Coduri PORTOCALII și GALBENE de ger și ninsori în peste jumătate de țară. Zonele în care temperaturile vor ajunge la minus 22 grade Celsius. HARTA ANM

Coduri PORTOCALII și GALBENE de ger și ninsori în peste jumătate de țară. Zonele în care temperaturile vor ajunge la minus 22 grade Celsius. HARTA ANM
Publicat: 25/02/2018, 13:18

Atenționarea cod portocaliu de ger intră în vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 și expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Aceasta vizează 29 de județe și Capitala, respectiv Suceava, Botoșani, Harghita, Neamț, Iași, Brașov, Covasna, Bacău, Vaslui, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Ilfov, Telorman, Gorj, Olt, Dolj și Mehedinți.

Meteorologii avertizează că în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Totodată, din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a mai emis, sâmbătă, și o atenționare cod galben de frig, care vizează toată țara și care intră în vigoare duminică dimineață, la ora 03.00, fiind valabilă până pe 1 martie, la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece. Din seara zilei de sâmbătă și până duminică noapte, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ.

Vântul va avea intensificări în medie cu 45-50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, de luni, de la ora 4 până marți la ora 20, în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei este vod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificările ale vântului și viscol.

În aceste zone ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 km/h, viscolind și spulberând zăpada. De asemenea, vizibilitatea va fi diminuată.

Luni, între orele 7 și 23 va fi fi cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, unde se va depune și un strat consistent de zăpadă, local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

De asemenea, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, luni, de la ora 10 până marți, la ora 14 va fi cod portocaliu de vreme rea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât