Comisia de la Veneția, îngrijorată de legea care pune pumnul în gură ONG-urilor. Mesajul transmis Avocatului Poporului

Comisia de la Veneția, îngrijorată de legea care pune pumnul în gură ONG-urilor. Mesajul transmis Avocatului Poporului
Publicat: 08/02/2018, 17:29

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a întâlnit, luni, în 5 februarie 2018, cu o delegație a Comisiei de la Veneția, din care au făcut parte Herdis Thorgeirsdottir, prim-vicepreședinte al Comisiei, Alice Thomas, expert, Ziya Caga Tanyar, administrator, Richard Clayton, avocat. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat la reuniune de către Ilinca Ilie, consilier diplomatic, precizează Avocatul Poporului, într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, membrii Comisiei de la Veneția s-au arătat îngrijorați în legătură cu conținutul proiectului de Lege referitor la modificarea Ordonanței nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (proiect adoptat tacit de către Senat și aflat în procedură la Camera Deputaților). Delegații au precizat că au fost sesizați cu privire la faptul că proiectul sus-menționat ar încălca standardele internaționale în domeniu.

Avocatul Poporului a declarat că instituția nu are prerogative de examinare a proiectelor de lege aflate în procedură parlamentară. Domnul Victor Ciorbea a adăugat faptul că, în faza procedurii parlamentare, inițiatorii proiectelor pot consulta Avocatul Poporului, însă acest lucru nu s-a întâmplat în privința respectivului proiect de act normativ. Domnia sa a afirmat că abia după adoptarea actului normativ de către Parlament, Avocatul Poporului poate efectua controlul de constituționalitate și conformitatea cu reglementările internaționale.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a precizat, marți, că a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectul de lege pe care l-a inițiat împreună cu deputatul Liviu Pleșoianu referitor la finanțarea ONG-urilor, și nu despre legile Justiției.

„Am fost informat în urmă cu mai multe zile de faptul că la Adunarea Parlamenară a Consiliului Europei s-au primit sesizări sau a fost atenționată în legătură cu proiectul de lege inițiat de mine și de Liviu Pleșoianu cu privire la transparentizarea finanțării ONG-urilor și o reglementare ceva mai clară și mai predictibilă în privința acordării statutului de organizație de utilitate publică. APCE a solicitat o informare din partea Comisiei pentru Democrație prin Drept, cunoscută sub numele generic ‘Comisia de la Veneția'”, a precizat Șerban Nicolae, care a arătat că a programat o întâlnire cu acest corp de experți, din care fac parte și doi membri ai Comisiei de la Veneția din Islanda și din Marea Britanie.

Senatorul PSD a precizat că a participat la întâlnire împreună cu Liviu Pleșoianu, iar luni reprezentanții Comisiei de la Veneția au avut întâlniri la ministerul Justiției și cu ONG-urile.

„După întâlnirea cu noi a mai fost o întâlnire programată cu președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, cu președinți ai comisiilor pentru Drepturile omului și egalitatea de șanse tot din Camera Deputaților și cu Titus Corlățean – senatorul care conduce delegația Romaniei la APCE”, a adăugat Șerban Nicolae

El a mai spus că reprezetanții Comisiei de la Veneția au vrut să afle dacă proiectul privind ONG-urile este de natură să aducă atingere vieții asociative din România, societății civile, dacă restricționează, dacă stabilește interdicții, dacă există vreo altă formă de presiune.

„A fost un dialog deschis, a durat mult mai mult decât prognozasem noi (…), cam două ore și jumătate. Lucrurile sper să fi fost lămurite. În fapt este un lucru destul de simplu – am spus de un an de zile de când am propus această modificare a legii asociațiilor și fundațiilor – Ordonanța de Guvern 26 pe 2000 – că nu dorim altceva decât ca acest mecanism de acordare a statutului de utilitate publică unor ONG-uri să fie transparent pe criterii clare și evaluabile periodic iar, în ceea ce privește finanțarea ONG-urilor, să existe o transparentizare totală, astfel încât o activitate morală, legală, publică, utilă social, să nu aibă niciun fel de suspiciune cu privire la identitatea finanțatorilor sau a sumelor care le vehiculează”, a spus Șerban Nicolae.

El a arătat că, împreună cu Pleșoianu, a ținut cont de mai multe observații ale ONG-urilor, au formulat amendamente, depuse la Camera Deputaților, (proiectul a trecut tacit de Senat, n.r.) care privesc exceptarea de la obligația publicării semestriale a listei de finanțări a donatorilor și a sumelor primite de la diferiți donatori prin SMS și exceptarea de la publicare a donațiilor rezultate prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe profit al persoanelor fizice.

Întrebat dacă în cadrul acestor întâlniri cu reprezentanții Comisiei de la Veneția s-a discutat despre legile Justiției, Șerban Nicolae a negat.

„Nu. Nici nu aveau cum pentru că nu se practică, cel puțin la acest nivel, o scamatorie de genul ăsta – venim pentru o temă și abordăm o altă temă. Nici nu aveau cum pentru că nu puteau fi mandatați de APCE cu o temă care ține de legislația internă a României”, a spus senatorul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia