Clădirile nimănui. Vechile conace boierești din Oltenia, ridicate în secolele XVII – XIX, în pericol de dispariție. FOTO

Publicat: 07/01/2018, 17:42

Numite cule, aceste construcții semifortificate, specifice secolelor XVII și XIX, sunt răspândite în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania, dar și în partea de Sud-Vest a României. Termenul provine din limba turcă – „kule”, tradus în limba română înseamnă turn.

În regiunea Oltenia se găsesc cele mai multe monumente istorice tip culă, dar ele sunt într-o stare de degradare puternică.

În județul Dolj, sunt culele Izvoranu-Geblescu, Cernăteștilor și Poenaru. În Gorj sunt culele Cioabă-Chintescu, Crăsnaru, Cornoiu. În Mehedinți, culele Tudor Vladimirescu, Nistor și Cuțui. Culele Galița și Călățeanu sunt în județul Olt, iar culele Zătreanu, Bujorenilor, Ansamblul Culei Greceanu, precum și Casele de tip culă din comuna Măciuca sunt în județul Vâlcea.

Istoricii și reprezentanții arhitecților din zonă spun că este nevoie urgent ca aceste monumente să fie repuse în valoare, prin intervenții profesioniste în reabilitare, iar apoi să fie incluse într-un circuit turistic educațional național și chiar internațional.

În acest sens, în ceea ce privește culele din județul Dolj, au fost inițiate demersuri pentru obținerea de fonduri europene în vederea reabilitării a două astfel de monumente, respectiv Cula Cernăteștilor și Cula Izvoranu-Geblescu.

Mai mult, Cula Izvoranu-Geblescu, monument istoric de categoria A din comuna Brabova, județul Dolj, va fi reabilitată cu fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare totală de peste 500.000 euro, contractul de finanțare fiind semnat în august 2017, de reprezentanții Consiliului Județean Dolj.

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, susține că demararea acestui proiect este importantă pentru istoria locală, construcțiile tip culă fiind pe cale de dispariție, în regiune.

„Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiștii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în județul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcții civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. (…) Valoarea acestor lucrări de restaurare și consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova și a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare.

Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcției, restaurarea elementelor din lemn, metal și zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum și executarea finisajelor interioare și exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecție a incendiilor și antiefracție.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiționale, dar și echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.

Potrivit reprezentanților CJ Dolj, în curând va fi semant și contractul de finanțare pentru restaurarea Culei Cernăteștilor, din comuna Cernătești, tot un imobil încadrat drept monumente istorice de categoria A, deci de interes național.

Până în prezent, doar culele din județul Dolj au fost incluse în astfel de proiecte de reabilitare, derultate de autoritățile locale și județene. În alte zone, imobilele aparțin unor persoane private sau unor firme, care n-au niciun interes să le restaureze, având în vedere și costurile unei astfel de intervenții. În rare cazuri, clădirile au fost conservate, însă în cele mai multe situații culele au fost lăsate de izbeliște, multe dintre ele fiind în pericol de dispariție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee