CODUL ROȘU de inundații, extins în Ialomița și Prahova. Autoritățile iau în calcul evacuarea parțială a apei din barajul de la Paltinu. UPDATE

CODUL ROȘU de inundații, extins în Ialomița și Prahova. Autoritățile iau în calcul evacuarea parțială a apei din barajul de la Paltinu. UPDATE

Codul roșu de inundații instituit pe mai multe sectoarea ale unor râuri din Teleroman și Olt a fost extins pentru localități din Ialomița și Prahova, informează Administrația Națională „Apele Române”

Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea a instituit cod roșu local, până luni, la ora 12.00, pe Râul Câinelui, sectorul amonte SH Vârtoapele – confluența cu râul Vedea, județul Teleorman, pentru următoarele comune: Siliștea Gumești, Ciolănești, Necșești, Vârtoape, Călinești și Mavrodin.

De asemenea, râul Vedea sectorul SH Buzești – SH Văleni, județul Olt, se menține sun cod roșu, mai ales ca zona nu este apărată de lucrări de îndiguire.

UPDATE 20:30 Zeci de ofițeri și subofițeri de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență Prahova și Ialomița se află, duminică, pe teren, în zonele cu risc de inundații, ridicând preventiv diguri și sprijinind autoritățile locale, cele două județe fiind sub avertizarea de cod roșu de inundații.

Două autospeciale de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova cu 15 subofițeri, se află, duminică, pe teren, fiind la dispoziția autorităților locale din comuna Râfov, în condițiile în care în această zonă există riscul ca mii de gospodării să fie inundate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unei informări a ISU Prahova, dacă apele râului Teleajen continuă să se umfle, peste 5.250 de gospodării ar putea fi inundate în localitățile Gherghița, Drăgănești, Olari și Râfov, numărul total al persoanelor afectate de inundații putând ajunge la peste 14.400

UPDATE 16:00 Autoritățile iau în calcul evacuarea parțială a apei din barajul de la Paltinu

Autoritățile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parțiale a unei cantități de apă din barajul de la Paltinu întrucât gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maximă în urma ploilor, în această situație populația urmând să fie prevenită despre o eventuală viitură.

Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, sâmbătă, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la sută, o parte din apa acumulată în baraj fiind folosită pentru producerea de energie electrică, însă autoritățile nu exclud posibilitatea ca barajul să fie parțial golit, situație în care este posibilă producerea unor viituri pe Valea Doftanei.

„În acest moment, gradul de umplere al Barajului Paltinu se apropie de 94%. Apa în exces se evacuează prin uzinare pentru producerea de energie electrică (15 mc/s). Este analizată posibilitatea deschiderii parțiale a golirii de fund, dacă va fi necesară evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s. În acest caz ISU va lua măsuri pentru prevenirea populației de pe traseul unei eventuale viituri pe valea râului Doftana”, se arată într-un comunicat dat publicității, sâmbătă, de Prefectura Prahova.

Sâmbătă, pentru județul Prahova a fost instituită o avertizate hidrologică cod roșu pentru râurile Teleajen și Prahova, sectoarele aflate sub avertizare hidrologică fiind doar parțial îndiguite.

Potrivit celui mai recent bilanț al Prefecturii Prahova, în ultimele 24 de ore ploile au provocat inundații și alunecări de teren în 12 localități din acest județ.

Una dintre cele mai afectate localități este comuna Cerașu unde, în urma unei alunecări de teren, circulația pe drumul comunal dintre satul Slon și cătunul Rudari a fost întreruptă, 75 de familii rămânând izolate timp de aproximativ șase ore.

La ora transmiterii acestei știri, drumul a fost redat circulației după ce autoritățile locale au intervenit cu un buldoexcavator în zonă.

De asemenea, 70 de curți, beciuri, subsoluri, dar și trei case au fost inundate în localitățile Câmpina, Breaza, Vălenii de Munte, Lipănești, Cornu, Valea Călugărească, Bărcănești, Puchenii Mari, Râfov și Boldești Scăieni.

Potrivit Prefecturii, la nivelul județului Prahova există mai multe regiuni considerate „posibile puncte critice”, respectiv zone în care ape precum Prahova, Teleajen, Cricovul Dulce, Cricovul Sărat s-ar putea revărsa și care sunt îndeaproape monitorizate de către autoritățile locale.


Peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă și duminică, din locuințele afectate de inundații și de alunecările de teren, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, sâmbătă și duminică, la 1.218 situații de urgență dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din județele aflate sub avertizări meteorologice.

Începând de sâmbătă și până duminică la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuințele afectate de inundații și de alunecările de teren. Totodată peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor.

Se acționează și în acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi și polițiști pentru evacuarea apei din locuințele afectate de inundații în special în județele Olt și Teleorman, precum și pentru salvarea de vieți omenești, bunuri și animale, mai informează MAI.

Totodată, din cele 1.218 intervenții, cele mai multe – 902 – au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Echipajele de pompieri au intervenit, totodată și pentru stingerea a 60 de incendii, precum și în cazul a trei alunecări de teren.

De asemenea, în perioada menționată, aeronavele Ministerului Afacerilor Interne au executat 10 misiuni umanitare. Patru dintre acestea au fost efectuate de SMURD București, echipele medicale deplasându-se cu avionul și două elicoptere la Galați, Moșești – Buzău, Craiova și Târgu Mureș (ultimele două deplasări fiind efectuate cu avionul ). Alte trei astfel de acțiuni au fost realizate de către SMURD Iași (la Șipote, Moinești și Podul Iloaiei), două misiuni de către SMURD Târgu Mureș (ambele la Sibiu) și una de către SMURD Constanța (la Tulcea).

La acestă oră sunt în desfășurare patru misiuni aeromedicale pentru transferul unor pacienți din Slatina, Bacău, Alba-Iulia și Deva, către spitale din București, Tg. Mureș sau Cluj-Napoca.

Din dispoziția viceprim-ministrului Gabriel Oprea, peste 25.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne asigură zilnic ordinea și liniștea publică pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paște.

Potrivit autorităților locale, zeci de curți și grădini din județ au fost inundate de apele revărsate ale unor pâraie, dar și de apele scurse de pe versanți, fiind de asemenea inundate drumurile comunale sau alte căi de acces, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O echipă operativă formată din specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt și din reprezentanți ai Prefecturii Olt a inventariat majoritatea zonelor unde apele au inundat terenuri și curți, autoritățile luând decizia ca în localitatea Movileni să intervină pentru a ridica mai multe diguri din saci de nisip și să limiteze astfel efectele inundațiilor.

„Avem afectate în județ 240 de curți, 11 case și zece podețe. Am acționat cu efective de la ISU, s-a intervenit prin crearea unor diguri din saci de nisip, prin motopompe pentru scoaterea apelor din curțile caselor și suntem pe teren împreună cu toată lumea pentru a ține sub control situația și a evita orice pericol”, a declarat Emanuel Oproiu, subprefect de Olt.

Pârâul Dorofei a ieșit din matcă în dreptul localității Movileni, iar apele s-au revărsat în 65 de anexe gospodărești, fiind afectate de apele revărsate zece podețe, 50 de hectare de teren arabil, o sută de hectare de pășuni și zece hectare de păduri.

De asemenea, în satul Schitu au fost inundate 25 de hectare de teren arabil, în comuna Șerbănești apele au inundat 75 de curți și grădini ale localnicilor și 650 de hectare de teren arabil, iar în comuna Valea Mare au fost inundate 75 de hectare de teren arabil.

Autoritățile au dispus asigurarea cu apă potabilă a zonelor în care fântânile publice au fost inundate și nu mai pot fi folosite de către cetățeni. În localitatea Potcoava-Icoana, apele pârâului Plapcea au inundat sute de hectare de teren arabil, ajungând și la aproximativ 20 de gospodării.

Sâmbătă noapte, ca urmare a evoluției situației hidrologice actuale și a prognozei meteorologice pentru următoarele ore, Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, a instituit cod roșu local pe râul Teleorman, județul Teleorman, pentru comunele Tătărăștii de Sus, Tătărăștii de Jos, Trivale Moșteni, Olteni și Orbeasca, și pe râul Vedea sectorul SH Buzești – SH Văleni, județul Olt, în zona localităților Icoana și Ursoaia.

Potrivit sursei citate, această din urmă zonă nu este apărată de lucrări de îndiguire, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Române pentru protecția populației și bunurilor, sub coordonarea prefectului județului Olt, Silviu Neacșu.

Ambele râuri se află la limita de tranzitare a digurilor și pot apărea probleme chiar și pe sectoarele îndiguite.

Avertizarea de cod roșu pe aceste sectoare este valabilă până duminică la ora 12.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?