Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat că instituția sa nu s-a sesizat privind mutarea unui grup de romi din Baia Mare în spațiile Cuprom, analizând dacă este un caz de discriminare sau penal în care s-a pus în pericol viața unor persoane.
„Nu ne-am sesizat în acest moment, pentru că analizăm dacă este un caz de discriminare sau un caz penal în care s-a pus în pericol viața unor persoane. Noi apreciem că mai repede ar fi un caz penal în care s-a pus în pericol viața unor persoane decât un caz de discriminare în sens restrâns. Analizăm dacă instituția noastră are competențe sau nu”, a declarat, miercuri, președintele CNCD, aflat la o conferință privind politicile antidiscriminare organizată la Palatul Parlamentului.
Pe de altă parte, el a arătat că CNCD condamnă public ceea ce s-a întâmplat la Baia Mare.
„Desigur, condamnăm public ceea ce s-a întâmplat la Baia Mare. Este un lucru bun dacă un primar dorește să asigure locuință pentru romi. Dar dacă nu este pregătit acest proiect în detaliu și nu sunt mutați în locuințe potrivite desfășurării vieții și traiului, atunci desigur, dacă se pune în pericol viața acestora, a fost decizie care s-a pus în practică în mod prost până la urmă și a creat o dezbatere chiar la nivelul UE”, a mai spus Asztalos Csaba.
Presa a relatat că Primăria Baia Mare a organizat în seara zilei de 1 iunie o acțiune de mutare a câteva sute de romi din zona Craica în spații care au aparținut combinatului dezafectat Cuprom, unii dintre aceștia acuzându-l pe primarul Cătălin Cherecheș deoarece locuințele sociale alocate ar fi fost improvizate, iar în unele dintre acestea ar fi fost recipient cu substanțe chimice periculoase. Mai mulți copii și adulți romi au fost duși la spitalul local, reclamând stări de rău pe fondul intoxicării cu substanțe chimice.
Trei organizații nonguvernamentale – Romani CRISS, Șanse Egale și Asociația Umanitară Împreună – au transmis o scrisoare deschisă în care acuză „acțiunea inumană” a Primăriei Baia Mare.
„Acest incident, de o gravitate extrem de ridicată, care a implicat mai mulți copii nu arată decât lipsa de interes față de drepturile persoanelor de etnie romă. Lipsa unei minime amenajări a spațiului oferit ca locuință în cadrul incintei CUPROM – blocul 2 este agravată de faptul că, în camerele unde romii au fost mutați, au fost lăsate recipiente cu substanțe toxice, încălcându-se astfel și prevederile cu privire la regimul substantelor și preparatelor chimice periculoase. Încă o dată, arătăm că romii sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua, fiind puse în pericol sănătatea lor și respectarea drepturilor cetățenești”, se menționa în scrisoarea deschisă.
Documentul a fost adresat autorităților române, precum și ambasadorului SUA la București, Mark Gitenstein, ambasadorului Danemarcei, Michael Sternberg, și comisarului european Janez PotoÄnik.
Primarul Cătălin Cherecheș a mai fost acuzat de discriminare, inclusiv la nivel internațional, după ce în 2011 a construit un zid despărțitor, care izola romii dintr-un cartier de ceilalți locuitori ai orașului.
Primarul băimărean a fost amendat în această speță în noiembrie 2011 pentru discriminare și segregare cu 6.000 lei de către CNCD, însă în februarie 2012 Curtea de Apel din Cluj l-a absolvit pe Cherecheș, fiind considerată nelegitimă hotărârea CNCD.