Cine a fost Valentin Nicolau

Cine a fost Valentin Nicolau
Publicat: 14/01/2015, 00:32
Actualizat: 14/01/2015, 00:33

Valentin Nicolau a murit, marți seară, la vârsta de 54 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

El a fost dus de urgență la Spitalul Universitar, marți seară, fiind în stop cardio-respirator. Decesul a fost declarat după 45 de minute în care s-au făcut manevre de resuscitare.

Scriitor, proprietar al grupului Nemira, fost președinte-director general al Societății Române de Televiziune, Valentin Nicolau, în vârstă de 54 de ani, a fost de formație geofizician.

Valentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la București. A urmat cursurile Liceului „Spiru Haret” și apoi s-a înscris la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității București, pregătindu-se pentru o meserie în care „ai mult timp liber și nu ai șefi”, potrivit site-ului său personal.

Conform sursei citate, aventura sa a început însă cu mult înainte. În timpul vacanțelor a lucrat ca hamal, sondor, marinar, meditator de matematică și fizică și ca tehnician geofizician pe vase de cercetări marine. A fost „mărțișorist”, pictor, a înrămat și a vândut tablouri.

După absolvirea facultății, în 1985, și până în 1990 a lucrat ca inginer geofizician, șef de echipă de prospecțiuni gravimetrice la Întreprinderea de Prospecțiuni Geologice și Geofizice București (IPGG).

La câteva luni după Revoluție, în aprilie 1990, Valentin Nicolau a fondat Ziarul Științelor și Călătoriilor. În același an, el și-a dat demisia de la IPGG.

Editura Nemira a fost lansată în 1991 și a însemnat pentru Valentin Nicolau împlinirea unui vis, dându-i șansa de a transforma pasiunea în profesie, după cum mărturisea acesta. În scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din România.

Începând din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de cultură, educație, cercetare și turism. În iunie 2002 a demisionat din funcție.

Între 2002 și 2005 a fost președinte-director general al Societății Române de Televiziune, funcție din care a demisionat în iunie 2005, motivându-și decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa și asupra TVR. În timpul mandatului la TVR, a fost membru în Consiliul de administrație al EBU (European Broadcasting Union – Asociația Televiziunilor Europene).

Între 2005 și 2006 a fost vicepreședinte al Grivco – grupul de presă Intact, iar din 2006 a devenit consultant al grupului Lagardère Media pentru România.

La începutul anului 2007, Valentin Nicolau a lansat editura Nemi, specializată în carte pentru copii.

În iunie 2007 a devenit membru al Consiliului Național al Audiovizualului, funcție din care a demisionat după numai trei zile, acuzând Consiliul de subordonare politică.

În 2007 a lansat postul de radio Smart FM, „primul post cultural privat din România”.

Din octombrie 2007 a devenit profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar în 2009 a susținut un doctorat în Științele Comunicării la Universitatea din București și a publicat lucrarea „TVR – mărire și decădere”.

Între 2010 și 2011 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Universitatea București.

Din februarie 2010 a devenit profesor asociat la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării, și din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea „Transilvania” din Brașov.

Din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.

În iunie 2012, chiar de ziua lui, pe 22 iunie, a fost ales de către angajații TVR reprezentant în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române. Consiliu de Administrație al TVR, din care făcea parte și Nicolau, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În 2013, Valentin Nicolau s-a numărat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a șefiei TVR.

În ultimii ani, Valentin Nicolau a desfășurat o intensă activitate publicistică. Editorialele sale sunt adunate în două volume, publicate la editura Nemira, „Dumnezeu e în sens invers” și „România feudelor târzii”. Între timp, Valentin Nicolau a scris și teatru.

Aventura lui Valentin Nicolau în lumea literară a început însă mai devreme. În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, „Bronto, un dinozaur încă mic”, urmată în 1995 de „Bronto, un dinozaur neastâmpărat” și, în 2008, de „Zina Benzina”.

În atenția lumii teatrale a intrat relativ târziu. În 1998, pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad i se juca prima piesă, „Vi s-a furat un pat”. Abia în 1999 și 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru cea mai bună piesă a anului și apoi prin câștigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu „Camil Petrescu” pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru „Ca zăpada și cei doi”, președintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.

La Teatrul Nottara din București, piesa „Ca zăpada și cei doi” se joacă din 2002 fără oprire, sub titlul „Uzina de plăceri S.A.”. Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului Național din București, a teatrului din Satu Mare, a celui din Târgu-Jiu, și adaptate pentru Televiziunea Română și Teatrul Radiofonic.

Între piesele lui Valentin Nicolau adaptate de Casa de Producție TVR s-a remarcat „Zi că-ți place!”, în regia lui Cornel Mihalache, o producție-manifest în care Președinția României este disputată de candidați reali ca Traian Băsescu, Adrian Năstase și Gigi Becali, dar și de falși candidați ca Mircea Albulescu și George Ivașcu. Această docuficțiune a fost difuzată anul trecut la TVR.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, „Dacă aș fi un înger”, „Ultimul împărat”, „Mai jos de Figueras”, antologia „Taina îngerilor” și, printre cele mai recente, „Povești din al nouălea cer” și „Păstrează copia și nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina îngerilor” a apărut în traducere în limba franceză în Belgia, sub titlul „Le mystère des anges”, la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse și publicate în antologii colective. În cadrul Salonului de Carte de la Paris din primăvara lui 2013, unde România a fost țara invitată, Valentin Nicolau a participat în calitate de dramaturg.

La ediția de anul trecut a Târgului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau și-a lansat volumul „Basmania, Răspântia gândurilor” (cartea 1), cu ilustrații de Tudor Popa.

„Nu-mi recitesc piesele”, declara Valentin Nicolau. „Ar fi ca și cum m-aș întoarce la o veche poveste de iubire, am trăit-o cândva, a fost minunată sau chinuitoare, dar nu vreau să mai văd chipul femeii. Poate astăzi nici nu aș mai recunoaște-o. Prefer să mă îndrăgostesc din nou, de altă femeie, să trăiesc o nouă poveste”, mai spunea acesta.

A fost căsătorit cu Angelica Nicolau, cu care a avut doi copii, Ana-Maria și Radu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...