Președintele Comisiei Europene, primul discurs despre „Starea Uniunii”: „Comisia va propune un cadru pentru salariile minime. Nu mai este rentabil să mergi la serviciu”/ România, menționată în discursul președintei Comisiei Europene

Redactor:
Florentina Dinu
Președintele Comisiei Europene, primul discurs despre „Starea Uniunii”: „Comisia va propune un cadru pentru salariile minime. Nu mai este rentabil să mergi la serviciu”/ România, menționată în discursul președintei Comisiei Europene

Șeful executivului Uniunii Europene a făcut miercuri o imagine sobră a blocului comunitar care se confruntă cu o pandemie și cea mai profundă recesiune din istoria sa, dar a stabilit obiective ambițioase pentru a face cele 27 de națiuni mai rezistente la viitoarele crize

Protejarea climei și o revoluție digitală

În discursul său anual privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a dublat obiectivele emblematice pe care și le-a propus când a preluat mandatul în decembrie anul trecut: acțiune pentru protejarea climei și o revoluție digitală.

Ea a dezvăluit un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030, față de obiectivul existent de 40% și a solicitat investiții mai mari în tehnologie pentru ca Europa să concureze mai puternic cu China și Statele Unite.

Oficialii au spus că, departe de a respinge planurile pe care le-a stabilit la începutul mandatului din cauza crizei coronavirusului, Von der Leyen crede că acestea vor fi cheia supraviețuirii economice și politice a Europei.

UE a fost lovită de ani de zile de crize, de la destrămarea financiară din 2008 până la disputele privind migrația și prelungita  ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE „nu va da niciodată înapoi” la Acordul de retragere a Brexit-ului.

Liderii blocului comunitar au jucat, de asemenea, luni întregi asupra unui plan comun de salvare a economiilor lor provocate de coronavirus.

Dar în iulie au convenit asupra unui plan de stimulare care a pregătit calea către Comisia Europeană de a strânge miliarde de euro pe piețele de capital în numele tuturor, un act de solidaritate fără precedent în aproape șapte decenii de integrare europeană.

Von der Leyen a declarat Parlamentului European în discursul său că „acesta este momentul pentru Europa” să aibă încredere reciprocă și să stea împreună.

„Momentul pentru care Europa să deschidă calea de la această fragilitate către o nouă vitalitate”, a spus ea.

„Spun acest lucru pentru că în ultimele luni am redescoperit valoarea a ceea ce deținem în comun … Am transformat frica și diviziunea dintre statele membre în încredere în Uniunea noastră”.

Consolidarea Agenției Europene pentru Medicamente și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

Solidaritatea dintre cele 27 de state membre s-a deteriorat grav la apariția pandemiei COVID-19, când țările au refuzat să împartă trusa medicală de protecție cu cei mai afectați și frontierele închise fără consultări pentru a preveni răspândirea virusului.

Von der Leyen a declarat că Comisia sa va încerca să consolideze Agenția Europeană pentru Medicamente și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Și ea a anunțat crearea unei noi agenții de cercetare și dezvoltare biomedicală avansată, numită BARDA.

Apoi, anul viitor, va colabora cu prim-ministrul italian Giuseppe Conte și președinția italiană a G20 pentru a convoca un summit global asupra sănătății pentru a învăța și a împărtăși lecțiile crizei coronavirusului.

Act legislativ care să stabilească un cadru pentru salariile minime

“Adevărul este că, pentru prea mulți oameni, nu mai este rentabil să mergi la serviciu. Salarii de dumping care distrug demnitatea muncii, penalizează întreprinzătorii care plătesc salarii decente și denaturează concurența corectă pe piața unică. Practica trebuie să se oprească. Este și motivul pentru care Comisia va înainte o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, așa încât să se pună pe picioare un cadru pentru salariile minime. Toată lumea trebuie să aibă acces la salariul minim, fie prin acorduri colective, fie prin salarii minime obligatorii înscrise în lege. Sunt o susținătoare puternică a acordurilor colectve, iar propunerea noastră va respecta deplin competențele și tradițiile naționale.

Am văzut că s-au introdus în unele state membre astfel de contracte colective și s-a văzut cât de bine acest lucru creează echitate și garantează un loc de muncă decent pentru cetățeni și pentru companiile care îi apreciază. Salariile minime funcționează și este timpul ca munca să răsplătească”, a afirmat von der Leyen.

Presedintele Comisie Europene a afirmat că va prețui întotdeauna alianța transatlantică

“Este posibil să nu fim întotdeauna de acord cu deciziile recente ale Casei Albe. Dar vom prețui întotdeauna alianța transatlantică – bazată pe valori și istorie comune și pe o legătură de neîntrerupt între popoarele noastre“, a subliniat Ursula von der Leyen.
Fost ministru german al apărării a făcut trimitere la negocierile complicate pentru viitoarea relație cu Regatul Unit
“Avem nevoie de noi începuturi cu prieteni vechi, pe ambele maluri ale Atlanticului și pe ambele țărmuri ale Canalului”, a continuat ea.

România, menționată în discursul președintei Comisiei Europene, dovedind solidaritate europeană

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut referire în primul său discurs privind Starea Uniunii Europene la solidaritatea europeană dovedită de România în cadrul crizei provocate de pandemia de coronavirus și a făcut un apel la construirea unei Europe a sănătății.
“Când statele membre au închis granițele, noi am creat coridoare verzi Când unele țări au introdus blocaje la export pentru unele echipamente medicale critice, noi am oprit acest lucru. Prin Mecanismul nostru de protecție civilă, doctori din România au tratat pacienți în Italia, Letonia a trimis echipamente în alte țări”, a spus ea.

Planul „Next Generation EU”

Miercuri, deputații europeni vor efectua un vot pur consultativ, care ar trebui să permită Comisiei să împrumute 750 de miliarde de euro pe piețe pentru planul „Next Generation EU” al lui von der Leyen.

Aceasta creează, pentru prima dată, un fond de datorii comune – împărțit între membrii UE, pentru a reduce costurile de împrumut pentru membrii mai slabi – o mișcare care a fost mult timp opusă statelor nordice „frugale”.

Votul deschide calea procesului de ratificare în toate cele 27 de țări ale UE. Fiecare stat membru are propriul proces constituțional pentru aprobarea bugetului, dar trebuie să fie unanim.

„Cadrul financiar multianual” 2021-2027

În același timp, deputații europeni urmează să voteze „Cadrul financiar multianual” 2021-2027 și au amenințat să-l vetoze dacă acesta nu îndeplinește criteriile lor de respectare a statului de drept.

Deputații europeni au spus că nu vor aproba un buget care să permită statelor membre, precum Ungaria autoritară a lui Viktor Orban, să primească fonduri în timp ce batjocoresc legile și valorile europene.

Dar Orban sau un alt lider ar putea veta bugetul, iar statele membre nu sunt dornice să vadă deputații în mod normal care se potrivește să-și găsească vocea – și principiile – într-un moment de criză.

Mai multe grupuri politice vor face presiuni pentru ca Bruxelles să obțină mai multe „resurse proprii” – mijloace de strângere a propriilor fonduri, cum ar fi prin impozitul pe plastic, mai degrabă decât să se bazeze pe contribuțiile naționale.

„Dacă parlamentul nu aprobă CFM, totul se destramă. Planul de redresare este în pericol, deoarece nu există recuperare fără CFM ”, a declarat pentru AFP un diplomat european de rang înalt.

„O parte din stimul a fost luată ostatică de oficiali aleși”, a avertizat el. „Întrebați cetățenii europeni dacă doresc un plan de redresare sau o creștere a puterilor pentru deputați”.

Ce decizie au luat șefii de la PRO TV după ce Viviana Sposub și George...
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
Horoscop Neti Sandu 25 septembrie – O zodie are mare noroc la bani astăzi
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
BOMBĂ în cazul Caracal! Dincă o să fie omorât și ... Mărturisiri ȘOC! E strigător...
Baronii PSD care îşi joacă ultima carte la alegerile locale de duminică
Sondaj IRSOP: Gabriela Firea ar câștiga alegerile locale 2020. Diferența dintre ea și Nicușor Dan
Ce decizie au luat șefii de la PRO TV după ce Viviana Sposub și George...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ULTIMĂ ORĂ! Guvernul a decis. Aceste MĂSURI se prelungesc până la sfârșitul anului
Durere mare pentru Florin Salam! Veste tristă despre fratele lui, care se află de două...
Prognoza meteo iarnă 2020-2021: Când vin ninsorile în România?
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
×

Urmăriți Gândul LIVE Tragedie la Suceava. O tânără de 21 de ani a murit, iar o alta de 19 ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce mașina în care se aflau a intrat direct într-o betonieră.Călin Popescu Tăriceanu, candidatul ALDE la Primăria Capitalei, se află printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Vineri, 25 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide