Clinica-fantomă de arși de la Floreasca. Guvernul vrea să facă plângere penală

Informațiile privind Clinica de Arși a Spitalului de Urgență Floreasca se bat cap în cap la nivel oficial: în timp ce reprezentanții spitalului au susținut mereu că unitatea funcționează parțial și că acolo s-au făcut intervenții chirurgicale specifice inclusiv în timpul crizei Colectiv, miercuri șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, Constantin Dina, a aruncat bomba: nu s-a făcut nicio intervenție chirurgicală în această Clinică în perioada ianuarie 2016-prezent.

Informația contrazice flagrant ceea ce oficialii spitalului, în special profesorul Ioan Lascăr, șeful Secției de Arși de la Floreasca, precum și ministrul Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu au susținut până acum: că acolo s-a operat, chiar dacă Clinica nu funcționa decât parțial.

Astăzi, joi, Corpul de Control al Guvernului a publicat documentele care i-au fost trimise de la Floreasca în cadrul controlului privind gestionarea crizei din Colectiv, și care arată că la Clinica de Arși au avut loc 111 intervenții chirurgicale în perioada 1 noiembrie 2015-1 martie 2016, deci inclusiv în perioada în care oficialul de la Sănătate a arătat că nu au avut loc operații. Documentul de la spital susține că în această unitate au fost operate inclusiv victime ale incendiului din Colectiv, de 67 de ori.

Dacă se confirmă că în cele declarate există neconcordanțe și a fost dezinformat Corpul de Control, vom sesiza organele de cercetare penală pentru că altfel nu putem clarifica situația și ar fi un fals„, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, șeful Corpului de Control al premierului, secretarul de stat Valentin Mircea.

Corpul de Control al Guvernului a anunțat că „va analiza în continuare neconcordanțele constatate cu privire la utilizarea Unității de Arși Grav și va sesiza organele de cercetare penală dacă va avea indicii privind existența unor declarații false din partea reprezentanților Spitalului Clinic de Urgență Floreasca”.

În documentele prezentate astăzi de Corpul de Control al Guvernului, primite de la Spitalul Floreasca, se arată că „blocul operator complet dotat este funcțional și a fost utilizat pentru intervenții efectuate pacienților arși grav (2-3 intervenții/zi)„.

În aceleași documente se mai arată că în etapa a doua de îngrijire s-au efectuat „concomitent și 78 de operații în blocul operator din unitatea pentru îngrijirea arșilor gravi, astfel: 67 de operații pentru pacienții Colectiv, 11 operații pentru pacienții arși și proveniți din alte evenimente”.

„Menționăm faptul că la momentul evenimentului Colectiv Unitatea de îngrijire a arșilor gravi era complet dotată și funcțională, atât la nivelul saloanelor, sălii de pansamente, sterilizării proprii și a blocului operator”, se mai arată în documentul trimis de Floreasca la Guvern.

Oficialii de la Floreasca mai susțin în document că în prima etapă, confruntându-se cu un aflux mare de răniți – 52 la număr, activitatea chirurgicală s-a desfășurat în Blocul Operator de Urgență al Spitalului, unde au fost alocate 4 săli de operație și unde s-au făcut în total 129 de operații.

„În etapa a doua s-au efectuat concomitent și 78 de operații în Blocul Operator din Unitatea pentru îngrijirea arșilor gravi, astfel: 67 de operații pentru pacienții Colectiv (…); 11 operații pentru pacienții arși internați și proveniți din alte evenimente”, mai arată documentul, semnat de managerul Spitalului Floreasca, profesor doctor Radu Alexandru Macovei.

„Referitor la nenumăratele speculații din mass-media, interpelările din Parlamentul României – privind beneficiile pe care le-ar fi putut avea pacienții rezultați din incendiul de la Clubul Colectiv, prin utilizarea barocamerei, de tipul – ‘plasarea pacienților cu arsuri grave în capsule hiperbarice, care grăbesc cicatrizarea rănilor prin aplicare de oxigen pur’, menționăm faptul că toți pacienții gravi proveniți din acest incident au necesitat din primele momente intubație oro-traheală și ventilație asistată, ulterior traheostomie și ventilație asistată mecanic, dializă renală monitorizare și terapie permanentă, deci dependența de conectarea la multiple echipamente medicale (ventilator mecanic, aparat de dializă, perfuzomate, injectomate, sisteme de monitorizare, etc). În aceste condiții nu puteau beneficia de utilizarea barocamerei, de nenumărate ori simpla mobilizare a pacienților, pentru deplasarea zilnică la blocul operator sau pentru examen tomografic ducea la perturbarea stării de stabilitate relativă în care se aflau datorită gravității patologiei”,mai arată oficialii Spitalului, în documentul trimis la Guvern.

În document se mai arată că în acest moment Clinica de Arși are ocupate doar 24 dintre cele 30 de posturi aflate în schemă pentru personal mediu și auxiliar și că de la momentul finalizării concursului de încadrare pe posturi, la 30 noiembrie 2015, era nevoie de 3-4 luni de specializare pentru ca aceștia să poată activa în cadrul Clinicii. Oficialii de la Floreasca mai arată că o mare parte din personalul angajat anterior acestui moment își dăduse demisia, pentru că munca era prea compexă, iar salariul prea mic.

Reacția lui Lascăr: s-au făcut operații

Unitatea de Arși a Spitalului Florească este funcțională și s-au făcut zeci de operații acolo, iar registrele spitalului pot dovedi asta, a declarat, joi, profesorul Ioan Lascăr șeful Secției de Chirurgie Plastică a spitalului, pentru Mediafax.

„Unitatea de Arși este funcțională, s-au făcut acolo aproape o sută de operații. Unitatea a devenit operațională la puțin timp după Colecitv, au fost operați vreo 70 de tineri din Colectiv” a declarat profesul Ioan Lascăr pentru Mediafax.

Totodată acesta a spus că numărul operațiilor realizate în Unitatea de Arși poate fi verificat, dovada intervențiilor fiind notată în registrele spitalului.

„Operațiile nu s-au făcut pe ascuns, există niște registre, unde a fost trecută fiecare intervenție, aceste date pot fi verificate foarte ușor”, a mai spus Lascăr.

De asemenea, șeful Secției de Chirurgie Plastică a spus referitor la declarația reprezentantului Corpului de Control al Guvernului, de miercuri, potrivit căreia „din luna ianuarie și până în prezent, la Secția de Arși de la Floreasca, nu s-au făcut niciun fel de intervenții medicale”, că în Unitatea de Arși s-au făcut operații ori de câte ori a apărut un caz.

Mai mult, Ioan Lascăr a declarat că reprezentanții Corpului de Control au stat de vorbă cu membrii spitalului și că așteaptă ca rezultatul verificărilor să lămurească problema.

Managerul a fost demis

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Ministerul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat, miercuri, că Secția Arși de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală va fi funcțională până la sfârșitul acestei luni, susținând că acest lucru i-a fost transmis de către reprezentanții unității medicale.

Informația vine după ce pe 21 aprilie ministrul l-a demis pe managerul spitalului Floreasca, Nicușor Louchi, pe motiv că Secția de Arși nu era funcțională în întregime deși trecuse termenul de trei luni acordat ca ultimatum.

Secția de Arși de la Floreasca a fost dotată încă din anul 2013, însă abia doi ani mai târziu, în aprilie 2015, s-au eliberat avizele de funcționare. Ulterior a fost pusă problema specializării personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile au fost alocate de Ministerul Sănătății și de Primăria Sectorului 1.

Clinica de la Spitalul Floreasca are șase saloane cu aparatură specială unică în România, unde ar putea fi tratați simultan șase pacienți cu arsuri grave.

O anchetă realizată de RISE Project a arătat că firma care s-a ocupat de utilarea unității de chirurgie plastică este compania Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei. Ancheta RISE mai arată că Gemedica a fost singura firmă care s-a înscris la licitație.

„Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord-cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei)”, se arată în ancheta RISE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii