Cioloș a făcut o schemă. Unde ai voie să aprinzi o țigară și unde e interzis, după intrarea în vigoare a legii antifumat

Legea antifumat care intră în vigoare de joi, ora 0.00, transformă România în a 94-a țară din lume în care fumatul este interzis în spațiile publice închise. Guvernul explică în schema sa că, prin spațiu public închis, se înțelege orice spațiu delimitat de un acoperiș, plafon sau tavan și de cel puțin doi pereți.

Conform Guvernului, românii nu vor mai putea fuma la locul de muncă, în birouri, săli de ședință, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. De asemenea, fumatul va fi interzis în magazine, expoziții sau târguri aflate în spații închise, în mall sau în piețe închise.

CLICK PENTRU A MĂRI

Fumatul nu va mai fi permis în restaurante, baruri, cafenele, pizzerii, discoteci, terase închise, hoteluri și pensiuni sau în cluburi, dar nici în teatre sau în sălile de sport.

Interdicția se aplică și în gări, aeroporturi, taxiuri sau în mașina de serviciu. Fumatul este interzis de asemenea în unitățile de învățământ, cele medico-sanitare și pentru protecția copilului, precum și în toate locurile de joacă pentru copii.

Cu toate aceste interdicții, Guvernul arată și care sunt locurile unde românii vor putea fuma: spațiile în aer liber fără acoperiș sau cu acoperiș și mai puțin de doi pereți, în curte, balcoane deschise, terase deschise și chioșcuri deschise.

Fumatul va fi permis și pe peroane, refugii, în stații de transport în comun, dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiș și un perete. Fumatul este permis în parcuri, dar în afara locurilor de joacă pentru copii.

În fine, românii pot fuma în locuințe, în orice spații închise în care nu se desfășoară activități economice și nu sunt locuri de muncă, precum și în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale.

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de 100-500 de lei pentru persoanele fizice și de 5.000-15.000 de lei pentru firme, la acestea existând și sancțiuni complementare.

Europa nefumătoare

În prezent, 17 țări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania și Ungaria. Aceste țări au interzis total fumatul în spații publice închise, în mijloacele de transport în comun și la serviciu (cu doar câteva mici excepții).

Fumatul este interzis total în baruri și restaurante în Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Spania, Marea Britanie și Croația.

VEZI AICI LISTA MĂSURILOR ANTIFUMAT DIN TOATE ȚĂRILE UE

Încă din anul 2006, fumatul a fost interzis în diferite țări ale UE. Prima țară care a luat măsura de a interzice fumatul a fost Irlanda.

Exemplul a fost urmat, la scurt timp, de Italia, Scoția și Suedia. De asemenea, în același an, fumatul a fost interzis în Grecia, Malta, Cipru, Liechtenstein, țările baltice (Letonia, Lituania, Estonia), Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Polonia. Însă, nu în toate țările, aplicarea normelor anti-fumat s-a putut desfășura corect. – See more at: http://www.sanatatea.com/pub/deprinderi-daunatoare/4156-in-ce-tari-ale-ue-este-interzis-fumatul-in-locuri-publice.html#sthash.TMSlF9On.dpuf

Statistică neagră

Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual își pierd viața din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.

– Decese datorate fumatului la bărbat – 23.6%

– Decese datorate fumatului la femei – 6.2%

– Expunerea la fumatul pasiv la domiciliu a adolescenților – 90.4% una dintre cele mai mari din lume.

– Prevalența fumatului la bărbați – 45.5%; Prevalența fumatului la femei – 25.1%, populație peste 15 ani cu un total de 32.4% (2009).

– Prevalența fumatului la adolescenții de sex masculin 21.5% ; Prevalența fumatului la adolescenții de sex feminin 14,3% cu vârstă între 13-15 ani, cu un total 17.6%(2009).

– Consumul de țigări per capita – 1404.

Erată: Dintr-o eroare de interpretare, în material a apărut ca dată a intrării în vigoare a legii antifumat 16 martie. Facem rectificarea în sensul că actul normativ care interzice fumatul în spațiile publice închise intră în vigoare pe 17 martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația