CEDO: Colectarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele SIM preplătite nu încalcă dreptul la viață privată

CEDO: Colectarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele SIM preplătite nu încalcă dreptul la viață privată
Publicat: 30/01/2020, 18:12

Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis, potrivit documentului publicat joi, că solicitarea de a colecta și stoca date pentru a identifica utilizatorii de cartele SIM preplătite nu încalcă dreptul la viață privată.

Șase din cei șapte judecători ai completului Camerei CEDO au considerat să nu există o violare a Articolului 8 al Convenției Drepturilor Omului, dreptul la viață privată și familială.

Plângerea la CEDO a fost depusă de doi cetățeni germani, Patrick și Jonas Brayer, născuți în 1977, respectiv 1982, care trăiesc ăn Wald-Michelbach, Germania.

Conform amendamentelor din 2004 la Legea Telecomunicațiilor din Germania, companile trebuie să colecteze și stocheze datele personale ale clienților, inclusiv utilizatori ai cartelelor SIM preplătite, ceea ce nu era valabil înainte.

Cei doi reclamanți germani, care sunt activiști în domeniul libertăților civile și critici ai supravegheri statului, foloseau astfel de cartele, și, prin urmare, a trebuie să își declare datele personale, respectiv numărul de telefon, data nașterii, numele și adresele și furnizorii de servicii de comunicații electronice.

În 2005, ei au atacat mai multe prevederi ale actului normativ, ridicând o excepție de neconstituționalitate. Ei reclamau obligația companiilor de a colecta informațiile, precum și cea a autorităților de a le accesa, atât în mod automat, cât și la cerere.

Acum 8 ani, în 24 ianuarie 2012, Curtea Constituțională Federală a decis că respectivele prevederi sunt conforme cu Legea Fundamentală, sunt proporționate și justificate.

Conform deciziei CEDO de joi, colectarea datelor personale reprezintă doar o interferare limitată în drepturile celor doi, iar legea în cauză pune la dispoziție mijloace de a verifica și de a redresa modul în care autoritățile gestionează aceste date. Astfel, CEDO a decis că Germania nu a abuzat de autoritate („marja de apreciere”).

Prevederi prorogate în România

Potrivit celui mai recent raport al Autorității Nationale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în România la finalul anului 2018 erau 22,7 milioane de de utilizatori activi de telefonie mobilă (în creștere cu 1% față de anul precedent), dintre care 12,7 milioane (+5%) erau utilizatori pe bază de abonament și 9,9 milioane (-4%) erau utilizatori pe bază de cartele preplătite active.

Intrarea în vigoare a prevederilor privind obligația operatorilor de a solicita datele personale ale cumpărătorilor de cartele preplătite OUG pentru achiziționarea cartelelor pre-pay cu buletinul a fost amânată de Guvern, la sfârșitul anului trecut. Astfel că termenul de 1 ianuarie a fost prorogat pentru 31 martie 2020.

Anterior, în septembrie, ordonanța a fost atacată la Curtea Constituționalăde Avocatul Poporului. În argumentarea sesizării, Avocatul Poporului „observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituție, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Conform calendarului publicat până în prezent, excepția de neconstituționalitate nu a fost inclusă în dezbaterea judecătorilor consituționali în sedințele din februarie și martie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom