Cei aproximativ 13.000 de mineri ai Complexului Energetic Oltenia, în concediu obligatoriu 5 zile

Cei aproximativ 13.000 de mineri ai Complexului Energetic Oltenia, în concediu obligatoriu 5 zile
Publicat: 10/02/2013, 19:54
Actualizat: 06/02/2019, 10:01

Cei aproximativ 13.000 de angajați ai diviziei miniere a Complexului Energetic Oltenia vor intra în concedii de odihnă obligatorii, timp de cinci zile, decizia fiind luată pe fondul scăderii cererii de energie produsă de termocentralele pe cărbune, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Administrația Complexului Energetic Oltenia a decis ca din 13 februarie minerii să rămână acasă pentru cinci zile lucrătoare, în concediu de odihnă, la serviciu urmând să se prezinte doar angajații care răspund de livrările de cărbune și de buna funcționare a instalațiilor.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Marin Condescu, afirmă că sindicatele pe care le reprezintă și din care fac parte majoritatea minerilor din Complexul Enegetic Oltenia, au semnat la sfâșitul acestei săptămâni un acord cu administrația companiei, care prevede trimiterea minerilor în concediu pentru cinci zile.

La rândul său, președintele Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, că este de acord cu decizia administrației atât timp cât nu există alte variante mai bune în favoarea minerilor.

„Este această cerere extrem de scăzută de energie produsă pe bază de cărbune, iar la noi depozitele sunt pline. Ce să facem, să-i fi trimis pe oameni acasă în șomaj tehnic, cu 75% la plată? Asta nu era favorabil nici pentru mineri și nici pentru complex. E măsura cea mai bună care se putea lua, mai ales că la negocierile cu administrația am obținut încă 10 zile în plus de concediu de odihnă pe an pentru mineri, ceea ce consider că este în avantajul oamenilor pe care îi reprezint”, a menționat Crețan, sindicatele acestuia nefiind însă majoritare în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Conform surselor citate, Complexul Energetic Oltenia are în prezent în depozite stocuri de peste două milioane de tone de cărbune, iar la termocentralele de la Rovinari, Turceni și Craiova are o producție de 1500 MW energie, deși pragul minim pentru buna funcționare a unității ar fi de 1800.

Minerii au mai fost trimiși și în anii anteriori în concedii de odihnă obligatorii sau în șomaj tehnic pentru diferite perioade de timp, atunci când cererea de cărbune era scăzută. Ei au lucrat, în schimb, și câte șapte zile pe săptămână în perioadele de secetă din timpul verii, când producția de energie în sistem hidro era scăzută, iar termocentralele din cadrul CEO asigurau necesarul din Sistemul Energetic Național.

Complexul Energetic Oltenia a fost format în cursul anului trecut prin unificarea minelor de lignit din Oltenia cu termocentralele de la Craiova, Turceni și Rovinari, unitatea având aproape 19.000 de angajați și asigurând aproximativ o treime din necesarul producției de energie a României. Unitatea este condusă de la sfârșitul lunii trecute de un manager privat, respectiv Laurențiu Ciurel, care în trecut a mai fost director al termocentralei Rovinari, precum și vicepreședinte al PSD Gorj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Gafă colosală! Nicoleta şi-a arătat 'luciul' 🙊 Paparazzii au surprins TOT
FOTO. Imagini incendiare cu iubita fotbalistului în bikini! Cum arată după ce a născut gemeni
Ce avea în buzunare Cătălin Cherecheș în momentul în care a fost prins de polițiștii...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
😮 Cât de bine arată noua Dacia Duster. SUV-UL românesc merită toți BANII 😮
Exclusiv! Ce se întâmplă cu matușa lui Cătălin Cherecheș. Ce riscă femeia, după ce primarul...
Alături de cine va fi înmormântată Rona Hartner? Actrița va fi înhumată pe 1 Decembrie
Copilul care a prezis pandemia vine cu profeții pentru 2024. Adolescentul avertizează asupra unor dezastre...
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Vedetele din România care și-au aranjat TOATE ALEA fără RUȘINE! Începem cu Gina Pistol! Mamă,...
ADEVĂRUL! Cel mai IMPORTANT moment al secolului a fost o MARE FARSĂ pentru că...
Gata coşmarul pentru HALEP! Anunţul cel mare al TAS: E posibil ca...
Mașina e investiție sau cheltuială? Care e răspunsul definitiv
Programul supermarketurilor și mallurilor din capitală pentru 30 noiembrie și 1 decembrie. Care sunt deschise...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Dragule, ce-ți place mai mult la mine ? Corpul perfect sau fața...