Comisia de Cultură a Senatului a aprobat reeșalonarea datoriilor fiscale ale TVR pe 7 ani. Câți bani datorează televiziunea națională

Comisia de Cultură a Senatului a aprobat reeșalonarea datoriilor fiscale ale TVR pe 7 ani. Câți bani datorează televiziunea națională
Publicat: 16/01/2013, 16:30
Actualizat: 03/04/2019, 06:42

Comisia de Cultură a Senatului a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care prevede reeșalonarea datoriilor fiscale acumulate de TVR pe o perioadă de 7 ani de la data aprobării programului de redresare a Televiziunii Române.

Comisia de Cultură a Senatului a analizat, în ședința de miercuri, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 33 din 27 iunie 2012 privind unele măsuri pentru asigurarea furnizării serviciului public de televiziune și amendamentele la acest proiect.

Potrivit senatorului PSD Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură a Senatului, această Ordonanță de Urgență este „un sprijin acordat de Guvern pentru a se putea asigura furnizarea serviciului public de televiziune”.

Georgică Severin a mai spus că OUG prevede faptul că programul de redresare economică a TVR va cuprinde „măsuri privind structura organizatorică a societății precum și restructurările economice și de personal necesare pentru funcționarea eficientă a acesteia în vederea plății în termen de șase luni a datoriilor fiscale și a reeșalonării prin negociere a celorlalte datorii”.

Amendamentul adus însă la textul OUG prevede reeșalonarea datoriilor fiscale acumulate de TVR (în cuantum de circa 65 milioane de euro, n.r.) pe o perioadă de 7 ani de la data aprobării programului de redresare economică a TVR.

„Cred că ne este clar că, în situația economică în care se găsește Televiziunea Română, o reeșalonare de la șase luni la șapte ani este ca diferența dintre viață și moarte”, a spus Georgică Severin.

Acest amendament a fost aprobat cu șapte voturi „pentru” și două voturi „împotrivă”.

Alte amendamente aprobate miercuri, cu unanimitate de voturi, în Comisia de Cultură a Senatului prevăd următoarele aspecte: Consiliul de Administrație (CA) al TVR are obligația de a prezenta, după expirarea perioadei de 7 ani, un raport Comisiilor de specialitate ale Parlamentului cu privire la rezultatele programului de relansare economică; raportul este dezbătut în plenul reunit al Parlamentului după ce trece prin comisiile de specialitate; în cazul nerespectării termenului de 7 ani, comisiile de specialitate reunite pot propune plenului Parlamentului demiterea președintelui Consiliului de Administrație al TVR, dacă acesta se face răspunzător de întârziere. Totodată, respingerea de către Parlament a raportului privind rezultatele programului de redresare a TVR atrage demiterea de fapt a CA al TVR.

„Aceste evenimente se pot produce în 2020, după votul nostru (al Comisiei de Cultură a Senatului, n.r.) și votul din plenul Parlamentului, care trebuie să asigure în continuare controlul asupra instituției”, a explicat Georgică Severin.

Ulterior, Comisia de Cultură a Senatului a aprobat, cu unanimitate de voturi, acest proiect de lege. Comisia de Cultură a Senatului va face un raport și îl va transmite Comisiei pentru buget din Senat, care va analiza la rândul său amendamentele aprobate miercuri de Comisia de Cultură a Senatului. Ulterior, cele două comisii vor face un raport comun care va fi discutat de plenul Senatului, care este camera decizională.

„Acest sprijin financiar important pe care vi-l acordă statul și noi l-am legiferat astăzi este un vot de încredere că, din punct de vedere al conținutului, al activității curente, Societatea Română de televiziune se va transforma dintr-o gaură neagră a finanțelor românești într-o instituție de la care eu nu mă aștept să facă profit financiar, dar de la care mă aștept să-și recapete demnitatea și, de ce nu, un loc mai bun în rating”, i-a spus Georgică Severin lui Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, prezent la ședința Comisiei de Cultură a Senatului.

După finalizarea ședinței, Claudiu Săftoiu a declarat pentru presă că votul dat de Comisia de Cultură a Senatului este „un pas înainte”. „Nu este însă suficient, urmează votul în plenul Parlamentului și abia atunci putem spune că vom fi fericiți să mulțumim Parlamentului României pentru mâna întinsă, vitală, pe care a dat-o televiziunii publice”, a spus președintele-director general al TVR.

Totodată, Săftoiu a spus că TVR s-a angajat din luna august a anului trecut „la un plan curajos, obligatoriu și necesar de redresare economică a societății”. „De altfel, la sfârșitul celor șase luni, care au cuprins perioada OUG nr. 33 pe 2012, deja am făcut un raport de activitate în care s-a remarcat că eforturile de redresare economică au fost duse în perioada amintită de Ordonanță la bun sfârșit. Este vorba despre o stopare a pierderilor Televiziunii Române la jumătate. Dacă în 2011 deficitul TVR era de 160 de milioane de lei, la sfârșitul anului trecut, 2012, deficitul s-a redus la 80 de milioane de lei. Este vorba despre ajustări masive și categorice de cheltuieli în ceea ce privește activitatea Televiziunii Române la care se adaugă acum finalizarea procesului de restructurare”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că, după finalizarea procesului de restructurare de personal, va urma o perioada „de reconstrucție”.

„Suntem acum în procedura de a obține un credit operațional de refinanțare a activității și în felul acesta, odată cu reducerea fondului de salarii cu 30%, cu reeșalonarea la șapte ani a datoriilor publice ale Televiziunii Române, care se ridică la 65 de milioane de euro, vom reuși ca într-un interval mai scurt de 7 ani, sper eu, să putem ajunge la o balanță de venituri și cheltuieli care să ne permită rambursarea și plata datoriilor atât la stat, cât și la terți probabil mai devreme de sorocul pe care astăzi l-a votat Comisia de Cultură din Senat”, a mai spus Săftoiu.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) și a aprobat documentele privind procesul de selecție a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă. Procesul de restructurare ar urma să se finalizeze în luna ianuarie a acestui an.

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al SRTv a aprobat, în 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituției a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro), care sunt cu 10-15% mai mici față de luna iulie 2012, când Claudiu Săftoiu a preluat conducerea instituției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Turneul lui Taylor Swift ar putea modifica strategia Băncii Angliei
×