Circuitul șpăgii în Brașov. Procurori: Aristotel Căncescu și-a făcut TEREN DE TENIS pe banii statului, hrănind două firme de casă

Circuitul șpăgii în Brașov. Procurori: Aristotel Căncescu și-a făcut TEREN DE TENIS pe banii statului, hrănind două firme de casă
Publicat: 07/10/2014, 13:42
Actualizat: 06/07/2016, 00:09

Procurorii DNA arată, în referatul obținut de gândul, că Aristotel Căncescu a făcut plăți ilegale din bugetul Consiliului Județean Brașov, către două firme „de casă”, deținute de apropiați de-ai săi, care erau abonate la contractele publice scoase la licitație sub autoritatea lui Căncescu.

Firma Ramb Sistem, deținută de Gabriel Bîgiu, ar fi primit în mod abuziv suma de 664.000 lei (aproximativ 150.000 euro), în plus de banii plătiți prin contractele cu CJ Brașov, din 2007 și 2008, pentru reabilitarea Complexului de Agrement Tâmpa și pentru amenajarea terenurilor de sport ale Liceului „Andrei Șaguna”. Cele două contracte publice valorau peste 15 milioane de lei (3,4 milioane de euro).

În schimb, firma Ramb Sistem ar fi construit un teren de tenis la reședința lui Aristotel Căncescu, chiar cu materialele folosite la onorarea celor două contracte publice cu CJ Brașov. Practic, Căncescu și-a făcut teren de tenis pe banii contribuabililor, firma respectivă folosind banii veniți din contractele cu CJ Brașov.

Pentru a se justifica, firma respectivă a furat la materialele de construcție, arată procurorii. În ambele contracte Ramb Sistem a folosit un strat de tartan de doar 4,5 milimetri, când contractele stipulau folosirea a 10 milimetri de tartan. Diferența a fost umplută cu material adeziv, însă banii încasați de la CJ Brașov au corespuns stratului de 10 milimetri.

Procurorii DNA mai arată că Aristotel Căncescu folosea, pentru încasarea mitei, o televiziune locală deținută de el însuși, prin firma Canaris (este vorba despre Mix TV). Șpaga era mascată prin publicitate sau urări de sărbători. Tot la sediul firmei respective Căncescu negocia și șpăgile pentru contractele oferite de CJ Brașov.

Faptele lui Căncescu au fost desoperite de inspectorii Curții de Conturi, iar liberalul a încercat să-l convingă pe Gabriel Bîgiu, patronul Ramb Sistem, să returneze banii cu care CJ Brașov fusese prejudiciat, promițându-i în schimb că va primi alte contracte. Intenția sa reiese și dintr-o convorbire telefonică dintre vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Lucian Pascu, inculpat și el în acest dosar, și deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir.

Pentru același scop, Căncescu i-ar fi promis lui Bîgiu și câștigarea contractului pentru reabilitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în valoare de 19 milioane de euro. Procurorii DNA arată că acest lucru nu s-a mai întâmplat, pentru că autoritățile au intervenit, însă Căncescu convocase deja din nou Comisia de licitație, pentru că aceasta scosese câștigătoare o altă firmă, nu pe Ramb Sistem. Căncescu ar fi intenționat să anuleze licitația.

Firma deputatului PC Ion Diniță, contract umflat cu 1.000%

Cea de-a doua „firmă de casă” a lui Aristotel Căncescu, după cum o numesc procurorii DNA, este Gotic SA, controlată de deputatul PC Ion Diniță, persoană pe care de asemenea Căncescu a încercat să o convingă să returneze sume de bani câștigate necuvenit din contracte cu CJ Brașov, pentru ca liberalul să poată acoperi prejudiciul descoperit de Curtea de Conturi în contractele cu Ramb Sistem.

Firma Gotic a primit și ea sume necuvenite, în baza a două contracte vizate de DNA: unul din 2006, pentru asfaltarea drumului județean dintre Racoș și Rupea, de 12 kilometri, și unul din 2007, pentru salubrizare, deszăpezire și reparații la drumurile județene din Brașov. Prejudiciul calculat de DNA în urma acestor contracte ale CJ Brașov este de 7,67 milioane de euro.

Procurorii arată că Aristotel Căncescu a majorat, prin acte adiționale, valoarea contractului de deszăpezire și asfaltare al Gotic SRL cu 1.046%. Suma a crescut de la 9,7 milioane de lei, cât era valoarea inițială a contractului, la 101,7 milioane de lei.

Procurorii mai exemplifică cum s-a ajuns ca doi kilometri de pe drumul județean Racoș-Rupea să fie asfaltați parțial pentru suma totală de 3,9 milioane de lei (peste 880.000 de euro). „Practic cei 2 km ai drumului din incinta localității Racoș, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, două straturi de asfalt, au fost plătiți de către Consiliul Județean Brașov cu suma de 1.000.000 lei + 2.900.000 lei, deși nu a existat vreun contract nou sau vreun act adițional la contractul inițial și nici măcar un act de recepție al pretinselor lucrări efectuate pentru care deja fusese achitată suma exorbitantă de 1 milion lei”, se arată în referatul DNA.

De altfel, susțin procurorii, lucrările la șoseaua respectivă nu au fost finalizate nici în ziua de astăzi, la 8 ani de la atribuirea contractului.

Căncescu, sprijinit de concubină și de contabila personală

Procurorii DNA arată că pentru atribuirea contractelor de achiziții publice în mod fraudulos, Aristotel Căncescu era sprijinit de oameni din anturajul său și subordonați de-ai săi de la CJ Brașov: vicepreședintele CJ Mihai Lucian Pascu, administratorul public al Brașovului Petru Radu Ispas, directorul de la Investiții și Urbanism Emil Cirică, fostul director al Direcției Drumuri și Poduri Viorel Costea, președintele Comisiei de evaluare a ofertelor pentru contractul de la Spitalul Județean Brașov Mircia Gherghe, adjuncta Direcției Coordonare și Integrare Europeană și contabila personală a lui Căncescu, Nicoleta Stelea, și de concubina lui Căncescu, Onelia Pescariu. Aceste persoane au calitatea de suspecți în acest dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...