CNA se întâlnește cu reprezentanții Antena 1 și Antena 3, după ce posturile TV au fost somate să evacueze sediul

CNA se întâlnește cu reprezentanții Antena 1 și Antena 3, după ce posturile TV au fost somate să evacueze sediul
Publicat: 16/02/2016, 12:43

Decizia CNA a fost luată după ce, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că sediile Antena 1 și Antena 3 trebuie eliberate în cinci zile, respectiv până la sfârșitul acestei săptămâni, inspectorii ANAF prezentându-le reprezentanților acestor televiziuni notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentința penală din 2013, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a ridicat problema situației televiziunilor din trustul Intact, la începutul ședinței CNA de marți, considerând că ar trebui purtată o discuție între membrii Consiliului și reprezentanții acestor posturi în legătura cu situația trustului și a sediilor de birouri.

„Ar trebui să discutăm cu Antena Group și ANAF să vedem despre ce e vorba (…) dacă au de unde să emită (…) să avem ambele poziții (…) să aflăm ce facem noi în această situație (…) O decizie a instanței trebuie respectată întocmai”, a spus Gabriel Tufeanu.

Vicepreședintele CNA, Răsvan Popescu, a întărit propunerea, explicând faptul că, în această situație, Consiliul trebuie să analizeze un eventual dosar de autorizare al unui nou studio, în cazul în care va fi depus unul. Potrivit legislației audiovizualului, pentru ca Antena 1 și Antena 3 să poată emite dintr-un alt studio, acesta trebuie să fie autorizat de către Consiliu.

Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat a spus despre grupul Intact că este „cel mai important trust din România”, precizând că o eventuală întrerupere a emisiei televiziunilor sale lezează dreptul publicului. „Nu avem timp din punct de vedere birocratic”, a spus Gubernat, referindu-se la un dosar de autorizare al unui nou studio, inspecția CNA prealabilă autorizării etc.

Prezentă la ședința CNA de marți, Norina Ionescu, avocata grupului Intact, a apreciat ideea acestei discuții. Totodată, aceasta a luat legătura cu reprezentanții trustului și a informat CNA că la ședința de joi a Consiliului vor fi prezenți „reprezentanții managementului de top ai Antena Group, pentru discuții”.

Astfel, membrii CNA prezenți la ședința de marți (Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu) au stabilit să se întâlnească, joi, cu reprezentanții Antenelor.

În schimb, un alt membru al CNA, Valentin Jucan, care nu este prezent la ședința de marți a Consiliului, a declarat, luni seară, că Antena 3 dezinformează și face „șantaj public” prin modul în care prezintă decizia ANAF, care a notificat faptul că sediile Antena 1 și Antena 3 trebuie eliberate în 5 zile.

„Ceea ce face acum Antena 3 se numește dezinformare și șantaj public. De ce? Fiindcă Antena 3 știa din august 2014, data hotărârii judecătorești rămasă definitivă, faptul că trebuie să își găsească alt sediu. Au sperat că vor fi ținuți în brațe”, a spus Valentin Jucan, într-un mesaj publicat luni seară, pe contul său de pe rețeaua de socializare Facebook.

Valentin Jucan a precizat că va sesiza plenul CNA în privința programului difuzat, luni, de Antena 3, referitor la notificarea ANAF.

Sediile posturilor de televiziune Antena 1 și Antena 3 trebuie eliberate în cinci zile, respectiv până la sfârșitul acestei săptămâni, inspectorii ANAF prezentându-le notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentința penală din 2013, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor.

„Direcția generală regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătorești, a notificat astăzi (luni – n.r.), 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate”, se arată într-un comunicat, de luni, al ANAF.

Directorul Antena 3, Mihai Gâdea, a anunțat, luni, în emisiunea „100 de Minute” că inspectorii ANAF le-au transmis că, în cel mult cinci zile, clădirile în care funcționează postul de televiziune vor fi evacuate.

„Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală. Termenul pe care îl au la dispoziție persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, așa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare”, se mai arată în comunicatul ANAF.

În august 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare, și pe Corneliu Popa, fost director al Agenției Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

Instanța a dispus și confiscarea mai multor imobile apaținând inculpaților, printre care sediile posturilor de televiziune Antena și cel al grupului de firme Grivco, prejudiciul total fiind de circa 60 de milioane de euro. Ministerul Finanțelor Publice are calitatea de proprietar al acestor bunuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...