Comisia Europeană lansează un infringement împotriva României pentru că nu își protejează cetățenii de poluare

Redactor:
Catalina Mihai
Comisia Europeană lansează un infringement împotriva României pentru că nu își protejează cetățenii de poluare
Comisia Europeană a lansat, joi, un infringement împotriva României, pe motiv că aceasta nu își protejează cetățenii de poluarea cu particule fine, precizând că, potrivit rapoartelor, cetățenii din unele zone din București, Brașov și Iași sunt expuși continuu unor niveluri nesănătoase de poluare.

„România nu își protejează cetățenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor și pot cauza astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar și deces prematur”, se arată în comunicatul CE.

Comisia Europeană reamintește, că, în conformitate cu legislația UE, statele membre au obligația de a limita expunerea cetățenilor la particulele de acest tip. Potrivit ultimelor rapoarte din 2012, „cetățenii din anumite zone din București, Brașov și Iași au fost expuși în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din 2007”, avertizează Comisia, apreciind că România nu a întreprins acțiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea sănătății cetățenilor.

Din acest motiv, Executivul european solicită României să ia măsuri „rapide și eficiente” pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil.

Acțiunea lansată joi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar (infringement), urmează unei scrisori de punere în întârziere suplimentare transmisă în februarie 2013.

Comisia precizeză că poate sesiza cazul Curții de Justiție a UE, dacă România nu acționează în sensul solicitat de Bruxelles.

Inchide