost de 53,9%, în 2016 prevalența a fost de 58%”. (…) Asta ne aduce alte probleme legate de prematuritate, abandonul copiilor nedoriți”, a spus ministrul Sănătății Sorina Pintea, în cadrul conferinței „Adolescentul încotro?”, organizată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).

Întrebată cum poate Ministerul Sănătății să combată aceste fenomene, Sorina Pintea a anunțat că va fi elaborat un cod cu privire la sănătate. De asemenea, Pintea a subliniat importanța medicilor în instituțiile de învățământ.

„Elaborarea acelui cod cu privire la sănătate, a legii cadru, acest cod va avea o componentă foarte importantă de prevenție, apoi implicarea mai mult a medici școlari, pentru că acum medicii școlari, asistenții medicali școlari pot să se implice, având în vedere ultimele modificări legislative. Ministerul Sănătății dorește ca fiecare să-și facă treaba până la apariția unei legi a prevenției, de care avem absolut nevoie”, a adăugat Sorina Pintea.

Specialiștii susțin că România se află pe primul loc în lume cu cea mai tânără bunică, iar motivul care a dus la acest fenomen este lipsa mijloacelor de educației.

„Suntem pe primul loc având cea mai tânără bunică din lume, avem bunică care are 23 de ani și care a fost mamă la 12 ani. Este îngrozitor să trăiești așa ceva, pentru că asta înseamnă că acea mamă a fost lipsită total de mijloace de educație. (…) Educația sexuală a copiilor este esențial ca să fie începută în școli”, a spus președintele AREPMF, Valeria Herdea.

Totodată Herdea susține că părinții au un rol important în supravegherea copilului, astfel încât acesta să nu aibă vicii.

„Teribilismul vârstei, asociat cu un anturaj greșit și cu părinți foarte ocupați, duce la consumul de alcool. A fi părinte înseamnă a petrece timp cu el, să-l întrebi cum a fost azi, cu ce prieteni a fost. Este și normal, că sunt la vârsta în care își doresc să vadă, să încerce noi experiențe. (…) Din păcate, riscul consumului de alcool duce la adicție. Adicția rămâne ca o boală cronică, la care noi estimăm doar vârful icebergului, ce nu vedem sunt îmbolnăvirile”, a adăugat Valeria Herdea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase