Cine sunt Guță, Giani și Orlando, cei trei șefi ISU demiși după criza Colectiv

Publicat: 25/11/2015, 14:05

Cei trei șefi ai ISU București-Ilfov au fost suspendați din funcții miercuri, la ordinul ministrului Afacerilor Interne, iar prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat că vrea să se ia măsurile necesare pentru ca aceștia să nu mai poată reveni în sistem, după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat un fax al companiei Emagic, organizatoare de concerte, prin care ISU era informat încă din 23 septembrie 2015 că în clubul Colectiv și un alt etaj din clădirea Pionierul urma să aibă loc un festival de muzică – PLUM – la care se estima prezența a peste 2.000 de oameni pe seară. Compania Emagic solicitase Această informație a contrazis declarațiile inițiale ale secretarului de stat Raed Arafat și ale șefilor IGSU, prin care aceștia susțineau că pompierii habar nu aveau de existența clubului Colectiv și de nevoia acestuia de avizare pentru securitatea anti-incendiu, la nivelul acestei instituții neexistând niciun document privind vreo solicitare a clubului Colectiv.

Raed Arafat s-a apărat miercuri, declarând la Antena 3 că „a fost dezinformat” și de aceea a făcut acele declarații inițiale, pentru că asta ar fi știut de la subordonații săi, șefii pompierilor bucureșteni.

La nivelul IGSU s-a declanșat o anchetă, iar Raed Arafat și Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne, spun că au depus faxul celor de la Emagic la dosarul DNA în care doi pompieri-inspectori care au fost în mai multe vizite la clubul Colectiv, nu și-ar fi făcut datoria.

În timpul acestei anchete administrative, cei trei șefi ai ISU au fost suspendați din funcție.

Cei trei șefi au venit la conducerea ISU București-Ilfov, în ianuarie 2015, după ce printr-o ordonanță de urgență a Guvernului Ponta, în care ministru de Interne era Gabriel Oprea, a desființat inspectoratele de pompieri București și Ilfov și le-a reunit într-unul singur, cu o conducere unică.

Colonelul Mihai-Mirel Guță, comandantul ISU București-Ilfov, a lucrat din 2004 până în ianuarie 2015 în Centrul Operațional Național al IGSU, de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, începând din 2008 fiind și locțiitor al șefului unei direcții din această instituție. CON al IGSU se află în subordinea directă a ministrului Afacerilor Interne, deci în 2015 în subordinea lui Gabriel Oprea.

Din 2001 în 2004, Guță a lucrat ca specialist în Statul Major al Pompierilor Militari, iar din 1998 până în 2001 ca șef de subunitate de pompieri, în București.

Locotenent-colonelul Orlando Șchiopu, prim-adjunctul ISU București-Ilfov, a venit la conducerea acestei unități direct din subordinea lui Raed Arafat, în mai 2015. El l-a înlocuit după doar câteva luni pe Emil Apostol, detașat pe această funcție de la ISU Giurgiu în ianuarie 2015. Șchiopu lucrase anterior, din septembrie 2014, la Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI, condus de Raed Arafat.

Anterior, Șchiopu fusese din 2009 până în 2014 comandant al unui grup de intervenție al pompierilor din Dealu Spirii, iar din 2004 în 2009 fusese adjunctul șefului Centrului Operațional al pompierilor bucureșteni.

Din 1997 până în 2004, Șchiopu a lucrat ca pompier în București, pornind de jos și ajungând până la o funcție în Statul Major al pompierilor. Șchiopu deține și un doctorat la Universitatea Națională de Apărare, în psiho-sociologie, obținut în 2010 sub coordonarea profesorului Lucian Culda.

Locotenent-colonelul Giani Aldoiu, adjunctul comandantului ISU București-Ilfov, a venit la comandă de la Călărași, în ianuarie 2015, preluând șefia Inspecției de Prevenire, adică exact direcția care ar fi trebuit să se ocupe de avizarea clubului Colectiv. Aldoiu condusese direcția de prevenire și apoi ISU Călărași, din funcția de adjunct al comandantului, din 2004 în 2014. În august 2014, a venit la București, la IGSU, ca șef al Direcției de Protecție, Educație și Pregătire a Populației. Din 1996, el a lucrat la ISU Călărași ca inspector de prevenire a incendiilor.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit că sora și nepotul lui Giani Aldoiu au o firmă la Călărași, care se ocupă exact cu domeniul condus de atâția ani la Călărași, apoi la București, de Aldoiu: întocmirea dosarelor cu acte pentru avizarea anti-incendiu, pe care firmele trebuie să o obțină de la pompieri. Nicoleta Aldoiu, sora lui Giani, și fiul acesteia, Flavian Octavian Babă, dețin firma Detect System Solutions, conform GSP. Aldoiu a declarat că nu vede niciun conflict de interese aici, pentru că nu el se ocupă de avizarea firmelor și a dosarelor acestora, ci inspectorii din subordinea sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”