Cererea Secției de anchetă de redeschidere a dosarului judecătorului CSM Mateescu, admisă de ÎCCJ: Nu am nimic de ascuns. Mă doare murdărirea familiei mele

Cererea Secției de anchetă de redeschidere a dosarului judecătorului CSM Mateescu, admisă de ÎCCJ: Nu am nimic de ascuns. Mă doare murdărirea familiei mele
Publicat: 09/07/2019, 18:33

„Admite cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, în dosarul nr. 221/P/2017 înregistrat la Secția de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, se arată în minuta instanței supreme.

Totodată, magistrații au admis și cererile (formulate atât de judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cât și de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Judiciară) de sesizare a CCR cu excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară care privesc activitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Decizia este definitivă.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) redeschiderea unui dosar penal care l-a vizat pe judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cauză clasată anul trecut de structura centrală DNA.

Dosarul pentru care Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) cere redeschiderea îi vizează pe Bogdan Mateescu, judecător membru CSM, și pe tatăl acestuia, Mihai Mateescu, primarul orașului Băile Govora.

Cercetarea cu privire la fapte a fost dechisă în 2015, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care și-a declinat, un an mai târziu, competența către DNA Pitești. În 2017, structura centrală a DNA a preluat dosarul de la DNA Pitești, iar un an mai târziu, în 21august 2018, cauza a fost clasată.

Mihai Mateescu era vizat, printre altele, de suspiciuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce Bogdan Mateescu era vizat de acuzații de complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și cumpărare de influență în formă continuată.

Procurorul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan arată, în ordonanța de infirmare intrată în posesia Mediafax, că procurorul DNA care a clasat dosarul nu s-a pronunțat cu privire la toate faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”. Astfel, pentru infracțiunile de luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu pentru care a fost începută urmărirea penală prin Ordonanța 557/P/2016 din data de 6 iulie 2015 nu a fost dispusă nicio soluție.

Potrivit documentului citat, procurorul de caz nu s-a pronunțat nici cu privire la infracțiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată, fapte presupus a fi săvârșite de magistratul Mateescu Bogdan, pentru care s-a dispus extinderea urmăririi penale.

Totodată, nu au fost verificate nici susținerile cu privire la primirea de foloase necuvenite de către primarul Mateescu Mihai de la reprezentanții unei firme în legătură cu atribuirea unui contract, nefiind audiați nici măcar martorii indicați în sesizare, se mai arată în ordonanță.

Mateescu, după decizia ÎCCJ în dosarul său: Nu am nimic de ascuns. Mă doare murdărirea familiei mele

Bogdan Mateescu, membru CSM, a reacționat față de decizia Înaltei Curți de a fi redeschis dosarul care îl viza și spune că o respectă procedurile în curs și nu le comentează, însă nu are nimic de ascuns. Judecătorul a mai menționat că îl afectează „murdărirea” familiei sale.

„Am luat azi act de redeschiderea urmaririi penale solicitata de seful, pe atunci, al SIIJ, intr-un dosar penal constituit in urma unui denunt anonim, despre care nu am avut cunostinta si care fusese inchis constatandu-se ca fapta nu exista, fara a avea vreo calutate in el. Nu comentez proceduri in curs, asa cum v-am obisnuit, ci le respect. Nu am nimic de ascuns si voi demonstra asta fara niciun dubiu, chiar dincolo de absurdul, ridicolul unor situatii. (…) Ceea ce ma doare cel mai mult este murdarirea familiei mele. Parintii mei sunt niste oameni exceptionali si cred sincer ca nu merita asta”, se arată într-o postare de pe Facebook a judecătorului CSM.

Potrivit lui Mateescu, așteaptă derularea tuturor procedurilor.

„O voi face din apartamentul meu de doua camere, sunt convins ca si tatal meu o va face din apartamentul lui de doua camere, singurele locuinte pe care le detinem fiecare. Eu-dupa 14 ani de magistratura, el, impreuna cu mama mea, dupa 20 de ani de primarie si dupa o viata de munca. Pana atunci, salut publicarea Rapoartelor Greco si, asa cum am solicitat, imi voi expune parerea si in cadrul dezbaterilor din Consiliu. Nu comentez acum mai mult, mai ales paradigma „daca vecinul nu se spala pe maini, atunci nici noi nu trebuie sa ne spalam pe nicaieri”, ar fi chiar dezonorant pentru mine”, mai subliniază magistratul.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței