Coadă de peste 200 de mașini în Vama Albița după introducerea unor noi reguli

Coadă de peste 200 de mașini în Vama Albița după introducerea unor noi reguli
Publicat: 15/11/2013, 19:07
Actualizat: 06/02/2016, 07:14

Peste 200 de mașini așteaptă la rând de mai multe ore, vineri seară, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița, pe sensul de intrare în țară, după ce Autoritatea Națională Vamală a introdus reguli noi pentru cei care intră în România dinspre Republica Moldova, coada intinzându-se pe sute de metri.

Introducerea unor noi reguli pentru cei care tranzitează punctele de trecere a frontierei spre România din țările care nu sunt în spațiul Uniunii Europene a creat un adevărat haos în Vama Albița, cea mai importantă de pe granița de est a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 200 de mașini sunt la rând de ore întregi în așteptarea șoferilor și a pasagerilor de a intra în România, în condițiile în care toți cei care tranzitează Vama Albița sunt obligați să completeze un formular nou, în care trebuie să menționeze toate bunurile din bagaje introduse în țară.

În pofida aglomerației, doar doi vameși sunt responsabili cu introducerea datelor din formular în calculatoarele conectate la baza națională a Autorității Naționale Vamale.

„Este o bătaie de joc cum nu vă puteți imagina. Am înaintat cinci metri în trei ore, în condițiile în care sunt câte trei mașini pe rând, iar coada a ajuns până pe podul de peste Prut. Trebuie să trecem în acel formular dacă avem un buchet de flori, un pliculeț de cinci grame de zahăr, un kilogram de fasole și așa mai departe. Cred că, în sfârșit, s-a terminat cu evaziunea fiscală din România. În ritmul în care se merge, pot să spun că aș fi norocos dacă trec granița mâine dimineață”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX Cătălin Popa, oficial al echipei de fotbal FC Vaslui.

Reprezentanții Direcției Regionale Vamale Iași nu au putut preciza când se va sfârși aglomerația din Vama Albița, susținând că lucrurile vor merge mai greu în această perioadă, până când se va constitui o bază de date.

„Toți pasagerii care intră în România sunt introduși într-o bază de date cu conținutul bagajelor pentru a se putea monitoriza mai bine produsele care se vând pe piața neagră. Când vor trece a doua oară prin vamă, lucrurile se vor simplifica. De aceea, pot să vă spun că ceea ce se întâmplă acum în Vama Albița este o chestiune de moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale Vamale Iași, Liana Vasiliu.

Potrivit acesteia, copiii, gravidele și persoanele cu diverse afecțiuni medicale vor avea prioritate la tranzitarea punctului de trecere a frontierei.

Potrivit unui ordin al președintelui ANAF care a intrat în vigoare vineri și care prevede că pot fi aduse două pachete de țigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr, o persoană poate introduce în țară, din afara UE, țigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână.

Mãsurile sunt incluse într-un ordin al președintelui ANAF, cu circuit intern, privind aprobarea instrucțiunilor referitoare la anumite categorii de bunuri care pot fi introduse în țară de călători în bagajele personale, și au dus la o perioadă mai mare de așteptare la controlul vamal, întrucât presupun completarea unei declarații.

La frontierele externe ale comunității europene (Serbia, Ucraina și Republica Moldova) se vor aplica instrucțiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori și plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâțe, fructe și legume proaspete.

Astfel, începând de vineri o persoană poate introduce, o singură dată la șapte zile, cel mult două pachete de țigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr și 15 kilograme de făină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?