Codruța Kovesi urmează să-i prelungească delegarea lui Morar la șefia DNA, în lipsa unei propuneri din partea Ministrului Justiției

Codruța Kovesi urmează să-i prelungească delegarea lui Morar la șefia DNA, în lipsa unei propuneri din partea Ministrului Justiției
Publicat: 02/08/2012, 17:36
Actualizat: 01/02/2019, 03:17

Procurorul general al României, Codruța Kovesi, urmează să-i prelungească cu încă șase luni delegarea în funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Daniel Morar, întrucât mandatul acestuia expiră în 12 august, iar ministrul Justiției, Titus Corlățean, nu a făcut nicio propunere.

Potrivit procedurii, Morar și-a înaintat, joi, consimțământul de a rămâne în poziția de șef al DNA pân- la desemnare unui succesor, iar procurorul general urmează să decidă prelungirea delegării acestuia, având în vedere că ministrul Justiției nu a făcut încă vreo propunere, susțin surse judiciare.

În 18 iulie, Codruța Kovesi afirma că îl va delega pe Daniel Morar pe funcția de procuror șef al DNA, dacă „nu apare niciun fel de propunere sau nu e numită altă persoană”.

Ministrul Justiției, Titus Corlățean, declara, în 19 iulie, că numirea procurorului șef al DNA trebuie făcută într-o perioadă de calm, de pace, vremurile sunt „prea fierbinți”, iar orice propunere avansată acum va produce scandal, va fi contestată.

„Nu am dorit să fac propuneri pentru o poziție importantă. Nu doresc să amestec justiția cu turbulențele politice. Trebuie să avem un climat de pace atunci când discutăm (propunerea de numire -n.r.). Orice vom face va fi scandal, va fi contestat”, a susținut Titus Corlățean, adăugând că instituția DNA contează, iar cine va fi numit trebuie să răspundă criteriilor legale.

În 12 august, delegarea pentru șase luni a lui Daniel Morar la conducerea DNA expiră, însă, potrivit legii, aceasta poate fi prelungită.

Pe de altă parte, Codruța Kovesi a punctat faptul că sunt și alte funcții vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, pentru care nu a făcut propuneri de numiri, apreciind că viitorul procuror general al României trebuie „să-și facă echipa, să-și aleagă oamenii”, întrucât este extrem de importantă colaborarea.

Mandatul Codruței Kovesi – care a deținut două mandate succesive de trei ani ca procuror general al României – expiră în 2 octombrie.

Kovesi a arătat că este vacant postul de prim-adjunct al procurorului general, adică a doua pozițiee după cea de șef al Ministerului Public.

De asemenea, sunt vacante funcțiile de adjuncți ai procurorului șef al DNA, de șef de Secție Urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și alte poziții de șefi.

Ministrul Justiției este cel care face propuneri pentru funcțiile de procuror general, procuror șef al DNA, pentru adjuncți ai acestora, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmând a-și da avizul, după care președintele țării este cel care face numirile.

Raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dat publicității miercuri la Bruxelles, notează că „viitoarele numiri în funcție a noului procuror general și a procurorului șef al DNA vor fi indicatori esențiali privind caracterul durabil al reformei”.

„Viitoarele numiri în posturile de procuror general, procuror șef al DNA și în alte posturi importante în cadrul parchetelor reprezintă o oportunitate de a demonstra că factorii de decizie politici și din sistemul judiciar sprijină pe deplin instrumentarea strictă și independentă a cazurilor de corupție. Acest lucru impune un proces transparent și obiectiv de numire în funcție, conform cadrului legal existent, prin organizarea unui concurs deschis cu criterii clare, care să vizeze cei mai buni candidați posibili pentru aceste funcții de conducere”, recomandă CE.

Ministrul Justiției, Titus Corlățean, i-a invitat oficial, în 18 iulie, pe toți procurorii care îndeplinesc criteriile pentru a ocupa postul de procuror general și șef al DNA să își depună candidatura în acest sens la minister, adăugând că au fost „presiuni și atacuri” pentru a avansa propuneri dorite de Traian Băsescu. „Lansez în mod public această invitație pentru ca toți procurorii, răspunzând acestor criterii și exigențe înalte, să prezinte la Ministerul Justiției candidatura și proiectul de management profesional care să poată fi evaluate de ministrul Justiției înainte de a lua o decizie privind nominalizarea. Au existat în aceste săptămâni, există și cu siguranță vor mai exista foarte multe atacuri, presiuni, provocări și manipulări care să mă forțeze să fac propunerile dorite de Traian Băsescu. Reafirm că voi respecta criteriile și procedura legală”, a spus Corlățean, la sediul Guvernului.

Potrivit demnitarului, viitorii candidați trebuie să îndeplinească criteriile de integritate, independență și profesionalism și să prezinte și un proiect de management profesional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă