Cinci medici de la IML Cluj cer demisia directorului interimar, acuzându-l de management defectuos

Cinci medici de la IML Cluj cer demisia directorului interimar, acuzându-l de management defectuos
Cinci medici de la IML Cluj solicită demisia directorului interimar al instituției, Marius Vartic, pe care îl acuză de "management defectuos și dăunător", de desființarea raportului de gardă util rezidenților, de "dezorganizarea activității" institutului, Vartic susținând însă că nu va demisiona.
Publicat: 14/12/2013, 18:39
Actualizat: 03/02/2019, 23:26

Cinci medici de la IML Cluj solicită demisia directorului interimar al instituției, Marius Vartic, pe care îl acuză de „management defectuos și dăunător”, de desființarea raportului de gardă util rezidenților, de „dezorganizarea activității” institutului, Vartic susținând însă că nu va demisiona.

Cinci medici de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, Dan Paul Mucichescu, Dan Perju-Dumbravă, Costel Siserman, Cristian Gherman și Mugur Pop, au transmis, sâmbătă, o scrisoare deschisă în care solicită demisia directorului interimar al instituției, Marius Vartic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vă cerem demisia din funcția de director interimar. Considerăm că managementul dumneavoastră este defectuos și dăunător institutului. Nu ne referim numai la conducerea defectuoasă a compartimentului de prosectură, care a dus la pierderea unor cadavre sau găsirea neașteptată a altora, ci și la faptul că o serie de expertize de importanță majoră nu pot fi efectuate din cauza faptului că medicii psihiatri refuză să participe la efectuarea lor. De altfel, ați fost demis pentru management defectuos în urma controlului efectuat de Ministerul Sănătății (în 2011 – n.r.). De asemenea, considerăm că nu poate fi directorul unui institut medico-legal o persoană care cenzurează și violează corespondența privată a colaboratorilor. (…) Avem convingerea că veți aprecia motivele noastre ca fiind rezonabile și veți da curs solicitării noastre întrucât rămânerea dumneavoastră în funcție devine penibilă atât pentru persoana dumneavoastră, cât și pentru puținii susținători ai dumneavoastră”, se arată în documentul citat.

Cei cinci medici îl acuză pe Vartic că a desființat raportul de gardă care dă posibilitatea rezidenților să exerseze și să sistematizeze limbajul medico-legal, să își lămurească mecanismele producerii leziunilor și să evalueze corect cauzele producerii deceselor.

„A desființa raportul de gardă însemnă a afecta fundamental procesul didactic, trăsătură sine qua non a unui institut. Ați dezorganizat activitatea institutului blocând la dispoziția dumneavoastră două cadre medii care înainte se ocupau numai de redactarea actelor medico-legale și de asigurarea asistenței medii la nivelul cabinetului de consultații medico-legale. În felul acesta ați reușit să determinați apariția unor întârzieri masive în redactarea actelor medico-legale”, se mai arată în scrisoare.

Lui Vartic i se reproșează că nota 2,97 pe care a obținut-o la examenul susținut pentru ocuparea funcției de director al IML Cluj, în vara acestui an, îl descalifică pentru ocuparea acestei funcții, chiar și în calitate de interimar.

„Apreciem că nu puteți fi directorul unui Institut de Medicină Legală atâta timp cât, în mod sistematic, evitați să rezolvați cazurile medico-legale complicate – omoruri, culpe medicale. Comportamentul dumneavoastră față de angajații institutului este inadecvat: raptusuri manifestate prin urlete, înjurături, lovirea colegilor, amenințări etc. Atmosfera tensionată pe care institutul o are cu beneficiarii activității noastre – poliție, procuratură, instanțe – este tot rezultatul modului în care înțelegeți să conduceți institutul și să comunicați cu reprezentanți ai acestor instituții, atât prin comportament, cât și prin plângerile penale având sursă institutul, cu care acestea au fost sufocate”, se menționează în document.

În replică, Marius Vartic a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că respinge acuzațiile și că nu își va demisia.

„Scrisoarea este o manipulare după toate regulile de manual. Nu am de ce să îmi dau demisia, pentru că nu văd unde este managementul defectuos. În această scrisoare deschisă s-a mers pe ideea «hai să inventăm ceva și apoi să dezvoltăm». Scrisoarea este semnată de Dan Paul Mucichescu, care este trimis în judecată pentru două capete de acuzare, din care unul este de mărturie mincinoasă, de Dan Perju-Dumbravă, care vrea să devină director și poate nu îi ajung cele trei locuri de muncă pe care le are acum, de Costel Siserman, care a fost directorul IML Cluj, de Cristian Gherman și Mugur Pop, care sunt «locotenenții» lui Siserman”, a spus Vartic.

El a explicat că a luat nota 2,97 la proba scrisă a concursului pentru funcția de director al IML Cluj, desfășurată în 22 iulie, pentru că proba ținea de „interpretarea unor cuvinte, subiectele fiind inclusiv din Geografia României”.

„Concursul s-a anulat după prima probă, cea scrisă, pentru că nici Dan Perju-Dumbravă, care a candidat, nu a obținut decât nota 5, astfel că eu am rămas mai departe la conducerea IML Cluj”, a precizat Marius Vartic.

El a menționat că nu a cenzurat și nu a violat corespondența nimănui și că a suspendat raportul de gardă pentru că Dan Paul Mucichescu „a adus jigniri la adresa colegilor”.

„Consiliul Superior de Medicină Legală l-a suspendat pe dr. Mucichescu ca expert de medicină legală, probabil de aceea este așa de supărat”, a comentat Vartic.

Totodată, el a negat că în 2011, atunci când a fost schimbat din funcție în urma unui control al Ministerului Sănătății, i s-a imputat „managementul defectuos”: „Nu e adevărat că am fost demis în urma managementului defectuos. A fost un control, s-au găsit deficiențe și s-au dat termene de remediere. Nu știu de ce am fost demis în 2011”.

Marius Vartic este director interimar al IML Cluj din luna aprilie a acestui an, după ce l-a înlocuit în funcție pe Costel Siserman, schimbat de Ministerul Sănătății în urma unui scandal care a avut la bază dispariția unor cranii din sediul IML Cluj.

Marius Vartic a mai deținut funcția de director al IML Cluj în perioada 2001-2011. El a fost schimbat în 9 februarie 2011 și înlocuit cu Costel Siserman, în urma unui control al Ministerului Sănătății.

În martie anul acesta, polițiștii clujeni au declanșat o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, plângerea referindu-se la decapitarea a șase corpuri, în acest caz fiind sesizat și Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca.

Surse din cadrul anchetatorilor declarau atunci că cele șase cranii de la IML Cluj au dispărut după un curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, la care au participat mai mulți studenți străini.

Potrivit surselor citate, capetele celor șase cadavre nerevendicate au dispărut din frigiderul IML Cluj. După ce o persoană din cadrul IML a sesizat Poliția și Parchetul, capetele au reapărut la sediul IML, înainte ca polițiștii și procurorii să ajungă acolo.

Conform acestor surse, cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicină legală.

Atunci, Ministerul Sănătății a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj să facă o verificare la IML Cluj, „în urma informațiilor apărute în mass-media privind prezența a cinci cadavre decapitate, presupus profanate”.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, în urma anchetei efectuate, DSP Cluj a comunicat Ministerului Sănătății că nu a fost încălcată legea. „IML a furnizat cinci cadavre, în baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj, ca material didactic pentru cursul organizat de UMF în perioada 18 – 21 februarie 2013, în colaborare cu Academia Chirurgică «Durante Scacchi» din Italia. S-au efectuat proceduri diferite în timpul demonstrațiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate în mod corespunzător în camera frigorifică a serviciului de prosectură IML Cluj, șeful serviciului fiind domnul doctor Vieru Socaciu Radu”, se arăta în comunicat.

Conform sursei citate, „toate cele cinci cadavre au fost înhumate în 7 martie 2013”. „Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate în presă sunt eronate și sunt în contradicție cu cele constatate la fața locului și certificate de documente”, se arăta în comunicat.

În aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat faptul că directorul IML Cluj Costel Siserman a fost înlocuit cu Marius Vartic.

„Având în vedere numeroasele sesizări depuse la Ministerul Sănătății privind activitatea directorului IML Cluj, dr. Costel Siserman, conducerea Ministerului Sănătătii a dispus eliberarea acestuia din funcția de director al IML Cluj, începând cu data de 8 aprilie. Începând cu aceeași dată, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a dispus numirea cu delegație, în funcția de director al IML Cluj, a dr. Marius Vartic”, se arăta într-un comunicat de atunci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât