Comisia Europeană verifică în Brăila cum s-au cheltuit BANII alocați pentru PESTĂ. S-au plătit despăgubiri de peste 20 DE MILIOANE de euro

Publicat: 19/10/2018, 01:13
Actualizat: 25/03/2019, 20:06

Specialiștii din cadrul Comisiei Europene au ajuns joi, în gospodăriile și fermele afectate de pesta porcină africană (PPA) și verifică documentele, încercând să stabilească dacă banii alocați de Uniunea Europeană pentru combaterea virusului au fost cheltuiți conform regulamentelor comunitare.

„Din programul prezentat, ei merg pe teren, dar și pe partea de documente. Merg acolo unde focarele au fost mai active, inclusiv în Insula Mare a Brăilei, unde deja sunt porci santinelă. Discuțiile tehnice, de specialitate, vor urma. În mod normal, vizita se termină astăzi (joi, n.r.), dar în funcție de cum decurge programul, s-ar putea să-și prelungească și mâin. În mod sigur, vor merge la o fermă afectată de PPA, vor verifica partea de prevenție făcută de DSVSA cu instituțiile abilitate din județ, anumite documente, măsurile luate în gospădăriile populației și în abatoare,” a precizat prefectul județului Brăila, George Adrian Paladi.

Pe parcursul zilei, specialiștii trimiși de Comisia Europeană vor vizita câteva gospodării și o mare fermă afectate de pesta porcină, apoi vor merge în Insula Mare a Brăilei, unde au fost distribuiți primii 50 de porci santinelă.

„Purceii sunt distribuiți cu titlu gratuit în gospodăriile în care au fost descoperite focare. Animalele vor fi supravegheate timp de 40 de zile și dacă nu pățesc nimic, se va permite repopularea. Acolo a fost descoperit primul focar de PPA din județul Brăila, de aceea am început cu comuna Frecăței. Săptămâna viitoare, vom continua acțiunea, vom merge în alte comune, o luăm în ordinea în care au apărut focarele. Purceii santinelă sunt amplasați doar în gospodăriile în care am avut focar, sunt alocați câte doi purcei pe gospodărie,” a declarat pentru Mediafax, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Din cauza virusului, în județul Brăila peste 200.000 de porci din gospodării și fermeau murit. Controlul delegației de la Comisia Europeană va continua vineriîn județul Tulcea.

Porci santinelă în județul Brăila

Recompense pentru cadavre de mistreți găsite în păduri

Pentru a stimula găsirea cadavrelor de porci (mistreți sau domestici) morți de PPA în păduri sau gospodării, autoritățile anunță că vor oferi recompense.

„Este vorba despre 225 de lei pentru identificarea resturilor de mistreți și 65 de lei pentru identificarea resturilor aruncate de la porcii domestici, dacă se găsesc undeva. Pentru că iată, ați văzut și dumneavoastră, că la Teleorman, într-o pădure, s-au găsi aceste resturi de animale, ceea ce nu este deloc bine și trebuie să avem ochi peste tot,” a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

ANSVSA încearcă astfel să prevină răspândirea virusului PPA.

„Se apelează la această măsură de către ANSVSA, instituția care răspunde de aceste mecanisme, în așa fel încât să fim acoperiți cu toate măsurile posibile, pentru a putea pune stavilă unui asemenea virus care ne crează probleme astăzi în România,” afirmă Petre Daea. Ministrul Agriculturii anunță că DSVSA Teleorman va cere Poliției să înceapă o anchetă pentru a identifica modalitatea prin care resturile de animale au ajuns în pădure, deoarece „nu era nici o crescătorie acolo și nu aveau cum să ajungă în acel loc”.

Prevenire pentru stoparea pestei porcine

Marți, ANSVSA a confirmat PPA în județul Teleorman, la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan. „Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru PPA a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). Ancheta epidemiologică este în desfășurare,” au menționat reprezentanții Autorității.

Numărul focarelor de pestă porcină africană continuă să crească

Până pe 18 octombrie, virusul PPA a fost identificat în 260 de localități din 14 județe. Au fost declarate 1.021 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale, a anunțat joi ANSVSA.

De asemenea, PPA a fost depistată la 107 cazuri de mistreți. În total, au fost eliminați 353.914 de porci afectați de boală, se menționează într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Pentru comparație, la data de 4 octombrie, PPA a fost semnalată în 240 de localități din 13 județe, cu un număr total de 980 de focare și 80 de cazuri la mistreți, iar la nivel național, 343.662 de porci fuseseră sacrificați.

Până la data de 18 octombrie, prin aplicarea măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse 5 focare în județul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii SC Carniprod SRL din județul Tulcea și-a reluat activitatea. În plus, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în județele: Satu Mare (din data de 31 august 2018) și Bihor (din data de 8 august 2018).

Detaliat, situația evoluției focarelor de PPA se prezintă astfel:

– Județul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți;

– Județul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreți;

– Județul Sălaj – 4 cazuri la mistreți;

– Județul Tulcea – 565 de focare (dintre care 5 focare la exploatații comerciale și un focar, la o exploatație de tip A) și 58 de cazuri la mistreți;

– Județul Brăila – 96 de focare (dintre care 8 focare la exploatații comerciale);

– Județul Constanța – 83 de focare în gospodăriile populației și 2 cazuri la mistreți;

– Județul Ialomița – 123 de focare în gospodăriile populației și 8 cazuri la mistreți;

– Județul Galați – 14 focare în gospodăriile populației și un caz la mistreți;

– Județul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populației;

– Județul Călărași – 75 de focare (dintre care un focar la o exploatație comercială) și 18 cazuri la mistreți;

– Județul Buzău – 4 focare în gospodăriile populației;

– Județul Giurgiu – 15 focare în gospodăria populației și 5 cazuri la mistreți;

– Județul Dâmbovița – un focar în gospodăria populației;

– Județul Teleorman – un focar în extravilan.

Prezenței virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

Până acum, epidemia a costat România peste 20 de milioane de euro

Până la data de 18 octombrie, au fost despăgubiți 7.480 de proprietari ai căror porci au fost afectați de PPA, iar valoarea totală a plăților este de 90,563 de milioane de lei, a informat joi ANSVSA.

Situație detaliată a plății despăgubirilor se prezintă astfel:

– Județul Satu-Mare – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 14 exploatații afectate în valoare de 56.490 de lei;

– Județul Bihor – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploatații afectate în valoare de 947.620 de lei;

– Județul Tulcea – au fost plătite despăgubiri pentru 1.078 de exploatații dintr-un total de 1.125 de exploatații în valoare de 42.914.670 de lei;

– Județul Brăila – au fost plătite despăgubiri pentru 2.866 de exploatații dintr-un total de 2.920 de exploatații în valoare de 36.179.950 de lei;

– Județul Constanța – au fost plătite despăgubiri pentru 794 de exploatații dintr-un total de 801 de exploatații în valoare de 3.350.930 de lei;

– Județul Ialomița – au fost plătite despăgubiri pentru 2.390 de exploatații dintr-un total de 2.495 de exploatații în valoare de 6.513.000 de lei;

– Județul Galați – au fost plătite despăgubiri pentru 69 de exploatații dintr-un total de 69 de exploatații în valoare de 162.000 de lei;

– Județul Ilfov – au fost plătite despăgubiri pentru 5 exploatații dintr-un total de 7 exploatații în valoare de 42.560 de lei;

– Județul Călărași – au fost plătite despagubiri pentru 53 exploatații dintr-un total de 212 de exploatații în valoare de 396.680 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...