Cine poate adopta câini fără stăpân după noile norme ale legii adopției

Cine poate adopta câini fără stăpân după noile norme ale legii adopției
Adopția maidanezilor se face gratuit, potrivit normelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial.

Adopția maidanezilor se face gratuit, potrivit normelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial.

În plus, persoana care adoptă mai mult de doi câini din adăposturile publice și îi ține la bloc are nevoie de acordul asociației de proprietari. Câinii pot fi adoptați  la distanță după a opta zi de prezență în adăposturi, iar operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor vagabonzi trebuie să prelungească durata de ședere în adăpost cât timp adoptatorul își respectă obligațiile materiale asumate. Cei care adoptă la distanță câini sunt obligați să suporte toate cheltuielile pentru menținerea câinilor în adăpost. Plata cheltuielilor de întreținere, cu excepția tratamentelor medicale, se face în avans pe o perioadaă de 30 de zile, se arată în normele metodologice.  Aceste cheltuieli sunt stabilite de consiliile locale.

Toți deținătorii de câini trebuie să-i sterilizeze cel mai târziu la 1 ianuarie 2015

Toate persoanele care dețin câini de rasă comună au obligația de a-i steriliza până cel târziu 1 ianuarie 2015, potrivit normelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial.

Toate persoanele fizice sau juridice, asociațiile și fundațiile pentru protecția animalelor care dețin câini de rasă comună sau metiși au obligația să ii sterilizeze până cel târziu 1 ianuarie 2015. Câinele de rasă comună este definit ca „orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate”.

Eutanasierea, dacă nu adoptă nimeni câinii

Normele metodologice prevăd posibilitatea, dar nu și obligatia eutanasierii câinilor fără stăpân dacă aceștia nu sunt revendicați după 14 zile lucrătoare de la primirea în adăposturi.

Câinii bolnavi incurabil vor fi eutanasiați în maximum 48 de ore de la stabilirea diagnosticului, dacă nu sunt adoptați. Este interzisă eutanasierea câinilor fără stăpân care nu suferă de boli incurabile înainte de expirarea termenului de 14 zile lucratoare de la cazarea acestora. Decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicați, adoptați, adoptați de la distanță sau menținuți în adăposturi, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de catre imputernicitul primarului a unui formular special”, prevazut in anexele normelor. Eutanasierea este efectuată doar de medici veterinari, iar asociațiile pentru protecția animalelor pot fi prezente la aceste opera

Deținătorii de femele nesterilizate au obligația să declare gestațiile, nașterile și numărul de pui fătați oricărui medic veterinar, imediat după sesizarea gestației. Declararea fătărilor și a numărului de pui se face în maximum zece zile. Aceste date se trec în Registrul câinilor cu stăpân.

Consiliile locale pot subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân. De asemenea, deținătorii de câini au obligația, în spațiile publice, să ridice dejecțiile produse de animale.

Autoritățile vor captura câinii de pe stradă după  cum urmează: câinii care circulă liberi, fără însoțitori, din preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă, parcurilor, piețelor, câinii care circula liberi în alte locuri publice, câinii care circula liberi în zonele periferice ale localităților.

În adăposturi, cățeii cu vârstă cuprinsă între 6 și 12 săptămâni trebuie hrăniți de trei ori pe zi, iar cei cu vârstă cuprinsă între 12 săptămâni și 12 luni de două ori pe zi.

Câinii fără stăpân care, până la data intrării in vigoare a normelor, au fost identificați, sterilizați și pentru a căror ocrotire asociațiile de proprietari își asuma în scris răspunderea, conform HG 955/2004, nu vor fi ridicați de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Ce s-a întâmplat la 3 zile de la învestirea lui Joe Biden cu cazurile de...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide