Codul Rutier se modifică din nou. Noile reguli intră astăzi în vigoare

Codul Rutier se modifică din nou. Noile reguli intră astăzi în vigoare
Publicat: 14/02/2015, 08:49

Prin Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, s-a transpus legislația europeană privitoare la normele tehnice de aplicare a dispozițiilor Codului rutier referitoare la utilizarea obligatorie, în vehicule, a centurilor de siguranță și a sistemelor de fixare a copiilor în scaune.

Astfel, potrivit dispozițiilor care intră în vigoare sâmbătă, copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Fac excepție de la această regulă copiii aflați în mijloace de transport în comun sau în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. Transportul copilului în vârstă de până la trei ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului. Prin excepție, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucțiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din față destinat pasagerilor prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situația în care șoferul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului.

Fac excepție de la obligația de a fi fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranță pe timpul transportului copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceștia pot fi transportați pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului de până la trei ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Totodată, în uma modificărilor aduse, copiii de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

În mijloacele de transport în comun și în taxi, copiii de până la 3 ani pot fi transportați sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul, și trebui să ocupe alt loc decât cel din față în cazul taxiurilor. De asemenea, fac excepție copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, care pot fi transportați pe locurile din spate ale autovehiculului, sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Copiii de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din față.

Șoferii care transportă copii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță sau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancționați cu patru – cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi de 390 – 487 de lei, și trei puncte de penalizare.

Aceleași sancțiuni sunt prevăzute și pentru neasigurarea că persoanele minore poartă centură de siguranță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...