Cinci polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost arestați preventiv. Cereau mită ca să îi sancționeze pe șoferi ca pietoni

Cinci polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost arestați preventiv. Cereau mită ca să îi sancționeze pe șoferi ca pietoni
Publicat: 20/04/2013, 19:04
Actualizat: 01/02/2019, 19:34

Cinci din cei șapte polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei reținuți pentru luare de mită, fals intelectual sau abuz în serviciu contra intereselor publice au fost arestați, sâmbătă, de Tribunalul București, instanța urmând să decidă dacă emite mandate de arestare și pentru ceilalți doi agenți.

Cei șapte polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei au fost reținuți vineri de procurorii Parchetului Tribunalului București, în timp ce alți doi agenți de circulație sunt cercetați în libertate.

Procurorii au cerut instanței Tribunalului București arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor șapte polițiști reținuți.

Judecătorii au finalizat audierile și au emis până în prezent mandate de arestare preventivă pentru cinci polițiști de la Brigada Rutieră, urmând să decidă dacă și ceilalți doi agenți reținuți vor fi arestați sau vor fi cercetați în libertate.

Decizia de arestare preventivă a polițiștilor nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Parchetul Tribunalului București a precizat, într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX, că urmărirea penală față de cei nouă agenți de poliție rutieră a fost începută în cursul acestui an.

„Activitatea infracțională a constat, în principal, în primirea unor sume de bani de către agenții de poliție în cauză pentru a nu sancționa abaterile contravenționale constatate, care implicau suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, context în care erau întocmite procese-verbale de contravenție pentru abateri mai puțin grave, dar care nu au fost săvârșite în realitate (inclusiv aplicarea, în fals, față de conducători auto a unor sancțiuni contravenționale pentru abateri săvârșite ca pietoni)”, potrivit Parchetului Capitalei.

Cei nouă agenți de circulație de la Brigada Rutieră a Capitalei sunt suspectați că, cel puțin în ultimul an, ar fi luat de la mai mulți șoferi sume între 200 și 300 de lei pentru a nu-i sancționa, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Agenții vizați de anchetă erau monitorizați încă de la începutul anului, după ce mai multe persoane au sunat la Linia Verde a DGA și au anunțat că polițiști de circulație le-au cerut mită, iar alți șoferi au depus denunțuri scrise. Polițiștii anticorupție au declanșat o anchetă și au trimis în teren inclusiv agenți sub acoperire, care au încălcat în mod intenționat legea privind circulația pe drumurile publice, apoi le-au dat bani polițiștilor vizați, au precizat sursele citate.

Polițiștii vizați de anchetă, care ar fi comis acte de corupție în sectoarele 2 și 3, nu erau constituiți într-un grup organizat, ci acționau în mod separat.

„Valoarea mitei era stabilită la fața locului, în funcție de șofer. Dacă acesta părea a fi o persoană cu situație financiară bună, suma solicitată de agenți era mai mare”, au precizat sursele citate.

Persoanele care i-au reclamat la DGA pe polițiștii de la Brigada Rutieră a Capitalei s-au plâns de faptul că aceștia le-au imputat abateri fictive, apoi le-au cerut mită pentru a nu le reține permisele de conducere, potrivit unor surse judicare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cazul în care șoferii nu le dădeau mită agenților de circulație, erau sancționați chiar dacă erau opriți pentru fapte inventate.

În timpul perchezițiilor, ofițerii DGA și procurorii au găsit agende cu înscrisuri care au legătură cu faptele de corupție, precum și sume de bani, au precizat sursele citate.

Cazul celor nouă agenți de la Brigada Rutieră a Capitaliei nu este singular. De-a lungul timpului, în atenția anchetatorilor au mai fost și agenți de la Poliția Rutieră Iași, Constanța sau Ialomița.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii