COD PORTOCALIU DE INUNDAȚII. Hidrologii au prelungit avertizarea. Zeci de case și sute de hectare inundate. Apele Române: mai multe râuri, peste cotele de pericol

COD PORTOCALIU DE INUNDAȚII. Hidrologii au prelungit avertizarea. Zeci de case și sute de hectare inundate. Apele Române: mai multe râuri, peste cotele de pericol
Publicat: 07/03/2014, 15:20
Actualizat: 13/02/2019, 18:53

Olt: Aproximativ 40 de gospodării mai sunt inundate, oamenii evacuați au revenit la casele lor

Aproximativ 40 de gospodării și peste 700 de hectare de teren arabil din județul Olt mai sunt inundate, vineri, în urma ploilor abundente, oamenii evacuați revenind la locuințele lor, după ce apele s-au mai retras, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit ultimei situații prezentate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, vineri, în comuna Șerbănești mai sunt inundate, după revărsarea pârâului Dorofei, 22 de curți, grădini și anexe, 300 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de pășuni și 10 hectare de pădure. De asemenea, au fost avariate un pod, șase podețe și 1,4 kilometri de drum comunal.

În comuna Movileni mai sunt acoperite de ape 10 de hectare de teren arabil, 40 de hectare de pășuni, iar 10 podețe și două poduri au fost avariate.

Totodată, trei hectare de teren arabil din șapte gospodării din comuna Brebeni sunt în continuare inundate după revărsarea pârâului Dîrjov.

În localitățile Valea Mare și Pleșoiu sunt inundate 30, respectiv 50 de hectare de teren arabil.

Și în comuna Bobicești, opt anexe gospodărești, 265 de hectare de teren arabil și 150 de hectare de pășuni sunt acoperite de ape, în urma scurgerilor de pe versanți și a revărsării unui pârâu.

În comuna Ipotești, traficul pe DJ 546 D Ipotești-Coteana este restricționat din cauza fisurării a două poduri.

De asemenea, în comuna Crâmpoia sunt inundate șapte anexe gospodărești, iar în comunele Verguleasa și Corbu, un podeț este avariat și cinci punți pietonale sunt parțial avariate.

În cursul zilei de vineri, oamenii care au fost evacuați din case de autorități în urma inundațiilor au revenit în locuințe.


Apele Române: Dig neterminat, rupt în Dolj, mai multe râuri, peste cotele de pericol

Digul de pe malul drept al pârâului Teslui s-a rupt în timpul nopții, precum și vineri dimineață, în dreptul unor localități din Dolj, în timp ce mai multe râuri din Dolj și Teleorman se situează peste cotele de pericol, informează Administrația Națională „Apele Române” (ANAR).

În cursul nopții, digul de pe malul drept al pârâului Teslui s-a rupt în satul Viișoara din comuna Drăgotești, județul Dolj, apa punând în pericol gospodăriile.

Echipele ANAR au executat un dig din 1.000 de saci umpluți cu nisip pentru protejarea caselor în zona de deversare a apei. În cursul dimineții, în urma constatărilor din teren asupra digului, a fost izolată breșa creată. La ora 7.00 digul a cedat din nou sub presiunea apei din incintă iar în prezent apa din incintă se scurge spre râu.

De asemenea, în cursul dimineții, tot din cauza apelor acumulate din scurgeri de pe versanți, în spatele digului, s-a format o breșă în dreptul comunei Robănești, sat Bojoiu, apele scurgându-se în acest moment către pârâul Teslui. Echipele Apelor Române intervin pentru stabilizarea breșei și asigurarea scurgerii de pe terenurile inundate. În zonă nu există pericol sa fie inundate case și gospodării, întrucât acestea sunt situate la o distanță de 40 de metri de dig într-o zonă mai înaltă cu 3 – 4 metri față de apă.

Situația în zonă este permanent monitorizată, iar în prezent nivelul apei este în scădere.

Lucrarea hidrotehnică din zonă cuprinde localitățile Mischi, Ghercești, Pielești, Drăgotești, Viișoara-Teslui, Preajba, Robănești. În ultimele trei – Viișoara-Teslui (zona afectată), Preajba și Robănești – digul nu este finalizat.

ANAR avertizează populația să evite trecerile cu vehicule direct prin râuri, iar persoanele surprinse de ploi torențiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinse de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcționalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. De asemenea, autoritățile trebuie să intervină în special în zona podurilor și a podețelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetație și plutitori, care ar putea obtura secțiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autoritățile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanență la sedii.

În prezent, se situează peste cotele de pericol râurile la stațiile hidrometrice: Raznic – Breasta (550+5), jud. Dolj, Teleorman – Tătărăști, jud. Teleorman, ambele pe sector îndiguit. Nivelurile sunt la valorile maxime, urmând să fie în scădere (sub cotele de pericol) în următorele ore.

Totodată, se situează peste cotele de inundație râurile la stațiile hidrometrice: Terpezița – Gabru, jud. Dolj, Beica – Pleșoiu, jud.Olt, Desnățui – Drăgoaia, jud. Dolj, și Călugărei, jud. Dolj, Vedea – Buzești, jud. Olt, Dâmbovnic – Slobozia, jud. Argeș, și peste cotele de atenție: Jiu – Răcari, jud. Dolj, și Podari, jud. Dolj, Jilțu – Turceni, jud. Gorj, Pesceana – Sutești, jud.Olt, Coșuștea – Corcova (250+34), jud. Mehedinți, Teslui, jud. Olt, Teslui – Pielești, jud. Olt, și Reșca, jud. Olt, Orlea – Celei, jud. Gorj, Pustina – Strehaia, jud. Mehedinți, Valea Câinelui – Vârtoapele (200+65), jud. Teleorman, Cotmeana – Ciobani, jud. Argeș


Dâmbovița:Mai multe gospodării au fost inundate, iar zece fântâni au fost colmatate, în urma ploilor

Mai multe gospodării din comuna dâmbovițeană Răscăieți au fost inundate, vineri, iar zece fântâni au fost colmatate după ce două pâraie și-au ieșit din matcă, oamenii primind apă potabilă adusă cu cisterna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pâraiele Holboca și Jirnov, care traversează comuna dâmbovițeană Răscăieți, au ieșit din matcă, în urma ploilor din ultimele zile și au inundat 16 gospodării din satul Vultureanca, anunță Prefectura Dâmbovița.

În urma inundațiilor, zece fântâni au fost colmatate, familiile afectate primind apă potabilă cu cisterna. În plus, Crucea Roșie Dâmbovița a anunțat că va distribui în zonă apă plată și apă minerală.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița vor interveni pentru decolmatarea fântânilor în momentul în care apele se vor retrage, după care puțurile vor fi dezinfectate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița.

Prefectura Dâmbovița precizează că vineri apele celor două pâraie revărsate sunt în retragere.


Cod portocaliu de inundații pe patru râuri din Dolj, Teleorman și Giurgiu, până vineri seara

Hidrologii au prelungit, până vineri seara, codul portocaliu de inundații pe râurile Desnățui și Raznic, din județul Dolj, și au instituit aceeași avertizare pentru râurile Teleorman și Neajlov.

Potrivit avertizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, codul portocaliu de inundații a fost prelungit, până sâmbătă la ora 18.00, pe râurile Desnățui (județul Dolj) și Raznic (afluent al Jiului – județul Dolj).

De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru râul Teleorman, pe sectorul aval Tătărăști – Olteni (județul Teleorman), care a intrat în vigoare vineri, de la ora 10.00, precum și pentru râul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Călugăreni (județul Giurgiu), care va fi valabilă de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, la ora 18.00.

Hidrologii au menținut până vineri, la ora 18.00, și codul galben emis pentru râurile Drincea (județul Mehedinți), Jiu – sector aval Filiași (județul Dolj), Motru și unii afluenți din bazinul inferior al Jiului (județele Mehedinți, Gorj și Dolj), pe Olteț, aval Oteteliș (județele Vâlcea și Olt) și pe unii afluenți ai Oltului inferior (județul Olt), pe râurile din bazinul Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), pe Călmățui (județul Teleorman) și pe Neajlov – amonte Vadu Lat (județele Argeș și Dâmbovița).

O avertizare cod galben a fost instituită și pe râul Olt – aval de Drăgănești (județul Olt), valabilă de vineri, ora 12.00, până sâmbătă, la ora 18.00.

Avertizarea cod portocaliu emisă anterior pe râurile Terpezița (județul Dolj), Teslui și Beica (județul Olt) a fost ridicată vineri, la ora 10.00.


COD PORTOCALIU. Pompierii militari și voluntari din Olt rămân în alertă, în noaptea de joi spre vineri, în localitățile amenințate de revărsarea apelor din zonele aflate sub cod portocaliu de inundații, în condițiile în care numărul caselor, gospodăriilor, drumurilor și terenurilor afectate a crescut.

COD PORTOCALIU. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, la ora 20:30, în comuna Șerbănești, pârâul Dorofei inundase 20 de case, 120 de curți și grădini, 350 de hectare de teren arabil și pășuni, zece hectare de pădure, o jumătate de kilometru de drum județean și doi kilometri de drum comunal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

COD PORTOCALIU.În comuna Movileni, pârâul Dorofei a inundat zece case, 60 de curți și grădini, 150 de hectare de teren arabil și pășuni, două poduri, zece podețe și o bucată de drum județean.

COD PORTOCALIU.De asemenea, 30 de persoane și-au părăsit locuințele și s-au cazat la rude și vecini, iar alte șase persoane au fost cazate în spațiile organizate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

COD PORTOCALIU.În comuna Schitu, pârâul Iminog a inundat 75 de curți și grădini, 120 de hectare de teren arabil, un kilometru și jumătate de drum județean, o persoană fiind evacuată și cazată în spațiile organizate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

COD PORTOCALIU.În orașul Scornicești, din cauza scurgerilor de apă de pe versanți, șapte curți și grădini au fost inundate, în timp ce în comuna Brebeni, revărsarea pârâului Dîrjov a inundat trei hectare de teren arabil din șapte gospodării. În comuna Perieți a fost distrusă o punte către trei gospodării, însă la acestea se poate ajunge pe un traseu ocolitor.

COD PORTOCALIU.„Echipele specializate ale ISU Olt au intervenit, cu un autocamion și o motopompă, în orașul Scornicești, satul Mărgineni, pentru evacuarea apei din zona afectată. La ora actuală, 18 pompieri de la Detașamentul Slatina și 20 de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Movileni intervin pentru monitorizarea situației din localitate și consolidarea digurilor construite. De asemenea, nouă pompieri de la Detașamentul Caracal intervin în localitățile Șerbănești și Crâmpoia, pentru monitorizarea situației din zonă și pentru a interveni, dacă situația o va impune”, se arată într-un comunicat al ISU Olt.

COD PORTOCALIU. Începând cu ora 18.00, pentru următoarele 24 de ore, a fost instituit cod portocaliu pe râurile Teslui și Beica, din județul Olt. Potrivit autorităților locale, pârâul Doroftei care a ieșit din matcă în urma ploilor din ultimele zile este secat, în mare parte, aproximativ 11 luni din an.


Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare hidrologică, valabilă de joi, ora 12.00, până vineri, ora 18.00, în bazinele Drincea, Desnățui, Jiu mijlociu și inferior, Olt inferior, Vedea, Călmățui, Neajlov, unde ar putea fi depășite cotele de atenție.

Potrivit avertizării, se instituie cod galben, începând de joi, ora 21.00, pe râurile din bazinele Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), Călmățui (județul Teleorman) și Neajlov (județele Dâmbovița și Giurgiu).

De asemenea, codului galben emis anterior pe râurile Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (județul Dolj), Jiu – sector Filiași-Podari (județul Dolj) și pe unii afluenți din bazinul mijlociu și inferior (județele Mehedinți, Gorj și Dolj), pe Olteț (județele Gorj și Vâlcea) și pe unii afluenți ai Oltului inferior (județele Olt și Vâlcea) a fost menținut până vineri, la ora 18.00. Aceste râuri sunt de marți sub avertizare cod galben de inundații.

Creșteri de debite și niveluri se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri, precum și pe cursurile de apă necadastrate, a precizat INHGA.

Administrația Națională „Apele Române” a atenționat autoritățile locale din județele avertizate să fie pregătite să intervină, în special în zona podurilor și podețelor, și să îndepărteze materialele lemnoase și vegetația care ar putea bloca secțiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autoritățile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanență la sedii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...