Cine este șeful Agenției Bunurilor Sechestrate, care va avea sediul lângă DNA

Cine este șeful Agenției Bunurilor Sechestrate, care va avea sediul lângă DNA
Publicat: 03/07/2016, 14:49

Prezentă duminică la ceremonia organizată la Curtea de Apel București, cu ocazia Zilei Justiției, ministrul Raluca Prună a precizat că ANABI funcționează la acest moment alături de o parte din DNA, într-o clădire din strada Valter Mărăcineanu din București, urmând ca sediul instituției să fie mutat la Hotelul Triumf din bulvardul Kiseleff.

„Deocamdată vom împărți un sediu cu DNA-ul în strada Walter Mărăcineanu. Știți că s-a adoptat o ordonanță de urgență prin care hotelul Triumf va fi dat Direcției Naționale Anticorupție, dar și acestei agenții. Într-un viitor, mediu spre lung, vom fi acolo, acolo sunt necesare investiții.Vreau să asigur pe toată lumea că Agenția este funcțională, suntem într-un calendar, facem inventarul bunurilor indisponibilizate, nu avem nici un fel de întârziere.Nu mi-a fost deloc ușor ca ministru, am căutat din luna ianuarie un sediu. Important este că l-am găsit, nu unde este „, a spus Raluca Prună.

Ministrul a precizat ca a fost numit și un director al Agenției, Cornel Călinescu, fost director în Ministerul Justiției. Călinescu este expert anticorupție și a condusOficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni.

„Are un director, președinte, are un consiliu cu reprezentanți de la fiecare instituție la care legea cere, Ministerul Justiției, Ministerul de Finanțe, parchetele. Am numit președintele Agenției, este domnul Cornel Călinescu, care a fost director în Ministerul Justiției și care este unul dintre cei mai mari experți anticorupție la nivelul administrației. Este o persoană care din 2001 face exact același lucru, o persoană care este cunoscută și la nivel internațional. Este persoana care a făcut posibilă, alături de ministrul Cazanciuc, adoptarea acestei legi în Parlament. Așteptăm ca Ministerul Finanțelor să-și desemneze vicepreședintele Agenției și, da, cred că suntem în calendar bun”, a mai spus Prună.

Ministrul Justiției a spus că regretă că nu a reușit să ducă la îndeplinire mai multe proiecte, făcând referire la fostul premier Victor Ponta.

„Eu vreau să-mi exprim regretul că prea mare lucru, de când mi-am preluat mandatul, nu s-a făcut. Spun asta public, fără ezitare, sunt dezamăgită de luare de poziție a fostului premier care este magistrat, a fost magistrat. Dacă iubea atât de mult justiția, putea să facă chiar mai mult decât tehnocratul”, a menționat ministrul.

Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate a fost înființată în baza unei legi adoptate de Camera Deputaților pe 11 noiembrie 2015 și adoptată apoi de președintele Klaus Iohannis. ANABI este instituție publică de interes național cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiției.

Bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice la propunerea Agenției, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială.

De asemenea, acestea pot fi date în folosință gratuită asociațiilor și fundațiilor, precum și Academiei Române și academiilor de ramură înființate în baza unei legi speciale, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice la propunerea Agenției, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială, de interes public, sau în raport cu obiectul lor de activitate, după caz.

În ceea ce privește sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile și imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare se alocă, pe baza bilanțului anual prezentat de Agenție, astfel: 20% pentru Ministerul Educației și Cercetării; 20% pentru Ministerul Sănătății; 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne; 15% pentru Ministerul Public; 15% pentru Ministerul Justiției; 15% pentru asociații și fundații cu obiect de activitate în domeniul social și pentru academii de ramură înființate în baza unei legi speciale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...