CODUL RUTIER se modifică în luna februarie. Ce reguli trebuie să respecte cei care transportă copii mai mici de trei ani

CODUL RUTIER se modifică în luna februarie. Ce reguli trebuie să respecte cei care transportă copii mai mici de trei ani
Publicat: 17/01/2015, 13:10

CODUL RUTIER. Din septembrie 2014, șoferii sunt obligați să se asigure că, pe timpul conducerii mașinii, minorii poartă centura de siguranță sau sunt transportați în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. De asemenea, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranță, informează avocatnet.ro.

Nerespectarea de către conducătorii auto a acestor dispoziții este egală cu trei puncte de penalizare. Copiii care au o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule care au sisteme de siguranță pentru șofer și pasageri numai dacă sunt fixați/ prinși cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Aceeași regulă este valabilă și pentru copiii care au peste 135 cm înălțime, dar pentru ei există și alternativa purtării centurii de siguranță, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate și adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Obligațiile privind dispozitivele de fixare nu se aplică atunci când este vorba de mașini destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Totuși, este obligatorie supravegherea copilului de către o altă persoană în afară de șofer.

De asemenea, obligația folosirii dispozitivului de fixare sau a centurii de siguranță nu se aplică dacă minorul este scutit de un medic de la purtarea sistemelor de siguranță. Copiii pot fi transportați în această situație doar pe scaunele din spate și dacă au mai puțin de trei ani, trebuie supravegheați de o altă persoană în afara de șofer.

Noile prevederi referitoare la transportul minorilor vor intra în vigoare în 30 de zile de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 6 februarie 2015.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase