CNA vrea să limiteze difuzarea la TV a imaginilor cu Gigi Becali și cu alți deținuți

CNA vrea să limiteze difuzarea la TV a imaginilor cu Gigi Becali și cu alți deținuți
Publicat: 04/02/2014, 14:42
Actualizat: 04/02/2014, 14:44

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) vrea să interzică difuzarea la TV a imaginilor și a înregistrărilor cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepția situațiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a adoptat, în ședința de marți, un articol dintr-un proiect de modificare și completare a Codului de reglementare a conținutului audiovizual.

„(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepția situațiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. (3) Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil. (4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense și nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanțe judecătorești”, se spune în articolul nou propus să fie introdus în Codul audiovizualului.

În fapt, acest articol propus a fi introdus în legislația audiovizualului modifică întregul articol 42 din Codul audiovizual, care este în vigoare și care prevede că: „(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, fără acordul acestora, având în vedere că orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. (2) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense și nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanțe judecătorești”.

Noul articol din acest proiect de modificare și completare a Codului audiovizual a fost adoptat cu șase voturi „pentru” (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Cristina Trepcea).

Inițial, Cristina Trepcea a susținut o altă variantă de modificare a articolului, propusă de membrul CNA Narcisa Iorga și care a întrunit numărul minim necesar de voturi, șase (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Cristina Trepcea și Radu Călin Cristea), însă, ulterior, Trepcea și-a retras votul, după ce a ascultat o explicație a șefului Serviciului Juridic al CNA, Dumitru Ciobanu. Acest lucru a nemulțumit-o pe Narcisa Iorga, care a spus că membrii CNA nu pot să își retragă un vot, după ce au votat într-un anumit sens.

„Pe mine mă interesează să nu existe interdicția ca în închisori să se filmeze lucruri extraordinare din punctul de vedere al interesul publicului”, a spus Cristina Trepcea. Ea a precizat că s-au mai întâmplat cazuri în CNA când membri ai Consiliului și-au retras un vot.

Varianta votată de Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos și Radu Călin Cristea și, inițial, de Cristina Trepcea spunea: „(1) „Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate. (3)Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil”.

În fapt, modificarea actualului articol 42 din Codul audiovizualului a pornit de la nemulțumirea membrului CNA Christian Mititelu privind faptul că unele televiziuni difuzează în mod repetat imagini și înregistrări care prezintă modul în care Gigi Becali își petrece timpul în închisoare.

Răsvan Popescu a susținut că este bine ca în textul noului articol să apară menționat expres posibilitatea ca imagini din penitenciare să poată fi difuzate în condițiile unui interes public justificat.

„Chiar dacă în practica noastră, acolo unde am considerat că există un interes public justificat, nu am intervenit, cred că e mai bine ca această prevedere să existe în mod explicit (…) Cred că cel mai importantă este introducerea acestei posibilități de difuzare în condițiile unui interes public justificat, chiar și cu acordul persoanei”, a spus Răsvan Popescu.

Narcisa Iorga și Valentin Jucan au susținut că articolul 42 din Codul audiovizualului în forma actuală este suficient de cuprinzător, însă el trebuie aplicat de CNA.

„Eu cred că, chiar și în cazul condamnaților, trebuie să introducem acordul acestora. Deschidem o portiță care nu știu ce va fi. Probabil, dacă modificăm și permitem difuzarea imaginilor cu cei condamnați fără acordul acestora, probabil vom vedea ore în șir ce face Năstase sau Fenechiu în penitenciar, pentru că este interes public”, a spus și Lorand Turos.

Narcisa Iorga a spus că, dacă nu se face precizarea „este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora”, televiziunile se vor prevala de interesul public și vor difuza în continuare imagini cu persoane arestate. „Domnul Mititelu spunea că sunt foarte multe imagini din închisoare cu Becali (…) În cazul ăsta, vom vedea în continuare situații de genul ăsta, pentru că radiodifuzorii vor spune că este interes public justificat și vor fi prezentate imagini (…) Dacă nu punem «fără acordul persoanelor», vom continua să vedem astfel de imagini”, a spus Narcisa Iorga.

În schimb, Laura Georgescu, președintele CNA, a spus că fotografiile și imaginile difuzate de unele televiziuni din penitenciare au fost realizate fără respectarea normelor în vigoare. Ea a mai spus că astfel de imagini difuzate au fost făcute de o persoană privată de libertate. Totodată, Georgescu a spus că, prin modificarea articolului 42 al Codului audiovizualului, se poate stopa vânzarea de astfel de imagini către televiziuni.

„Noi interzicem difuzarea de imagini, nu cum au fost ele realizate. De cum au fost ele realizate se ocupă penitenciarul (…) Pe mine nu mă interesează cine o înregistrează și în ce condiții (…) pe mine mă interesează cine difuzează”, a spus însă Narcisa Iorga.

„(…) chiar și în celelalte situații de interes public justificat se difuzează imagini fără acord (…) Dacă un deținut beneficiază de condiții excesiv de bune, evident că nu-și va da acordul să fie difuzate imagini cu el din închisoare, pentru că nu are interesul să fie privat de aceste condiții (…) Dacă este maltratat, evident că își dă acordul”, a spus, pe de altă parte, Christian Mititelu.

„Dacă există un interes public justificat de a difuza imagini, sigur că imaginile alea trebuie repetate ca să se schimbe ceva (…) Dacă s-ar da o singură dată, foarte multă lume nici nu ar lua la cunoștință că acolo s-a petrecut un abuz”, a spus și Răsvan Popescu.

În schimb, Christian Mititelu a spus că unele televiziuni rulează continuu astfel de imagini, „pe un sfert de ecran”.

„Eu cred că este nevoie de acord. Dacă domnul Becali face ceva ciudat, face un chef, se distrează, vrem să vedem (…) Dar acolo mai sunt 20 de deținuți. Vedem imagini pe care le vedem (…) Ei nu sunt persoane publice, au viața lor acolo. De ce trebuie să apară la televizor? (…) Dacă un deținut își dă acordul, iar restul, nu? Din acest motiv este nevoie de acordul unui deținut (ca să fie difuzate imagini cu el, n.r.)”, a spus și Lorand Turos.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a întrebat care este intenția cu care CNA face această reglementare. „O să scriem în decizie că Becali n-are voie la televizior”, a spus ironic Trepcea. „Care e intenția cu care noi facem acel gest? Eu nu înțeleg ce urmărim, ce vrem să obținem (…) Să nu-l mai vede pe Becali la televizor? Cred că suntem caraghioși (…) Poate ar trebui să găsim o altă metodă (…) Nu putem să oprim imagini, reportaje cum sunt cele ce privesc reeducarea sau cine știe ce deținut care capătă nu știu ce premiu după ce a făcut nu știu ce în penitenciar”, a spus Trepcea.

Radu Călin Cristea a atras atenția că CNA încearcă să elaboreze o decizie fără a avea un punct de vedere dinspre piața media. „Acele imagini cu Gigi Becali, care a fost filmat probabil de către un coleg de detenție, ba făcându-i-se masaj, ba în timpul programului de plimbare (…) Acele imagini împotriva difuzării cărora nimeni nu a protestat au fost date cu acordul sau fără acordul lui? Din punctul de vedere al interesului public, acele imagini se justificau, pentru că dau o anumită perspectivă asupra împrejurărilor în care se află Gigi Becali în penitenciar”, a spus Cristea.

Însă, Valentin Jucan a spus că deținuții nu au aceleași drepturi ca o persoană liberă. „Înțeleg prin «interes public justificat» niște imagini dintr-un spațiu de privațiune de libertate atunci când e vorba de abuzuri (…) E de interes public că Gigi Becali citește o carte? (…) Am senzația că pregătim un articol fie pentru un om, fie că unii dintre noi au bănuiala că urmează niște valuri de arestări (…) Noi discutăm despre o presă care face abuz și care folosește credulitatea oamenilor spunând că este vorba despre interes public. România TV folosește subiectul Gigi Becali pentru rating”, a spus Jucan.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a spus că, așa cum este ilegal să vinzi un bun furat, la fel se întâmplă cu imaginile făcute ilegal în închisori și difuzate de televiziuni. „Dacă este ilegal să filmezi în pușcărie, atunci e ilegal și să difuzezi respectivele imagini”, a spus Trepcea.

„Dar, dacă noi limităm posibilitatea de a folosi imagini cu camera ascunsă din pușcărie, înseamnă că le limităm jurnaliștilor exercițiul profesiei (…) În situații excepționale, dacă vreau să obțin o înregistrare, nu o să o pot obține legal, ci doar cu camera ascunsă (…) Interesul public justificat e prezumat în orice act jurnalistic”, a atras atenția Narcisa Iorga.

După cele 30 de zile de dezbatere publică, proiectul de Decizie de modificare și completare a Codului audiovizualului va fi supus votului membrilor CNA în vederea adoptării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York