#Colectiv | Arafat îi răspunde lui Cioloș: DSU nu funcționează la comanda omului suprem / Despre ajutorul internațional pentru Colectiv: Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport- VIDEO

#Colectiv | Arafat îi răspunde lui Cioloș: DSU nu funcționează la comanda omului suprem / Despre ajutorul internațional pentru Colectiv: Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport- VIDEO
Publicat: 02/11/2019, 14:57

Șeful DSU Raed Arafat a postat, sâmbătă, pe Facebook, o filmare în care explică faptul că nu a avut filmarea cu primele momente ale intervenției de la Colectiv și că dacă ar fi avut-o atunci nu s-ar fi gândit să i-o ducă premierului din acea vreme. Replica vine după ce Dacian Cioloș, premier după demisia lui Victor Ponta, a declarat că Arafat nu i-a arătat această filmare.

„Eu am explicat foarte clar că acest film nu l-am văzut, nu l-am avut, nu aveam cum să-l ascund. Eu chiar și dacă îl vedeam, nu știam că trebuie să urc cu filmul la nivelul primului ministru. Dacă-l aveam, poate era alt parcurs al filmului respectiv din partea mea, analizam, făceam ceva, dar în nici un caz nu mă gândeam să mă duc cu el la primul ministru, pentru că erau foarte multe materiale video în perioada respectivă, care au arătat mai multe aspecte din ce se întâmplat acolo. Așa că nu l-am avut, așa că nu aveam cum să îl ascunzi sau să înșel pe cineva”, a spus Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook.

Despre modul în care funcționează Departamentul pentru Situații de Urgență, doctorul Arafat explică faptul că DSU nu funcționează „la comanda omului suprem”.

„Am văzut pe dânsul (Dacian Cioloș – n.r.) spune că un departament nu trebuie să țină de un om și sunt total de acord cu dânsul. Asta nu este intenția mea, ca un departament să țină de un om. (…) Mai mult decât atât, dânsul comentează că un astfel de departament atunci când funcționează doar sub comanda omului suprem are o problemă. Departamentul nu funcționează doar sub comanda omului suprem. Dacă lumea crede și dacă dânsul crede că eu dau comanda la tot ce mișcă și eu conduc intervențiile și coordonez intervențiile, tot ce se întâmplă în țară prin acest departament, înseamnă că lumea nu știe ce se întâmplă în țară. Sunt mii de intervenții pe zi, sunt sute de acțiuni unde sunt implicați pompierii, ambulanța”, precizează Raed Arafat.

Pe de altă parte, Raed Arafat explică și că la o intervenție de amploare, la o catastrofă, nu poate fi lăsată comanda în mâna oricui, doar pentru că știe să intervină într-o situație de urgență și are experiență în acest lucru.

„Cum se comandă o intervenție? Întotdeauna este un comandant. Recent, o hotărâre de Guvern, 557 din 2016, prevede și funcția comandantului acțiunii, care este șeful Departamentului sau persoană numită de acesta. Dar aici vorbim deja de intervenție de foarte mare amploare, de intervențiile care implică mai multe județe și de intervențiile unde este nevoie de o coordonare mai largă (…) Atenție, această Hotărâre de Guvern este emisă abia la sfârșitul anului 2016, deci după ce s-a întâmplat în Colectiv și după lecțiile învățate de acolo. Dânsul (Cioloș – n.r.) mai zice că a văzut servicii de intervenție de urgență care funcționează șnur doar pe baza protocolului pe care îl învață fiecare pe de rost și știe exact ce are de făcut fără să fie neapărat un șef care să spună fiecăruia ce să facă. Da, este posibil acest lucru să fie la o intervenție de un accident rutier, de ceva unde oamenii deja au dezvoltat o rutină, o procedură în care numai din priviri se înțeleg. Dar acest lucru nu va merge niciodată când aveți o catastrofă sau un dezastru. Ca la Armată, ca peste tot, este nevoie de cineva să conducă, este nevoie de comandă unică, este nevoie de cineva să coordoneze (…) Nu are cum să fie lăsată o intervenție la mâna fiecărui comandant de echipaj sau la fiecare echipă, să spună că «eu știu protocoalele și fac treabă de capul meu singur». Nu există acest lucru”, a mai spus șeful DSU.

Arafat precizează că nu toate problemele ajung la șeful DSU și nu el este cel care ia decizii pentru toate cazurile de urgență.

„Lumea credea din cauza unor dezinformări că doctorul Arafat trebuie să aprobe fiecare elicopter care zboară și fiecare avion care pleacă. Nu este adevărat! Sunt unele tipuri de intervenție asupra cărora eu sunt informat și sunt altele despre care nici nu trebuie să fiu informat, care sunt de rutină și care merg mai departe”, mai spus Arafat.

Despre „demiteri” sau „demisii”, Arafat a spus că nu vrea să discute, dar a afirmat că este de părere că „sunt unii care dezinformează și care dau informații greșite celor care vorbesc despre aceste aspecte”, considerând că Cioloș a fost cel dezinformat atunci când a făcut afirmațiile despre intervențiile de urgență.

Dacian Cioloș a afirmat, duminica trecută, la Brașov, că ISU a mințit Guvernul, deoarece nu a informat despre existența filmului apărut recent cu tragedia de la Colectiv. El susține că dacă vedea acest film în 2015 l-ar fi dat afară pe Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Ați văzut toată discuția reiscată în societate după prezentarea acelui film cu ce s-a întâmplat la Colectiv. Să le fie rușine celor din ISU care au mințim primul-ministru, pentru că nu l-au informat cu privire la existența acelui film. Nu trebuia cerut de nimeni, nu trebuia să îmi imaginez eu sau cineva din corpul de control că ar putea exista acest lucru. Era obligația lor să vină și să prezinte acest film. Știți că la vremea respectivă, când a fost o presiune pentru demiterea lui Raed Arafat, am stat și m-am gândit, pentru că am zis totuși că omul acesta e cel care a creat sistemul de intervenții de urgență în România și l-a creat foarte bine și profesional. Dar cu lucrurile și elementele pe care le am astăzi, dacă atunci aș fi știut de lucrurile acestea, m-aș fi gândit și aș fi avut cu totul o altă abordare în privința lui Raed Arafat”, a spus Dacian Cioloș, la Brașov.

Liderul PLUS a susținut că nu mai crede în capacitatea lui Raed Arafat de a conduce Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Cu tot respectul pentru profesionalismul dânsului, sentimentul meu este că acest sistem ISU nu funcționează eficient decât când e domnul Arafat la comandă. Când nu e la comandă e zăpăceală. Ați văzut ce s-a întâmplat acolo. Asta nu e posibil. Nu e posibil să nu ai protocoale și dacă le ai să nu le respecți. Cred că trebuie să ne punem problema foarte serios dacă domnul Raed Arafat este omul cel mai eficient prin competența pe care o are acolo unde e acum. Eu nu mai sunt convins de acest lucru”, a adăugat Cioloș.

Arafat, despre ajutorul internațional pentru Colectiv: Noi aveam nevoie de paturi, nu de transport

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că în cazul tragediei de la Colectiv a discutat despre activarea Mecanismului de Protecție Civilă Europenă, dar necesitatea României nu era de transport, ci de paturi pentru marii arși, pentru care medicii din străinătate au venit să vadă situația la fața locului

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat, sâmbătă, pe Facebook, de ce nu a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă Europeană în cazul tragediei de la Colectiv, de acum patru ani.

„În situația care a avut loc la noi, tragedia de la Colectiv, personal am luat legătura cu cineva de la Protecția civilă Europeană și am discutat cu ei oportunitatea activării mecanismului. Era clar că activarea mecanismului nu putea să ne aducă ceva major în plus. O să explic asta foarte clar de ce. Puteam să beneficiem foarte mult dacă aveam nevoie de resurse de transport de exemplu. Dar nu era cazul. Am avut avioanele noastre, am apelat la avionul NATO. Deci nu exista o nevoie pe care nu o putem acoperi. Nevoia noastră era de paturi, de locuri, iar în Mecanismul de Protecție Civilă Europeană există anumite resurse care sunt resurse voluntare care le oferă țările și le pun sub Mecanism. Aceste resurse pot fi solicitate de țările care au dezastre sau catastrofe (…). Din acest mecanism paturile de spitale nu fac parte din aceste resurse”, explică Raed Arafat.

Șeful DSU afirmă că România putea acționa mecanismul punând pe site că după tragedia de la Colectiv este nevoie de paturi pentru marii arși, însă timpul a fost scurtat prin discuții bilaterale.

„Cum funcționează? Pui pe mecanism (pe site-ul oficial – n.r.) că vrei paturi pentru pacienți. Mecanismul anunță asta la toate țările membre ale Mecanismului. Sunt țări care au nivel de sistem sanitar ca și România sau poate sub România sau peste România și toate aceste țări primesc acest apel, după care țările respective urmează să contacteze spitalele să verifice, să comunice tot pe site-ul mecanismului, în scris, că au găsit un număr de paturi. Dar mecanismul nu se mai ocupă de partea de plată și de tot. Atunci ne revenea nouă să intrăm în legătură bilaterală cu aceste spitale și să începem să discutăm de transfer de plată, de toate aspectele pe care noi le-am făcut pe linie bilaterală. Acest lucru ar fi întârziat foarte mult, de fapt nu ar fi facilitat transferul sau nu ar fi grăbit transferul. Mai mult decât atât, puteam să avem țări care nu au capacități reale pentru pacienții mari arși dar să ofere pentru solidaritate un număr de paturi și putea să existe ca țările care au paturi de nivel înalt pentru marii arși să nu ofere în primă fază pentru că era și weekend și până se mișcau să ofere putea fi tardiv”, a explicat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că nu există, nici în prezent, o procedură a Mecanismului de Protecție Civilă Europeană pentru pacienți arși, iar discuțiile pe această temă au început abia din 2016, după experiența României în tragedia de la Colectiv.

Raed Arafat a explicat că în urma discuțiilor cu spitalele din străinătate, pentru preluarea pacienților mari arși, echipe de doctori au preferat să vină în România pentru a vedea situația reală.

„Spitalul de la Bruxelles era primul cu care am început să discutăm și acolo preferința a fost ca să vină echipă să verifice, să vadă pacienții, să aleagă și să spună pe cine poate să ia și într-adevăr asta s-a întâmplat. Asta înseamnă că noi nu puteam să urcăm pacienții în avion până nu venea echipa să evalueze și preia pacienții. (…) Singura țară care a primit pacienți fără să necesite să vină medici de la ei aici a fost Austria. În rest toate țările au trimis de echipă aici, de la belgieni, care au lucrat și pentru olandezi, partea franceză, partea germană, Anglia, Norvegia, toți au avut echipe care au venit și au spus «luăm pacientul ăsta sau luăm pacientul ăsta», iar noi am organizat transferul pacienților”, a mai spus Raed Arafat.

În urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, 64 de tineri și-au pierdut viața, iar alți 146 au fost răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...